Orzechy macadamia wyróżniają się na tle innych orzechów. Charakteryzują się one najwyższą zawartością kalorii, mają także najwięcej tłuszczu. Jednocześnie są niezwykle zdrowe i pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry. Ich delikatny, kremowy smak sprawia, że znakomicie sprawdzą się one w kuchni. Pochodzące z Australii orzechy są dość drogie, jednak ta inwestycja prędzej lub później się nam zwróci. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o orzechach macadamia?
Czym są orzechy macadamia?
Orzechy macadamia to orzechy z wiecznie zielonego drzewa zaliczanego do rodziny srebrnikowatych. Orzechy te posiadają bardzo twardą łupinę, a ich miąższ w niemal osiemdziesięciu procentach składa się z tłuszczów. Zawierają one przede wszystkim bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy B, witaminę E, potas, cynk, magnez, selen, wapń, magnez, żelazo, a także fosfor. Regularne spożywanie orzechów macadamia wspiera pracę, mózgu, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także cukru we krwi, pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Odżywcze orzechy mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, są również powszechnie stosowane w kosmetyce. Współcześnie największym producentem tych orzechów jest Australia.
Jakie właściwości mają orzechy macadamia?
Orzechy macadamia charakteryzują się nieprzeciętnymi walorami odżywczymi. Tym, co zwraca szczególną uwagę jest wysoka zawartość tłuszczów – mają ich najwięcej ze wszystkich znanych nam orzechów. Jednocześnie są to tłuszcze bardzo zdrowe. W 100 g orzechów 12 g to nasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe to aż 59 g, wielonienasycone kwasy tłuszczowe to 1,5 g. Zdrowe orzechy zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Pochodzące z Australii orzechy dostarczają nam witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, równocześnie spełniają wiele innych ważnych zadań w naszym organizmie. Znajdziemy w nich witaminę B1, B2, B3, B5 i B6. Dodatkowo są bogate w witaminę E nazywaną także witaminą młodości i płodności.
Orzechy z drzewa macadamia to dobre źródło błonnika, a także ważnych mikroelementów takich jak:
- potas,
- mangan,
- żelazo,
- magnez,
- selen,
- fosfor,
- cynk,
- i wapń.
Orzechy macadamia na odchudzanie
Niektórym może się wydawać, że najbardziej kaloryczne i tłuste ze wszystkich orzechów nie są odpowiednie dla osób na diecie redukcyjnej. Nic bardziej mylnego. Choć 100 g orzechów dostarcza nam 741 kcal i dużą ilość tłuszczu, nie przyczyniają się się one do odkładania dodatkowej tkanki tłuszczowej. Co więcej, jeżeli spożywamy je z umiarem, mogą nawet wspomagać procesy odchudzania.
Dla osób odchudzających się ważny jest również zawarte i orzechach błonnik i potas. Błonnik zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a potas przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu.
Orzechy macadamia dla serca
Niepozorne orzechy wykazują bardzo korzystny wpływ na nasze serce i cały układ krążenia. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a dodatkowo obniżają ciśnienie. Wszystko to sprawia, że regularne ich spożycie chroni przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.
Orzechy macadamia dla mózgu
Żywność, która pozytywnie wpływa na kondycję naszego serca, ma również dobroczynny wpływ na mózg. Nie inaczej jest z orzechami macadamia, które poprawiają pamięć i koncentrację, pomagają się odprężyć, łagodzą stres. Jeżeli włączymy je na stałe do naszego menu, możemy liczyć, że w przyszłości ochronią nas przed demencją i chorobą Alzheimera. O orzechach z drzewa macadamia nie powinny zapominać osoby pracujące umysłowo.
Orzechy macadamia w kosmetyce
Z orzechów macadamia produkowany jest olej, który znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią i regenerują naszą skórę. Zawarta w nim witamina E spowalnia procesy starzenia. Olej ten jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry. Można stosować go solo, a także mieszać z innymi olejami roślinnymi.
Na bazie oleju z odżywczych orzechów produkuje się:
- kremy to twarzy,
- kremy pod oczy,
- serum,
- balsamy do ciała,
- odżywki do paznokci,
- a także kosmetyki do pielęgnacji włosów.
Orzechy macadamia dla wszystkich, prawie…
Nie ma osoby, która nie odniosłaby korzyści ze spożywania orzechów macadamia. Wyjątkiem są alergie pokarmowe. Orzechy powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży.
Nie należy natomiast podawać ich psom, gdyż dla tych zwierząt okazują się trujące. Już kilkanaście orzechów z drzewa macadamia może wywołać u psa wymioty, zaburzenia koordynacji ruchowej, osłabienie, drgawki, a w skrajnych wypadkach nawet hipotermię.
Ciekawostki związane z orzechami macadamia:
- Orzechy macadamia zostały odkryte w 1857 roku przez Waltera Hilla. Inspiracją do nazwania orzechów był przyjaciel Hilla – John McAdam.
- Skorupka orzechów jest tak twarda, że możemy mieć problemy z rozłupaniem jej przy pomocy dziadka do orzechów.
- Australia produkuje ponad sto tysięcy ton orzechów macadamia rocznie.
- Olej z orzechów macadamia ma wysoką temperaturę dymienia, co sprawia, że może być z powodzeniem używany do smażenia.
- Oprócz Australii orzechy macadamia produkuje się w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, na Kostaryce, w RPA, Izraelu, Kenii, Nowej Zelandii, Boliwii, Kolumbii i Malawi.