Persymona to słodki owoc i niezwykle odżywczy owoc, który rośnie między innymi w Chinach, Kalifornii czy Japonii. Coraz częściej można ją spotkać w polskich sklepach. Dlaczego warto włączyć persymonę do swojej codziennej diety. Jakie cenne dla zdrowia substancje zawiera ten owoc?
Czym jest persymona?
Persymona (znana również pod nazwami kaki, sharon, hurma) to egzotyczny owoc uprawiany w Chinach, Japonii, Korei, Ameryce Północnej, a także w Południowej Europie. Persymony wyglądem przypominają żółte pomidory. Charakteryzują się bardzo słodkim smakiem, kiedy dojrzeją są wyjątkowo soczyste. Dojrzałe owoce kaki są pełne witamin i minerałów. Zawierają między innymi witaminę A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich także minerały – wapń, potas, magnez czy fosfor. Żółty owoc jest ponadto źródłem działających przeciwnowotworowo polifenoli i błonnika pokarmowego. Współcześni naukowcy odkryli, że sharon obniża poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na wzrok, kondycję skóry, może chronić również przed białaczką.
Jakie właściwości ma persymona?
Persymona ceniona jest nie tylko z powodu niezaprzeczalnych walorów smakowych. Owoc ten jest pełen substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia. W dojrzałym kaki znajdziemy witaminy – A, C, E, K, a także niewielkie ilości witamin z grupy B. Dostarczą nam one też ważnych minerałów. Ich wielką zaletą jest zawartość przeciwutleniaczy:
- flawonoidów,
- polifenoli,
- katechin,
- gallokatechin,
- kwasu betulinowego.
Regularne spożywanie kaki pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także trójglicerydów. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że owoce te mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, zapobiegają również krwotokom. Sharon świetnie wzmacnia naszą odporność, a obecne w nim karotenoidy chronią nasz wzrok – zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które może prowadzić nawet do utraty wzroku.
Kaki na odchudzanie
Odżywcza persymona rekomendowana jest osobom odchudzającym się. Nie jest ona zbyt kaloryczna – w 100 g zawiera około 70 kcal. Obecny w niej błonnik pokarmowy pęcznieje w żołądku, a tym samym zapewnia uczycie sytości przez długi czas po posiłku. Ponadto błonnik wspomaga procesy trawienia. Dojrzałe sharony dostarczają wielu substancji odżywczych, których często brakuje na diecie redukcyjnej. Żeby schudnąć należy spożywać kaki z umiarem. Zawiera ono bowiem dość dużo cukru.
Persymona na wzmocnienie odporności
Jeżeli chcemy wzmocnić swój układ immunologiczny, regularnie sięgajmy po persymony. Owoce te:
- działają przeciwzapalnie,
- chronią przed infekcjami,
- a według najnowszych badań działają także przeciwnowotworowo – mogą spowalniać lub wręcz hamować rozwój komórek białaczki.
Jak jeść persymony?
Persymona w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularna, dlatego wiele osób nie wie jak ją jeść, a także jak wybrać owoce nadające się do spożycia. Warto zdawać sobie sprawę, że twarde kaki jest często niedojrzałe, cierpkie w smaku i potrzebuje trochę czasu, żeby dojrzeć. Kiedy natomiast dojrzeje, należy zjeść go szybko, gdyż ma on tendencje do psucia się.
Kiedy kupujemy kaki, zwracajmy uwagę, żeby ich skórka była gładka i błyszcząca. Najzdrowsze owoce mają kolor żółto-pomarańczowy (jest to sygnał, że zawierają duże ilości karotenoidów).
Owoc powinien posiadać zielone liście. Po zakupie zaleca się przechowywać go w lodówce.
Przed spożyciem persymonę należy dokładnie umyć, usunąć liście i obrać ze skórki (nie nadaje się ona do spożycia). Można spożywać ją samodzielnie, dodawać do sałatek, zielonych koktajli, a także przyrządzać z niego dżemy i galaretki. Owoc nadaje się również do wypieków.
Przepis na sałatkę z persymony
Sałatka z kaki to idealna propozycja na deser w słoneczny, letni dzień. Jest orzeźwiająca i lekkostrawna. Do jej przygotowania potrzebujemy:
- jednej dojrzałej persymony,
- jednej cykorii,
- owocu granatu,
- liści rukoli,
- octu ryżowego,
- soku z jednej pomarańczy,
- dwóch łyżeczek brązowego cukru,
- jednej łyżki miodu,
- soli,
- pieprzu.
Sharon należy dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na drobne kawałki. Cykorię myjemy, kroimy w paseczki, posypujemy niewielką ilością soli, cukrem i sokiem z pomarańczy. Następnie mieszamy ją z cząstkami persymony i umytymi liśćmi rukoli.
Z połowy owocu granatu wyłuskujemy ziarenka, druga połowa posłuży nam do przygotowania sosu.
Wyciskamy sok z połowy granatu, dodajemy do niego sok z pomarańczy, miód i cukier, a także niewielką ilość pieprzu. Sos należy gotować do momentu, kiedy zacznie on gęstnieć. Następnie polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy ziarenkami granatu.