Olej lniany produkowany jest z siemienia lnianego. Współcześnie uważany jest za jeden z najzdrowszych na rynku tłuszczów roślinnych. Znajdziemy w nim między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, a także fitohormony. Jest on powszechnie wykorzystywany w profilaktyce chorób krążenia, wzmocnieniu odporności, ma działanie przeciwnowotworowe, wspiera ponadto układ nerwowy. Olej lniany znajduje zastosowanie w kuchni, a także kosmetyce. Przekonajmy się dlaczego jeszcze warto wprowadzić olej lniany do naszej diety.
Co to jest olej lniany?
Olej lniany jest to olej, który powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Charakteryzuje się on żółtą barwą i silnym zapachem, który wiele osób określa jako cierpki. Olej lniany podobnie jak siemię lniane ma wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także fitoestrogeny. Jest on stosowany przez przemysł spożywczy, farmaceutyczny, kosmetyczny i nie tylko. Regularne jego spożywanie polecane jest w profilaktyce przeciwnowotworowej, może także regulować pracę układu hormonalnego i nerwowego. Olej lniany musi być przechowywany w chłodnych miejscach.
Olej lniany – właściwości
Prozdrowotne właściwości oleju lnianego są znane i wykorzystywane przez człowieka od tysięcy lat. Zajmował on ważne miejsce w świecie starożytnych Greków i Rzymian. Hipokrates dostrzegł, że spożywanie oleju lnianego jest pomocne między innymi w stanach zapalnych błon śluzowych.
W oleju z nasion lnu znajdziemy duże ilości niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego (omega-3) stanowiącego niemal połowę wszystkich kwasów tłuszczowych. Olej ten zawiera także kwas linolowy (omega-6) i kwas oleinowy (omega-9). Pozostałe dziesięć procent to nasycone kwasy tłuszczowe.
Kwas alfa-linolenowy zaliczany jest do grupy wielonienasyconych tłuszczów omega-3. Warto podkreślić, że jest on jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów, a więc chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Wykazuje on silne działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwbakteryjne,
- ma on zdolność do regulowania stężenia cukru we krwi.
Ponadto kwas alfa-linolenowy jest bardzo ważny dla sportowców. A to dlatego, że podnosi ilość glikogenu w mięśniach, zwiększa także ich wydolność tlenową. To jednak nie koniec jego zalet:
- wpływa on pozytywnie na nasz wzrok,
- a także stabilizuje pracę układu nerwowego,
- jest on w stanie opóźnić procesy starzenia się organizmu,
- pozytywnie wpływa na skórę.
Zawarty w oleju lnianym kwas linolowy (CLA) jest to egzogenny kwas tłuszczowy (nie jest on syntetyzowany w ludzkim organizmie, dlatego musimy pozyskiwać go z zewnątrz). CLA:
- przyczynia się on do poprawy odporności naszego organizmu,
- jest pomocny w profilaktyce chorób układu krążenia,
- profilaktyce nowotworów,
- i cukrzycy.
Jego regularne spożywanie zapobiega:
- otyłości,
- osteoporozie,
- a nawet dolegliwościom skórnym takim jak na przykład trądzik.
Kwas oleinowy należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-9. Ma on bardzo pozytywny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy, a konkretnie:
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL),
- i przyczynia się do zwiększenia stężenia HDL – cholesterolu dobrego.
Kwas oleinowy pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego – na przykład zgagi, co więcej zapobiega pojawianiu się kamieni żółciowych.
Olej lniany to także źródło witaminy E, która nazywana jest także witaminą młodości lub witaminą płodności. Jest ona:
- silnym przeciwutleniaczem,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- chroni przed nowotworami,
- zmniejsza ona poziom złego cholesterolu we krwi,
- redukuje ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową,
- pozytywnie wpływa na wzrok.
W oleju lnianym znajdziemy ponadto lignany, które zaliczane są do fitoestrogenów. Lignany lniane regulują gospodarkę hormonalną. Co więcej:
- zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi,
- jajników,
- raka prostaty,
- i okrężnicy.
Kobiety w okresie menopauzy, które spożywają bogaty w lignany olej lniany przechodzą ten okres łatwiej. Udowodniono, że lignany zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę.
Olej lniany – zastosowanie
Olej lniany (koniecznie na zimno) wykorzystuje się w kuchni. Oprócz walorów smakowych posiada on szereg zastosowań leczniczych. Stosuje się w celu:
- ochrony przed nowotworami,
- wyregulowania gospodarki hormonalnej organizmu,
- poprawy odporności,
- zwalczania stanów zapalnych w organizmie,
- zrzucenia nadprogramowych kilogramów,
- przeciwdziałania chorobom układu krążenia,
- wspomagania układu nerwowego,
- zapobiegania dolegliwościom skórnym.
