Odchudzanie – które produkty mogą przyspieszyć spalanie tłuszczu?

0
12

Osoby zmagające się z nadwagą i otyłością powinny pozbyć się nadmiernych kilogramów. Chodzi nie tylko o kwestie natury estetycznej, ale przede wszystkim o zdrowie. Żeby schudnąć trwale i zdrowo potrzebujemy dobrze zbilansowanej diety, której kaloryczność nie będzie niższa od naszej podstawowej przemiany materii. Warto zdawać sobie sprawę, że nie tylko ilość kalorii ma wpływ na tempo odchudzania. Istnieją produkty, których wprowadzenie do menu sprawi, że proces odchudzania stanie się bardziej efektywny.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?

Wbrew mniemaniu niektórych osób, zdrowa dieta to taka, która pozwala dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, a także niezbędnych substancji odżywczych. Popularne w niektórych środowiskach głodówki są błędem, który szybko doprowadzi do spowolnienia naszego metabolizmu i w efekcie uniemożliwi schudnięcie. Powinniśmy skupić się na tym, żeby ilość energii, którą dostarczamy naszemu organizmowi nie była niższa od podstawowej przemiany materii.

Bardzo istotne jest, żeby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości tłuszczów, białka i węglowodanów. Jeżeli chodzi o białko – optymalna ilość wynosi od piętnastu do dwudziestu pięciu procent. Tłuszcze to maksymalnie trzydzieści procent wszystkich kalorii. Resztę zapotrzebowania energetycznego powinniśmy uzupełnić węglowodanami.

Warto zadbać, żeby nasza dieta była jak najbardziej zróżnicowana. Postawmy na wysokiej jakości żywność nieprzetworzoną. Żeby proces odchudzania przebiegał szybciej, dobrze jest włączyć do menu pewne produkty. Wśród nich znajdują się:

Arbuzy

Arbuzy to przepyszne, słodkie owoce, które w ponad dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody. Ich największą zaletą jest wysoka zawartość likopenu, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo zjedzenie arbuza jest znakomitym sposobem na nawodnienie organizmu (jest on naturalnym izotonikiem). Arbuzy są niskokaloryczne, za to dają uczcie sytości. Ich spożycie przed posiłkiem sprawi, że zjemy mniej.

Cynamon

W naszej diecie odchudzającej nie powinno zabraknąć przyprawy jaką jest cynamon. Choć używamy go w niewielkich ilościach, ma on zdolność stabilizowania cukru we krwi, co automatycznie przekłada się na redukcję apetytu.

Czerwona herbata

Czerwona herbata nie bez przyczyny polecana jest osobom odchudzającym się. Kiedy wypijemy ją przed posiłkiem, będzie ona blokować wchłanianie tłuszczu, który znajduje się w pożywieniu.

Zielona herbata

W zielonej herbacie znajdziemy wiele antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem. Osoby odchudzające się powinny pić zieloną herbatę również dlatego, że przyspiesza ona trawienie pokarmów. Warto więc wypić ją po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku.

Błonnik

błonnik, babka płesznikKiedy chcemy schudnąć, musimy zadbać o to, żeby w naszym codziennym menu znalazły się produkty zawierające błonnik. Ważny jest dla nas zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu błonnika przez długi czas mamy uczucie sytości, co chroni nas przed niekontrolowanym podjadaniem. Co więcej błonnik spowalnia wchłanianie glukozy i zmniejsza wchłanianie tłuszczów z pokarmów. Chroni nas również przed dolegliwościami trawiennymi, które często pojawiają się na diecie redukcyjnej – na przykład przed wzdęciami i zaparciami.

Żeby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na błonnik powinniśmy jeść duże ilości warzyw i owoców. Duże jego ilości znajdziemy również w ciemnym pieczywie. Pamiętajmy jednak, że z błonnikiem nie można przesadzić. Wiele osób uważa, że skoro ma on tak korzystny wpływ na ludzki organizm, należy spożywać go jak najwięcej. Jest to błąd, gdyż nadmierne ilości błonnika hamują wchłanianie ważnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów.

Chili

Chili to bardzo ostra przyprawa, która świetnie komponuje się z daniami kuchni indyjskiej czy meksykańskiej. Warto przyzwyczaić się do jego smaku i dodawać go do potraw, gdyż jest cennym źródłem kapsaicyny. Substancja ta umożliwia szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Grejpfruty

Dieta odchudzająca powinna być bogata w grejpfruty. Owoce te zawierają stosunkowo niewielką ilość kalorii i sporo błonnika, jednak nie jest to ich największą zaletą. Przede wszystkim zawierają one substancję o nazwie naryngenina, która przyspiesza procesy spalania tkanki tłuszczowej.

Oliwa z oliwek i olej lniany

Kiedy myślimy o diecie odchudzającej, koniecznie zaopatrzmy się w zdrowe tłuszcze. Główną zaletą oliwy z oliwek jest fakt, że zawiera ona substancję o nazwie oleuropeina – ma ona zdolność nasilania procesu termogenezy, co powoduje zwiększenie wydatkowania energii.

Z kolei olej lniany jest znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – usprawniają one działanie hormonów odpowiadających za gospodarkę energetyczną naszego organizmu.

Chude mięso

Jednym z poważniejszych błędów, które opóźniają spalanie nadprogramowych kilogramów jest rezygnowanie z mięsa. O ile nie jesteśmy wegetarianami, nie powinniśmy obawiać się mięsa. Bardzo ważne jest jednak to, żeby charakteryzowało się ono wysoką jakością i niską zawartością tłuszczu. Najlepiej jest postawić na mięso drobiowe, ewentualnie chudą wołowinę. Dzięki nim dostarczymy organizmowi pełnowartościowego białka, które przyspieszy metabolizm.

Jajka

Na diecie odchudzającej nie należy obawiać się jajek. Spożycie ich na śniadanie zapewni nam uczucie sytości na długie godziny, dzięki czemu nie będziemy mieć ochoty na słodkie przekąski. Wybierając jajka dostarczamy sobie pełnowartościowego białka, które znacznie przyspiesza nasz metabolizm.

Kawa

Kawa jest napojem, który ma wielu zwolenników, ale też równie wielu przeciwników. Nie jest ona niezbędna, żeby schudnąć. Zdecydowanie może jednak przyspieszyć proces odchudzania. Cechą charakterystyczną kawy jest wysoka zawartość kofeiny, która nie tylko dodaje nam energii (czego szczególnie potrzebujemy podczas odchudzania), ale też przyspiesza metabolizm.

Orzechy

Orzechy bardzo pozytywnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Zawierają one duże ilości białka, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także przyspieszenia odchudzania. Pamiętajmy jednak, że orzechy zawierają duże ilości kalorii, dlatego należy jeść je z umiarem.

Ryby

Ryby są znakomitą alternatywą dla mięsa, gdyż zawierają duże ilości pełnowartościowego białka, są także źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Po spożyciu ryb przez długi czas odczuwamy sytość, co wspomaga proces odchudzania.

Wszelkie rodzaje sałat

Sałata jest warzywem, które zawiera duże ilości wody i błonnika. Wszystko to sprawia, że na długi czas wypełnia nasz żołądek. Co więcej zawiera ona minimalne ilości kalorii. Sałata jest znakomitą bazą do wszelkiego rodzaju sałatek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here