Lody bananowe z polewą czekoladową możemy kupić w większości supermarketów. Niestety takie produkty często zawierają konserwanty i inne substancje, które niekoniecznie pozytywnie działają na nasze zdrowie. Znacznie lepszym pomysłem jest wykonanie lodów bananowych z polewą czekoladową samodzielnie. Okazuje się, że jest to nie tylko banalnie proste, ale zajmuje również niewiele czasu. Jeżeli umiejętnie dobierzemy składniki, nasz deser będzie nie tylko przepyszny, ale też pożywny. Takie lody są doskonałym wyborem, kiedy dopada nas chandra lub ciężko pracujemy umysłowo (zawierają witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez i inne korzystne dla mózgu składniki).
Lody bananowe z polewą czekoladową – jakie składniki są nam potrzebne?
Domowej roboty lody mają bardzo prosty skład. Do ich wykonania będziemy potrzebować:
- dwóch dojrzałych bananów,
- około 20g gorzkiej czekolady (im wyższa zawartość kakao, tym lepiej),
- jedna czubata łyżka jogurtu naturalnego,
- dwie łyżki mleka,
- około 5g sezamu,
- kilka ulubionych orzechów.
Lody bananowe z polewą czekoladową – przyrządzanie krok po kroku
Przygotowanie lodów zaczynamy od bananów. Należy je umyć, obrać, pokroić w cienkie plastry i zamrozić. Kiedy są już zamrożone, wkładamy je do blendera i miksujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Tak powstałą masę ponownie wkładamy do zamrażarki.
Nadchodzi czas na to, żeby zająć się przygotowaniem polewy czekoladowej. Gorzką czekoladę wraz z odrobiną mleka rozpuszczamy (najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej).
Wyjmujemy masę bananową z zamrażarki, przekładamy ją do szklanego naczynia i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami i sezamem.
Takie lody z pewnością poprawią nasz nastrój. Świetnie sprawdzą się jako deser lub drugie śniadanie. Można podawać je dzieciom. Będą znakomitą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, osoby chore na cukrzycę powinny spożywać je z umiarem.
Lody można przechowywać w zamrażarce. Pamiętajmy jednak, że kiedy ulegną całkowitemu rozmrożeniu, nie możemy zamrażać ich ponownie.