Patison to warzywo, które zwraca naszą uwagę bardzo ciekawym kształtem. Okazuje się, że nad jego walorami estetycznymi przeważają właściwości odżywcze. Patison do źródło wielu witamin i minerałów, które są nam potrzebne na co dzień. Dodatkowo zawiera on liczne antyoksydanty, które zwiększają odporność naszego organizmu i chronią nas przed wieloma chorobami. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o patisonie? Jakie są najlepsze sposoby na jego przygotowanie?
Czym jest patison?
Patison jest to jednoroczne warzywo zaliczane do rodziny dyniowatych, odmiana dyni zwyczajnej. Choć pochodzi z Ameryki Północnej, z powodzeniem można go uprawiać również w Polsce. Owoce patisona mogą przybierać różne barwy – spotykamy odmiany białe, zielone, czarne czy fioletowe. Ich średnica przekracza niekiedy dwadzieścia centymetrów. Patisony zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, antyoksydanty, a dodatkowo są lekkostrawne, w dziewięćdziesięciu pięciu procentach składają się z wody i zawierają niewiele kalorii. Początkowo były uprawiane jedynie jako rośliny ozdobne. Wyróżniamy kilka odmian uprawnych patisona. Sezon na te rośliny zaczyna się w lipcu i trwa nieprzerwanie do pierwszych przymrozków. Ta odmiana dyni rośnie bardzo szybko – pierwsze owoce zbiera się najczęściej już po pięciu tygodniach od zasiewu.
Właściwości patisona
Patison jest warzywem o ciekawych walorach smakowych. W smaku przypomina nieco dynię lub cukinię, co sprawia, że lista jego kulinarnych zastosowań jest długa. Warzywo to zawiera witaminy – szczególnie witaminy A i C, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo jest pełne związków mineralnych:
- magnezu,
- potasu,
- cynku,
- wapnia,
- i żelaza.
Zawiera również karotenoidy i błonnik. Jest cenione także dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Co ciekawe obróbka termiczna potęguje działanie antyoksydacyjne patisona.
Dzięki zawartości karotenoidów warzywo chroni skórę i poprawia wzrok. Witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo i wapń pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Patisony chronią przed chorobami układu krążenia, a także spowalniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.
Najpopularniejsze odmiany uprawne tego warzywa to:
- Gagat,
- Disco,
- KELMO,
- Polo F1 Eden.
Patison na odchudzanie
Osoby, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów powinny zainteresować się patisonem. Jest on pełen składników odżywczych, zawiera niewielkie ilości kalorii – 100 g tego warzywa dostarcza nam zaledwie 18 kcal. Warzywo jest lekkostrawne, dzięki czemu może być spożywane nawet przez osoby mające skłonności do wzdęć czy zaparć.
Obecny w nim błonnik chroni nas przed przejadaniem się, gdyż pod wpływem wody pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości.
Jak przyrządzić patisona?
Delikatny smak patisona sprawia, że pasuje on do wielu dań, na przykład sałatek czy gulaszu. Można go gotować, dusić, piec, smażyć, a nawet marynować. Wielkim atutem tego warzywa jest fakt, że obróbka termiczna nie zmniejsza jego potencjału oksydacyjnego. Dzieje się wręcz przeciwnie – poddany wysokiej temperaturze patison jest jeszcze zdrowszy.
Przepis na leczo z dodatkiem patisona
Leczo z patisonem to potrawa, która równie dobrze smakuje latem, jak i jesienią. Do jego przyrządzenia potrzebujemy:
- jednego patisona,
- kilogram pomidorów,
- jedną paprykę,
- jedną cebulę,
- oliwę z oliwek,
- zioła prowansalskie,
- bazylię,
- sól,
- pieprz.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, a następnie usunąć z nich gniazda nasienne. To co z nich zostanie kroimy w niewielką kostkę. Patisona dokładnie myjemy. Jeżeli jego skórka jest twarda – usuwamy ją. Następnie kroimy warzywo w kostkę. Paprykę kroimy na cienkie paski.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a następnie szklimy na patelni. Następnie dodajemy patisona, i paprykę. Warzywa podsmażamy, doprawiamy do smaku bazylią, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy pomidory. Całość dusimy. W przypadku, gdy sok odparuje zbyt szybko dodajemy odrobinę wody.
Leczo smakuje znakomicie z pieczywem, brązowym ryżem, a także kaszami.