Olej kukurydziany – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przykłady zastosowań

0
2
kukurydza, olej z kukurydzy

Choć kukurydza i mąka kukurydziana nie są uważane za produkty najzdrowsze, zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku oleju kukurydzianego. Okazuje się, że ten mało znany olej posiada wiele cennych właściwości. Czym charakteryzuje się olej kukurydziany? Dlaczego warto wykorzystać go w kuchni?

Co to jest olej kukurydziany?

Olej kukurydziany jest to olej, który jak sama nazwa wskazuje wytwarzany jest z kukurydzy. Może być on tłoczony na zimno lub otrzymywany za pomocą ekstrakcji. Na uwagę zasługuje skład tego oleju – zawiera on pokaźne ilości witaminy E, fitosterole, jest również źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, stearynowy. Olej kukurydziany wykorzystywany jest nie tylko w kuchni. Coraz częściej sięga po niego branża kosmetyczna. Regularne stosowanie oleju kukurydzianego może chronić przed wieloma chorobami, między innymi chorobami układu krążenia.

Jakie właściwości ma olej kukurydziany?

Olej kukurydziany zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. W jego składzie przeważa kwas linolowy (który obejmuje 55 do 65%). Znajdziemy też nieco mniej, bo 29% kwasu oleinowego, mniej więcej 14% stanowi kwas palmitynowy. 4% to kwas stearynowy.

Dodatkowo jest to olej zasobny w witaminy. Przeważa tu witamina E (która jest silnym przeciwutleniaczem), choć znajdziemy także pewne ilości witaminy A, witaminy K, C, PP, B1. Olej z kukurydzy zawiera ponadto ważną dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu lecytynę.

Fitosterole posiadają działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że hamują rozrost komórek nowotworowych. Co więcej – obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi. Ta właściwość sprawia, że przeciwdziałają one miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, udarom mózgu i zawałowi mięśnia sercowego. Są one ważne również dla skóry, gdyż zapobiegają rozkładowi kolagenu i elastyny.

Kwas linolowy zawarty w dużych ilościach w oleju kukurydzianym jest niezbędnym składnikiem diety osoby, która chce się cieszyć dobrym zdrowiem. Działa on przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwdziała chorobom krążenia, cukrzycy, otyłości, a nawet osteoporozie.

Z kolei kwas oleinowy reguluje pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego (jego zadanie polega między innymi na zmniejszaniu poziomu złego i zwiększaniu poziomu dobrego cholesterolu). Co więcej bierze on aktywny udział w tworzeniu i regeneracji komórek.

Jak stosować olej kukurydziany?

Nietrudno zauważyć, że olej kukurydziany nie należy do najpopularniejszych olejów. Szczególnie trudno go kupić w postaci tłoczonej na zimno. Jest to spowodowane faktem, że bardzo szybko ulega on utlenianiu. Jeżeli jednak uda się nam kupić taki olej – dodawajmy go do sałatek i innych potraw nie wymagających obróbki termicznej.

Olej kukurydziany tłoczony na zimno nie jest najlepszym rozwiązaniem do smażenia – a to ze względu na fakt, że posiada on niską temperaturę dymienia (wynosi ona 90 stopni Celsjusza). Kiedy olej przekroczy tę temperaturę – traci swoje cenne właściwości. W przypadku, kiedy zależy nam na smażeniu, poszukajmy oleju kukurydzianego rafinowanego, który dobrze znosi wyższe temperatury.

Olej kukurydziany w kosmetyce

Olej kukurydziany może okazać się znakomitym kosmetykiem. Wszystko to za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C i fitosteroli. Składniki te sprawiają, że sprawdzi się on do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Warto stosować olej z kukurydzy do skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej. Regularnie stosowany odżywia ją, nawilża, regeneruje, spłyca także drobne zmarszczki. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia. Olej ten może ponadto okazać się pomocny do usuwania plam pigmentacyjnych. Poleca się aplikowanie go bezpośrednio na oczyszczoną skórę, będzie stanowił też dobrą bazę do domowych maseczek.

Olej z kukurydzy będzie dobrym kosmetykiem do włosów wysokoporowatych. Należy wmasować go we włosy, pozostawić na kilka minut, a następnie umyć włosy szamponem. Już po pierwszym zabiegu staną się one gładsze, miękkie i błyszczące.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here