Orzeszki ziemne – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, czy orzeszki ziemne są zdrowe

0
4

Orzeszki ziemne bez wątpienia należą do najpopularniejszych przekąsek. Często sięgamy po produkowane z nich masło orzechowe. Bardzo chętnie wybierane są orzeszki ziemne prażone i solone. Posiadają one doskonałe walory smakowe. Wiele osób kupuje je nie zastanawiając się jakie wartości odżywcze zawierają i w jaki sposób wpływają na ludzkie zdrowie. Co powinniśmy wiedzieć o orzechach arachidowych?

Czym są orzeszki ziemne?

Orzechy ziemne (nazywane także orzechami arachidowymi, czy fistaszkami) to owoce rośliny o nazwie orzacha podziemna, zaliczanej do rodziny bobowatych. Pochodząca z Ameryki Południowej roślina osiąga około pięćdziesięciu centymetrów wysokości, posiada motylkowe, żółte kwiaty, a także liście pierzastozłożone. Nazwa orzech ziemny wynika z faktu, że owoce tej rośliny dojrzewają w ziemi. Orzeszki ziemne na dużą skalę uprawiane są w Stanach Zjednoczonych, Indiach, Nigerii, Chinach, we Włoszech, we Francji. Orzeszki bardzo dobrze smakują na surowo, często też podawane są prażone i solone. W Stanach Zjednoczonych są one wykorzystywane przede wszystkim do wytwarzania masła orzechowego, które cieszy się w tym kraju szczególną popularnością. Orzeszki ziemne zawierają duże ilości witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są ponadto dobrym źródłem polifenoli, flawonoidów i tokoferoli. Ich niekorzystne działanie na ludzki organizm wynika z faktu, że należą do najsilniejszych alergenów. Osoby, które nie są na nie uczulone, z pewnością skorzystają na ich regularnym spożywaniu.

Orzeszki ziemne – wartości odżywcze

Orzeszki ziemne należą do produktów charakteryzujących się imponującymi wartościami odżywczymi. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B – przede wszystkim tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy i witaminę B6. Są też źródłem witaminy E.

Fistaszki dostarczają nam niezbędnych dla zachowania zdrowia minerałów:

  • wapnia,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • fosforu,
  • potasu, 
  • cynku,
  • a także sodu.

Obfitują one w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, a zawarte w nich białko charakteryzuje się ogromną zawartością aminokwasów. Aminokwasy obecne w orzeszkach ziemnych to seryna, prolina, glicyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, alanina arginina, histydyna, walina, tryptofan, treonina, tyrozyna, cystyna, metionina, fenyloalanina, lizyna, izoleucyna i leucyna. W składzie fistaszków można znaleźć także koenzym Q10 i reserwatrol.

Orzeszki ziemne na odchudzanie

Orzechy arachidowe mogą znaleźć się w diecie osoby odchudzającej się, gdyż zawierają one duże ilości cennych składników odżywczych i błonnik. Jednocześnie należy zachować umiar w ich spożyciu, gdyż są wysokokaloryczne. 100 g fistaszków dostarcza nam 567 kcal. Charakteryzują się one jednak niskim indeksem glikemicznym (IG=14), co oznacza, że po ich zjedzeniu cukier w naszej krwi nie podnosi się gwałtownie. Z tego względu po orzeszki ziemne mogą sięgać osoby z cukrzycą.

Wszyscy odchudzający się powinni wybierać orzechy arachidowe w skorupkach. W żadnym wypadku nie jemy orzechów solonych i prażonych z dodatkiem tłuszczu.

Orzechy arachidowe – wpływ na zdrowie

Fistaszki w wielu wypadkach mają korzystny wpływ na zdrowie. Dzięki zawartości dość dobrych proporcji nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierają one funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w orzeszkach składniki pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu, a zwiększyć stężenie cholesterolu dobrego. Dzięki tej właściwości chronią one przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.

Zawartość witamin z grupy B, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także minerałów takich jak magnez, żelazo czy wapń sprawia, że fistaszki znakomicie wpływają na kondycję naszego układu nerwowego. Regularne jedzenie niewielkich ich ilości może poprawić pamięć, koncentrację, szybkość uczenia się, zmniejszają one też naszą podatność na stres, ułatwiają zasypianie. Mogą ponadto ograniczać częstotliwość występowania migrenowych bólów głowy. Współcześnie uważa się, że orzechy arachidowe mogą spowalniać rozwój lub wręcz zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym takim jak na przykład choroba Alzheimera.

Istnieją badania, które wskazują, że włączenie orzechów arachidowych do menu może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.

Fistaszki wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego. Dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów chronią one przed nowotworami, a dodatkowo spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Jako, że orzechy arachidowe zawierają pokaźne ilości roślinnego białka, wprowadzenie ich do menu powinny rozważyć osoby stosujące dietę wegańską, a także sportowcy.

Orzeszki ziemne znakomicie wpływają na kondycję naszej skóry. W ich składzie znajdziemy wiele substancji, które usuwają z organizmu wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Włączenie ich do menu sprawi, że nasza skóra będzie jędrniejsza, gładsza i dobrze odżywiona.

Orzechy ziemne a alergia

Największym problemem w przypadków orzechów arachidowych jest fakt, że zaliczane są one do jednych z najsilniejszych alergenów. Właściwości alergizujące mają zarówno orzeszki ziemne, jak i produkowane z nich masło. Alergie pokarmowe wywołane przez fistaszki są zazwyczaj bardzo silne. W skrajnych wypadkach u osoby uczulonej może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Jeżeli chodzi o alergie, większym zagrożeniem jest jedzenie orzeszków prażonych – uczulają one znacznie częściej niż orzechy surowe. Warto wspomnieć, że produkowany z fistaszków olej arachidowy nie przyczynia się do występowania reakcji alergicznych.

Orzeszki ziemne – zastosowanie w kuchni

Fistaszki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej spożywamy je samodzielnie jako przekąskę. Będą jednak idealnym dodatkiem do deserów, wypieków, lodów. Co ciekawe równie dobrze komponują się z daniami mięsnymi, czy sałatkami. Orzechy arachidowe są podstawowym składnikiem masła orzechowego, które zdecydowanie lepiej jest przygotować w domu (nie zawiera wówczas zbędnych dodatków).

Czy wiesz, że:

  • W Stanach Zjednoczonych około sześćdziesiąt procent produkcji orzechów arachidowych przeznaczana jest na masło orzechowe.
  • Niewłaściwe przechowywanie orzeszków ziemnych sprawia, że bardzo szybko pokrywają się one pleśnią. Może ona zawierać niebezpieczne dla ludzkiego organizmu alfatoksyny.
  • Inkowie chowali swoich zmarłych z zapasem orzechów arachidowych. Fistaszki miały im zapewniać pożywienie w zaświatach.
  • Orzechy arachidowe wywodzą się z Brazylii.
  • Orzechy ziemne zaliczane są do rodziny roślin strączkowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here