Kuchnia ukraińska – charakterystyka, najpopularniejsze potrawy

0
14

Kuchnia ukraińska jest pod wieloma względami podobna do kuchni polskiej. Co więcej zawiera ona akcenty żydowskie, rosyjskie, ormiańskie, tatarskie, litewskie, a nawet rumuńskie. Trudno wyobrazić sobie kuchnię ukraińską bez pierogów i ukraińskiego barszczu. Co jeszcze warto wiedzieć o tej niezwykle bogatej kuchni?

Kuchnia ukraińska, czyli jaka?

Ukraina to ogromne państwo, w którym spotyka się wiele kultur. Nie powinno więc dziwić, że ukraińska kuchnia nie jest jednorodna. W zależności od regionu, do którego podróżujemy, możemy spotkać się z rozmaitymi potrawami.

Ważnymi produktami w ukraińskiej diecie są różnego rodzaju chleby, mięso, ryby i warzywa (a także regionalne owoce). Na Ukrainie bardzo często podaje się potrawy z mąki i kasz – spotkamy tu wiele rodzajów pierogów, które często podawane są ze słoniną, ale też na słodko – na przykład ze śmietaną.

Na Ukrainie powszechnym zwyczajem jest sprzedawanie jedzenia na ulicach. Na straganach w bardzo atrakcyjnych cenach sprzedawane są placki z nadzieniem (są to wywodzące się z kuchni tatarskiej czeburieki), a także pachnące świeże bułeczki (są one wykonane z pączkowego ciasta, a ich nadzienie może być zarówno słodkie, jak i pikantne).

Popularnym (szczególnie we wschodnich częściach kraju) daniem kuchni ukraińskiej są bliny, czyli pulchne placki, które przygotowuje się na zaczynie drożdżowym. Bliny świetnie smakują z roztopionym masłem, a także ze śmietaną. Niekiedy podaje się je z konfiturami, cukrem, ale też z rybą, czy kawiorem. Podobnie jak w Polsce, lubianym na Ukrainie daniem obiadowym są placki ziemniaczane (tu jednak chętnie nadziewa się je mięsem mielonym i polewa gęstym sosem).

Sycący obiad

blankPełne danie obiadowe w tradycji kuchni ukraińskiej składa się z zupy i drugiego dania. Jedną z zup, która może uchodzić za symbol kulinarnej Ukrainy jest barszcz ukraiński. Znajdziemy w nim dużą ilość warzyw, a także kawałki mięsa. Często zabiela się go śmietaną.

Na Ukrainie jada się też zupę szczawiową (nazywana jest tu zielonym barszczem), kapuśniak, zupę grzybową. Ciekawą propozycją na pierwsze dania jest również juszka, czyli zupa na bazie ryby i warzyw. Zupą typową dla kuchni ukraińskiej jest solanka. Przygotowuje się ją z dodatkiem mięsa, ryb lub grzybów, koniecznie z ogórkami kiszonymi i kapustą. Do zup na Ukrainie najczęściej podaje się drożdżowe bułeczki (nazywane pampuszkami) i hałuszki (czyli drobne kluseczki), a także chleb.

Latem dużą popularnością cieszą się orzeźwiające chłodniki, które często podaje się z jajkiem.

W kuchni ukraińskiej (podobnie jak w polskiej) serwuje się bardzo dużo potraw mącznych, które spożywane w dużych ilościach nie są najlepszym wyborem jeżeli zależy nam na zdrowiu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Na szczęście nie brakuje również dobrego mięsa. Do głównych gatunków mięs spożywanych na Ukrainie można zaliczyć wieprzowinę i wołowinę, nieco rzadziej – baraninę. Mięso przyrządza się na wiele rozmaitych sposobów – popularne są szaszłyki, kotlety (na przykład kotlet po kijowsku, który jest bardzo podobny do kotleta de volaille, z tym, że nie zawiera sera, a jedynie samo masło), a także gęste gulasze. 

Obowiązkowym dodatkiem do drugiego dania są wszelkiego rodzaju sałatki i surówki.

