Mięso mielone – charakterystyka, jakie najlepiej kupić

0

Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w polskich kuchniach. Przygotowujemy z niego kotlety mielone, pieczenie, sosy do spaghetti. Jest ono bazą lasagne, a także różnego rodzaju farszów. Obecnie w sklepach znajdziemy ogromny wybór mięsa mielonego. Tak duża różnorodność sprawia, że często trudno jest nam się zdecydować. Właściwy wybór jest bardzo ważny, gdyż często zdarza się, że mięso znajdujące się na sklepowych półkach charakteryzuje się słabą jakością. Jak wybrać najlepsze mięso mielone?

Na co zwracać uwagę podczas zakupu mięsa mielonego?

Jeżeli potrzebujemy mięsa mielonego, zdecydowanie najbezpieczniej jest wybrać ładny kawałek mięsa, a następnie samodzielnie go zmielić. Jest to jednak zadanie dość czasochłonne. Musimy również dysponować własnym urządzeniem do mielenia mięsa. W niektórych sklepach możemy poprosić o zmielenia uprzednio wybranego mięsa, jednak nie jest to usługa dostępna wszędzie.

W przypadku, gdy nie pozostaje nam nic innego jak wybrać spośród mięs dostępnych w supermarkecie, powinniśmy uważnie czytać etykiety. Szybko przekonamy się, że jakość oferowanych nam mięs często pozostawia wiele do życzenia.

Zgodnie z powszechnie przyjętą definicją mięso mielone to takie, które zostało rozdrobnione, nie posiada kości, a ponadto w jego składzie jest mniej niż jeden procent soli. Czytając etykiety szybko zauważymy, że mało która podaje zawartość dziewięćdziesięciu dziewięciu procent mięsa. Zazwyczaj znajdziemy tam wiele substancji, które są nam całkowicie zbędne, a często nawet szkodliwe dla zdrowia. Może się okazać, że nasze mięso ma w swoim składzie błonnik sojowy lub grochowy, karagen,, czy skrobię ziemniaczaną. Sprawiają one, że zwiększa ono swoją objętość.

Warto jest uważnie czytać opisy producenta. Przykładowo mięso germażeryjne, mięso na kotlety, czy na klopsy zawiera w swoim składzie substancje, które nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. 

Nigdy nie kupujmy mięsa, które nie ma podanego składu. Powinniśmy czuć się zaalarmowani również wtedy, gdy produkt charakteryzuje się bardzo niską ceną.

Do słabej jakości mięsa mielonego często dodawana jest woda. Uwodnione mięso waży więcej, przez co jego cena jest wyższa. Wybierając je zauważymy, że na patelni znacznie zmniejsza swoją objętość (woda zaczyna parować).

Niewskazany jest zakup mięsa, które zawiera duże ilości kolagenu (nie jest on pełnowartościowym białkiem).

Przy zakupie mięsa mielonego nie należy sugerować się tabelkami z zawartością kalorii. Bardzo trudno jest uśrednić wartość kaloryczną mięsa, gdyż jeden kawałek może zawierać więcej tłuszczu, inny mniej.

Jakie mięso mielone wybrać?

W przypadku, gdy nie mamy możliwości zakupienia kawałka mięsa i zmielenia go na miejscu, dobre jest wybierać takie mięso, na którego etykiecie znajdziemy informacje z jakiej części zostało ono wyprodukowane. Zazwyczaj mamy do czynienia z łopatką lub szynką. Gatunek mięsa zależy przede wszystkim od potrawy, którą zamierzamy przygotować, a także od naszych preferencji smakowych. Jeżeli zależy nam na mięsie chudym, dobrze jest wybrać mięso drobiowe – z kurczaka lub indyka, gdyż charakteryzują się one najniższą zawartością tłuszczu.

4.5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here