Nie musimy czytać o poszczególnych owocach i warzywach, żeby wyrobić sobie pojęcie i ich walorach odżywczych. Wiele na ich temat może nam powiedzieć kolor. Warzywa i owoce możemy podzielić na pięć grup: czerwone, białe, zielone, żółto-pomarańczowe, a także fioletowe i granatowe. Codziennie warto jest spożywać produkty należące do wszystkich tych grup, gdyż wykazują one bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Czerwone warzywa i owoce
Cechą charakterystyczną czerwonych warzyw i owoców jest wysoka zawartość karotenoidów, a w szczególności likopenu. Mają one dobroczynny wpływ na układ krążenia, układ odpornościowy, a także na nasz wzrok. Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu może skutecznie chronić nas przed nowotworami, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby serca. Regularne spożywanie produktów bogatych w likopen zapobiega pojawieniu się raka prostaty, a także raka szyjki macicy.
Związek ten jest niezbędny w diecie osób mających problemy z funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego, a także wszystkich zagrożonych wystąpieniem tego typu chorób. Jego skuteczność wynika z faktu, że jest on w stanie rozszerzyć naczynia krwionośne, a tym samym usprawnić przepływ krwi. Dzięki spożywaniu owoców i warzyw bogatych w likopen, możemy również szybko obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę.
Związki zawarte w czerwonych owocach i warzywach pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie, poprawiają ostrość wzroku (chronią także przed wieloma chorobami oczy), obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiają kondycję skóry, wzmacniają stawy.
Do grupy czerwonych warzyw i owoców zaliczamy między innymi pomidory (szczególnie zasobne w likopen są przetwory pomidorowe), czerwoną paprykę, wiśnie, rzodkiewki, truskawki, owoce granatu.
Żółto-pomarańczowe warzywa i owoce
Do grupy żółto-pomarańczowych warzyw i owoców zaliczamy między innymi banany, pomarańcze, ananasy, brzoskwinie, marchewkę, dynię, owoce rokitnika, cytryny, czy morele.
Ich kolor świadczy o zawartości dużej ilości karotenoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mają one bardzo pozytywny wpływ na kondycję naszej skóry, gdyż chronią ją między innymi przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy chronią również skórę (i cały organizm) przed przedwczesnym starzeniem się i rozwojem chorób nowotworowych.
Jedzenie warzyw i owoców w tym kolorze poprawia nam humor, przyspiesza także oczyszczanie organizmu z toksyn. O włączenie ich do swojej diety powinny postarać się przede wszystkim osoby uzależnione od nikotyny i żyjące z zanieczyszczonych miastach.
Zielone warzywa i owoce
Zielone warzywa i owoce są nam niezbędne, jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i promienną skórą. Znajdziemy w nich chlorofil, żelazo, magnez, wapń, karotenoidy, czy pokaźne ilości witaminy C.
Zawarty w nich wapń jest niezbędny dla zachowania zębów i kości w dobrej kondycji, co więcej ma on korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Chlorofil odpowiada za zielony kolor warzyw i owoców. Jest on skuteczny w walce z nowotworami, ponieważ likwiduje uszkodzenia DNA spowodowane przez komórki nowotworowe, a także zmniejsza stres oksydacyjny. Co więcej jest on niezwykle skuteczny jeżeli chodzi o oczyszczanie organizmu z toksyn (powinien obowiązkowo znaleźć się w diecie osób na co dzień oddychających zanieczyszczonym powietrzem). Dzięki chlorofilowi możemy szybko pozbyć się stanów zapalnych, a także przywrócić równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Co więcej związek ten może wspierać procesy odchudzania.
Żelazo wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, nerwowego, chroni nas również przed anemią. Magnez jest niezbędny dla pracy mózgu i całego układu nerwowego. Witamina C zwiększa naszą odporność, poprawia kondycję skóry (bierze udział w syntezie kolagenu i elastyny), wspiera nasz wzrok, chroni także przed szkorbutem.
Do zielonych warzyw i owoców zaliczamy sałaty, szpinak, jarmuż, brokuły, brukselkę, ogórki, kiwi, natkę pietruszki, zieloną paprykę, jarmuż.
Białe owoce i warzywa
Białe owoce i warzywa to między innymi cebula, seler, kalarepa, białe szparagi, korzeń pietruszki, czosnek, rzepa, pieczarki, ziemniaki, biała kapusta, chrzan, por, biała rzodkiew. Tym co je łączy są silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, rozkurczowe i przeciwzapalne. Ich regularne spożywanie pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy mogą chronić nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Czosnek i cebula nazywane są naturalnymi antybiotykami. Charakteryzują się one intensywnym zapachem i ostrym smakiem, przez co są chętnie wykorzystywane w kuchni.
Po białe owoce i warzywa warto sięgać cały rok, a szczególnie jesienią i wczesną wiosną, kiedy nasza odporność jest obniżona.
Fioletowe i granatowe owoce i warzywa
Do grupy fioletowo-granatowej zaliczamy jagody, borówki, bakłażany, jeżyny, ciemne winogrona, czarną porzeczkę, aronię, czy czarny bez. Charakterystyczną cechą jest w ich przypadku wysoka zawartość antocyjanów, czyli barwników roślinnych, które wspierają pracę wątroby i układu odpornościowego. W zależności od konkretnej rośliny działanie ich może się jednak różnić. Zaliczamy do nich między innymi cyjanidynę, pelargonidynę czy delfinidynę.
Spożywanie warzyw i owoców bogatych w antocyjany jest szczególnie polecane osobom pragnącym poprawić kondycję swoich oczu. Związki te uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne znajdujące się w gałce ocznej. Działają one także przeciwnowotworowo, gdyż posiadają zdolność do wychwytywania i usuwania z organizmu wolnych rodników.
Antocyjany działają przeciwzapalnie, a co więcej zmniejszają krzepliwość krwi i ciśnienie tętnicze, przez co wpływają korzystnie na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Włączenie ich do codziennego menu zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Co ciekawe mogą być także pomocne w łagodzeniu bólów głowy.