W okresie świąt Bożego Narodzenia na ukraińskich stołach nie może zabraknąć kutii, która składa się z kaszy jaglanej lub jęczmiennej, miodu, orzechów, rodzynek, maku, a także kompotu z suszonych śliwek i jabłek.

Jako przekąskę bardzo chętnie jada się chałwę. Od znanej nam chałwy produkowanej z sezamu, ta ukraińska różni się składem – jej bazą są nasiona słonecznika.

Co do picia?

Do obiadu często podaje się słodki kompot z owoców. Od szesnastego wieku narodowym ukraińskim napojem jest kwas chlebowy (choć uważa się go za napój bezalkoholowy, w rzeczywistości zawiera niewielkie ilości alkoholu), który jest bardzo ceniony gdyż znakomicie gasi pragnienie. Na Ukrainie często spożywa się alkohol – zazwyczaj jest to wódka i wino.

Jak zrobić barszcz ukraiński?

blankDo przygotowania tradycyjnego ukraińskiego barszczu potrzebujemy:

– około kilograma buraków (należy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach),

– trzy litry wody,

– kilogram mięsa wieprzowego,

– olej rzepakowy,

– kilogram ziemniaków,

– pół kilograma ugotowanej białej fasoli,

– jedna czwarta główki białej kapusty (należy ją posiekać),

– sól i pieprz do smaku,

– trzy ząbki czosnku,

– około 400 ml koncentratu pomidorowego,

– trzy łyżki cukru,

– gęsta śmietana,

– trzy łyżki octu.

Przygotowanie barszczu ukraińskiego należy zacząć dzień wcześniej – od opłukania i namoczenia fasoli (zanim ją ugotujemy powinna moczyć się przez około dwanaście godzin).

Wieprzowinę myjemy, wkładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Powinna się gotować przez mniej więcej cztery godziny. Buraki szatkujemy i smażymy na oleju rzepakowym aż staną się miękkie. Następnie dodajemy do nich przecier pomidorowy, ocet i cukier, całość dokładnie mieszamy.

Do garnka z mięsem dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy przez około trzydzieści minut. Następnie dodajemy fasolę, a kiedy zmięknie dodajemy jeszcze wcześniej przygotowane buraki.

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i startym czosnkiem. Przekładamy ją na talerze, a następnie doprawiamy śmietaną.

Jak zrobić kwas chlebowy?

blankKwas chlebowy to bardzo smaczny i orzeźwiający napój. Powstaje on z sfermentowanego chleba i posiada liczne prozdrowotne walory. Warto przygotować go w czasie letnich upałów, gdyż znakomicie nawadnia organizm.

Do przygotowania kwasu chlebowego potrzebny jest dobrej jakości chleb. Jeżeli nie mamy zaufanej piekarni, lepiej jest go upiec samodzielnie. Zazwyczaj dodaje się około 300 g razowego chleba.

Inne potrzebne składniki to:

– około dwa i pół litra wody źródlanej,

– pół szklanki cukru (możemy zastąpić go miodem wielokwiatowym),

– kilkanaście rodzynek,

– i dwieście pięćdziesiąt gram drożdży.

Chleb należy piec w piekarniku do momentu aż stanie się rumiany (przed włożeniem do piekarnika warto pokroić go w kostkę). Źródlaną wodę gotujemy. Upieczone kawałki chleba przekładamy do miski lub garnka, zalewamy ciepłą wodą, po czym odstawiamy na około trzy godziny.

Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie, a kiedy stworzą jednolitą konsystencję – przelewamy do wody z chlebem. Całość należy pozostawić na mniej więcej dwadzieścia cztery godziny (ważne, żeby roztwór był trzymany w temperaturze pokojowej).

Po upływie doby roztwór przecedzamy i przelewamy do butelek (jednak nie wypełniamy ich całkowicie). Następnie do każdej butelki wkładamy po kilkanaście rodzynek. Butelki z kwasem odstawiamy na około trzy dni (koniecznie w pozycji leżącej).

Kwas chlebowy można przechowywać przez około miesiąc czasu. W butelkach wytwarza się osad, co jest całkowicie naturalne (żeby się go pozbyć należy wstrząsnąć naczyniem).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here