Odchudzanie z olejem lnianym
Substancje zawarte w oleju lnianym usprawniają procesy spalania tkanki tłuszczowej. Z tego względu olej ten polecany jest na diecie redukcyjnej. Wiele odchudzających się osób radykalnie ogranicza spożycie tłuszczów. Jest to wielki błąd, który odbija się negatywnie nie tylko na naszym samopoczuciu, ale również na sylwetce.
Jeżeli chcemy schudnąć dodawajmy oleju lnianego do sałatek. Bardzo istotne jest, żeby nie poddawać go obróbce termicznej, która zniszczy prozdrowotne właściwości tego oleju.
Dlaczego kobiety powinny spożywać olej lniany?
Spożywanie oleju lnianego szczególnie polecane jest kobietom. Zawiera on lignany – fitoestrogeny, które regulują gospodarkę hormonalną organizmu. Regularne przyjmowanie oleju lnianego może zmniejszyć bóle miesiączkowe, a także przykre dolegliwości towarzyszące menopauzie.
Niezawodny środek na poprawę odporności
Współcześnie w aptekach znajdziemy wiele suplementów diety na poprawę odporności, które zawierają między innymi olej lniany. Znacznie łatwiej i bezpieczniej dla naszego zdrowia jest kupić butelkę dobrego jakościowo oleju. Nasz układ odpornościowy wzmacniany jest przede wszystkim przez nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- i przeciwwirusowo.
Przed infekcjami chroni nasz ponadto witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Profilaktyka chorób nowotworowych
W oleju z nasion lnu znajdziemy wiele substancji, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Do tej grupy zaliczamy kwasy tłuszczowe, w tym szczególnie kwas alfa linolenowy będący jednym z najsilniejszych antyoksydantów. W walce z nowotworami skuteczne są także lignany czy witamina E.
Regularne spożywanie oleju lnianego przeciwdziała rakowi piersi i jajników, a także nowotworom prostaty i okrężnicy.
Olej, który wspomaga układ krążenia
Współcześnie w Polsce najwięcej ludzi umiera na choroby układu krążenia. Zwiększenie spożycie oleju z nasion lnu z pewnością obniżyłoby te statystyki. Substancje zawarte w oleju lnianym obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), zwiększają natomiast stężenie cholesterolu dobrego (HDL) minimalizując w ten sposób ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Sprawny mózg z olejem lnianym
Nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te należące do grupy omega-3 są niezbędne dla prawidłowej pracy naszego mózgu i całego układu nerwowego. Z tego względu nie możemy dopuścić, żeby zabrakło ich w naszej diecie. Dzięki nim poprawiają się nasze procesy poznawcze – mamy lepszą pamięć, łatwiej jest się nam skoncentrować. Dodatkowo nasz organizm szybciej regeneruje się po silnym stresie.
Olej lniany sposobem na piękną skórę
Osoby, które chcą zadbać o kondycję swojej skóry powinny pamiętać o oleju lnianym. Dobre efekty uzyskamy przyjmując go wewnętrznie, a także stosując zewnętrznie na skórę. Olej lniany:
- likwiduje stany zapalne,
- spowalnia starzenie się skóry,
- nawilża ją,
- spłyca zmarszczki,
- tworzy również barierę ochronną zabezpieczającą przed negatywnym wpływem promieniowania słonecznego.
Jak wybrać olej lniany?
Jeżeli chcemy kupić olej lniany najwyższej jakości, pamiętajmy, żeby wybierać jedynie tłuszcze z pierwszego tłoczenia. Dodatkowo nasz olej powinien być nierafinowany i tłoczony na zimno. Oleje rafinowane są oczyszczane z użyciem wysokich temperatur, które niszczą wiele ich składników odżywczych.
Kiedy mamy taką możliwość, wybierajmy oleje wysokooleinowe, które zawierają znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega-3.
Odpowiedni do spożycia olej lniany powinien charakteryzować się przyjemnym, orzechowym posmakiem. Gorzki jest bezwartościowy.
Jak przechowywać olej lniany?
Olej lniany powinien być przechowywany w lodówce, koniecznie w butelce z ciemnego szkła. Czas przechowywania to maksymalnie trzy miesiące poczynając od daty produkcji, którą znajdziemy na opakowaniu.
Czy wiesz, że:
- Olej lniany jest ważnym składnikiem diety stworzonej przez Johannę Budwig. Celem tej diety jest leczenie chorób serca, cukrzycy, a także nowotworów.
- Olej lniany dobrze jest kupować w mniejszych butelkach, ponieważ ma on krótki okres przydatności do spożycia.
- Już od czasów starożytnych olej lniany stosowany był w malarstwie. Jego celem było między innymi zabezpieczenie powierzchni obrazów.