Kofta z indyka i dodatkiem cukinii, czyli przepis na zdrowe i dietetyczne danie

0
7
kofta z indyka

Kofta jest potrawą bardzo popularną w kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej czy arabskiej. Tradycyjnie przyrządza się ją z mielonego mięsa jagnięcego, ewentualnie wołowego. My proponujemy przygotowanie dietetycznej kofty, której głównymi składnikami będzie chude mięso z indyka i cukinia. Taka potrawa jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem.

Kofta, czyli odrobina egzotyki w polskiej kuchni

Przyrządzenie kofty jest bardzo proste i nie powinno zająć nam wiele czasu. Do jej wykonania potrzebne jest mięso mielone, a także przyprawy. Mięsnej masie nadaje się okrągły lub owalny kształt. Kofty często nabija się na drewniane patyczki do szaszłyków.

Zaletą tej potrawy jest możliwość przygotowywania jej na wiele sposobów. Niezależne od tego czy usmażymy mięso na patelni, upieczemy w piekarniku, parowarze czy na grillu, za każdym razem będzie ona smakowała wybornie.

Gotową koftę podajemy z wybranym sosem, pieczywem, a także świeżymi warzywami lub sałatką.

Kofty z indyka i cukinii, czyli posiłek dla dbających o linię

Do wykonania kofty potrzebujemy następujących składników:

  • około 0,5 kg dobrej jakości mięsa z indyka,
  • 100 g cukinii,
  • natki pietruszki,
  • 2-3 ząbków czosnku,
  • cebuli,
  • soli,
  • pieprzu,
  • słodkiej papryki w proszku,
  • mielonej kolendry.

Mięso rozdrabniamy w blenderze lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do niego bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę, czosnek, około pół łyżeczki papryki i tyle samo mielonej kolendry. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cukinię należy zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Czekamy chwilę aż puści soki, odsączamy ją i mieszamy z mięsem z indyka. Z tak powstałej masy formujemy kofty. Jeżeli masa jest zbyt płynna i kofty są rozpadają, możemy dodać do nich odrobinę otrębów. Kofty nadziewamy na drewniane patyczki do szaszłyków i wkładamy do piekarnika, parowaru, na patelnię lub patelnię grillową (w zależności od naszych upodobań).

W przypadku, kiedy zdecydowaliśmy się na patelnię, smażymy kofty na oleju do momentu aż mięso całkowicie się zetnie. Przygotowanie ich w piekarniku zajmie około dwadzieścia pięć minut przy temperaturze sto osiemdziesiąt stopni. Gotowanie na parze będzie trwało około dwudziestu minut.

Dlaczego mięso z indyka?

Mięso z indyka jest polecane wszystkim, nie tylko osobom odchudzającym się. Jeżeli jednak jesteśmy na diecie z pewnością docenimy fakt, że jest ono najchudszym mięsem, a dodatkowo zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Mięso z piersi indyka jest niskokaloryczne – w 100 g zawiera jedynie 83 kcal. W przeciwieństwie do kurczaka, indyk nie jest naszpikowany hormonami wzrostu, dlatego jego spożywanie jest zdecydowanie bezpieczniejsze dla zdrowia. Chude mięso indyka zawiera duże ilości witamin z grupy B, cynk i selen.

Cukinia na odkwaszenie organizmu

Cukinia jest lekkostrawnym, niskokalorycznym (w 100 g zawiera jedynie 21 kcal) warzywem, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Zawiera ona kluczowe dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Znajdziemy w niej między innymi witaminę C, PP, K, A, a także potas, magnez i żelazo. Cukinia jest źródłem chlorofilu, którego największe ilości znajdują się w zielonej skórce (nie należy jej usuwać, warzywo wystarczy umyć).

Warzywo to jest polecane kobietom w ciąży i mamom karmiącym, małym dzieciom, a ze względu na niski indeks glikemiczny – również osobom chorującym na cukrzycę. Cukinia posiada zasadowe pH, dzięki czemu przyczynia się do odkwaszenia organizmu. Można jeść ją samodzielnie lub dodawać do różnego rodzaju potraw – na przykład kofty z indyka.

Z czym podawać koftę z indyka?

Tradycyjnie kofty podaje się z sosem i chlebkiem pita. Osoby odchudzające się mogą przygotować do niej sos czosnkowy na bazie naturalnego jogurtu. Jeżeli nie mamy chleba pita, równie dobrym rozwiązaniem będzie podanie kofty z kaszami lub brązowym ryżem.

Taki posiłek znakomicie sprawdzi się na obiad i na kolację. Jest prosty, a jednocześnie wykwintny, dlatego bez obaw możemy podać go naszym gościom.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here