Olej musztardowy – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie w lecznictwie, w kosmetyce, olej musztardowy na włosy

0
7
Gorczyca

Olej musztardowy jak już sama nazwa sugeruje produkowany jest z nasion gorczycy. W Polsce nie należy on do produktów popularnych, jednak warto się nim zainteresować ze względu właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Czym charakteryzuje się olej musztardowy? W jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Dlaczego jest on ceniony w kosmetyce?

Czym jest olej musztardowy?

Mianem oleju musztardowego określamy tłuszcz tłoczony z ziaren gorczycy – rośliny zaliczanej do rodziny kapustowatych powszechnie wykorzystywanej w kuchni i posiadającej wiele walorów leczniczych. Olej musztardowy jest źródłem witamin, minerałów, beta-karotenu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Cieszy się on szczególną popularnością w Indiach, gdzie jest wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w celach kosmetycznych. Jest on uważany za jeden z najpopularniejszych naturalnych środków wspomagających porost włosów. Rozpoznamy go po żółtym kolorze i bardzo intensywnym zapachu. Olej musztardowy należy stosować z ostrożnością, gdyż może on powodować efekty uboczne.

Jakie wartości odżywcze ma olej musztardowy?

Olej musztardowy jest zasobny w witaminy i minerały. Znajdziemy w nim przede wszystkim duże ilości witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K. Jest on źródłem beta-karotenu, który wykazuje korzystny wpływ na kondycję naszej skóry.

Jeżeli chodzi o związki mineralne, to są tu obecne przede wszystkim:

  • cynk,
  • potas, 
  • fosfor,
  • żelazo,
  • selen,
  • i wapń.

W oleju musztardowym znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a wśród nich przede wszystkim pokaźne ilości kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jest on niezbędny dla naszego organizmu, a ze względu na fakt, że nie potrafimy go samodzielnie syntetyzować, koniecznie należy dostarczać go z żywnością. Olej zawiera również kwasy omega-6 i omega-9 (charakteryzuje się on korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6).

Olej musztardowy – właściwości prozdrowotne

Jednym z atutów oleju musztardowego jest fakt, że składa się on przede wszystkim z jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasz mózg i układ krążenia (są one w stanie obniżać poziom złego cholesterolu we krwi, a jednocześnie podnosić poziom cholesterolu dobrego). Olej musztardowy polecany jest też osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, gdyż usprawnia przepływ krwi.

Olej musztardowy dostępny jest jedynie w postaci nierafinowanej, co oznacza, że nie może być wykorzystywany do smażenia. Jeżeli chcemy w pełni wykorzystać jego prozdrowotne właściwości, nie powinniśmy podgrzewać go do wysokich temperatur (spowoduje to utratę cennych składników odżywczych).

Olej musztardowy dostarcza nam między innymi witamin A i E, które pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry. Za sprawą beta karotenu jest ona chroniona przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Witamina E jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się, a także chorobami nowotworowymi.

Z kolei minerały takie jak cynk i selen korzystnie wpływają na kondycję włosów.

Zastosowanie oleju musztardowego w kosmetyce

Olej musztardowy świetnie sprawdza się do masażu, gdyż charakteryzuje się działaniem rozgrzewającym. Będzie niezastąpiony w przypadku bólów mięśni.

Zawarte w oleju składniki poprawiają mikrokrążenie i sprawiają, ze wszystkie składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Można używać go do masażu głowy, a także aplikować bezpośrednio na włosy.

W Indiach olej musztardowy jest powszechnie używany do pielęgnacji włosów. Jego regularne stosowanie przyspiesza porost włosów, a także sprawia, że stają się one mocniejsze i błyszczące. Aplikowanie go na skórę głowy pomaga pozbyć się łupieżu, a także zahamować wypadanie włosów. Możemy nakładać go również na same końcówki – zapobiegniemy w ten sposób rozdwajaniu się włosów.

Olej musztardowy – przeciwwskazania

Pomimo niewątpliwych zalet oleju musztardowego należy zachować ostrożność przy jego stosowaniu. Osoby posiadające bardzo jasne włosy powinny zdawać sobie sprawę, że intensywnie żółty olej może zmienić ich kolor – jego częste stosowanie sprawia, że na włosach pojawiają się ciepłe refleksy, co z pewnością nie każdemu będzie odpowiadało.

W przypadku bardzo delikatnej skóry należy liczyć się z tym, że olej ten może spowodować podrażnienia. Z tego względu dobrze jest stopniowo przyzwyczajać skórę do kontaktu z tym olejem.

Jeżeli zdecydujemy się zastosować olej musztardowy na noc – koniecznie pamiętajmy o tym, żeby zabezpieczyć pościel. Olej bardzo brudzi, a dodatkowo ciężko jest go sprać.

Wielu osobom nie spodoba się zapach oleju musztardowego. Może on utrzymywać się na włosach przez wiele godzin powodując tym samym silny dyskomfort.

Zanim zastosujemy olej musztardowy na większą partię ciała, upewnijmy się, że nie jesteśmy na niego uczuleni.

Zastosowanie oleju musztardowego w kuchni

Olej musztardowy znakomicie sprawdzi się w kuchni. Będzie on dobrym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek, którym nada wyrazistego smaku i zapachu. Z powodzeniem można dodawać go do marynat. Bardzo ważne jest, żeby unikać smażenia na nim (charakteryzuje się niską temperaturą dymienia).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here