Kawa rozpuszczalna – charakterystyka, sposób produkcji, wartości odżywcze, czy jest zdrowa

0
41

Zwolennicy kawy rozpuszczalnej podkreślają, że posiada ona delikatny smak, a dodatkowo można przygotować ją znacznie szybciej niż kawę ziarnistą. Jednocześnie nasuwa się pytanie o walory zdrowotne rozpuszczalnej kawy. Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia? W jakich ilościach możemy ją pić? Co lepiej wybrać – kawę rozpuszczalną, czy tradycyjna?

Co to jest kawa rozpuszczalna?

Mianem kawy rozpuszczalnej określamy kawę otrzymywaną z ekstraktu kawy suszonej. Uprzednio zmielone ziarna kawy są zaparzane, a następnie z naparu usuwana jest woda. W efekcie powstaje proszek lub granulki, które szybko rozpuszczają się po dodaniu do nich wody. Kawa rozpuszczalna produkowana jest współcześnie dwoma metodami – stosuje się liofilizację lub suszenie rozpyłowe. Niezależnie od wybranej metody kawa rozpuszczalna zachowuje naturalny smak i aromat kawy.

Jak produkuje się kawę rozpuszczalną?

Do produkcji kawy rozpuszczalnej wykorzystuje się palone ziarna kawy, które są następnie mielone. Taką kawę zalewa się niewielką ilością wody, a następnie zaparza przy użyciu wysokich temperatur i z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia. Kiedy ekstrakt zostaje zagęszczony, pozbawia się go wody. Tu stosuje się jedną z dwóch metod – liofilizację (nazywaną również suszeniem zamrażalniczym) lub suszenie z użyciem wysokiej temperatury.

Jeżeli chodzi o kawę liofilizowaną – jest ona zamrażania, a bryłki lodu rozbijane są na mniejsze kryształki. Taka kawa rozpuszczalna może mieć postać pyłu, ewentualnie granulek. Charakteryzuje się ona bardzo dobrą jakością (jest lepszym wyborem niż kawy rozpuszczalne suszone przy użyciu wysokich temperatur). Zachowuje ona wszystkie związki, które obecne są w czarnej kawie, a co więcej posiada ona bardzo przyjemny aromat.

Każdy produkty, który posiada na etykiecie oznaczenie „kawa rozpuszczalna” zawiera w swoim składzie tylko kawę. Nie jest więc bardziej lub mniej szkodliwy dla naszego zdrowia od tradycyjnej kawy.

Wartości odżywcze kawy rozpuszczalnej

Wiele dostępnych na rynku kaw rozpuszczalnych zawiera mniejsze ilości kofeiny niż tradycyjna kawa. Oznacza to, że ich działanie pobudzające jest nieco słabsze. Szacuje się, że szklanka kawy rozpuszczalnej zawiera 75 mg kofeiny (podczas gdy kawa tradycyjna może zawierać jej nawet dwa razy więcej).

Nadmierne spożycie kawy rozpuszczalnej jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do przedawkowania kofeiny. Objawia się ono nadmiernym pobudzeniem, problemami z pamięcią i koncentracją, rozdrażnieniem, zawrotami głowy, a także bezsennością (zwłaszcza jeżeli wypijemy duże ilości kawy w drugiej połowie dnia). 

Ze względu na zawartość metali ciężkich i innych niebezpiecznych związków kawa może stanowić obciążenie dla ludzkiego organizmu – może ona zawierać śladowe ilości niklu (jest on uważany za silny alergen) i akrylamidu (który może przyczyniać się do rozwoju nowotworów).

Jednocześnie warto podkreślić, że kawa rozpuszczalna, podobnie jak kawa tradycyjna zawiera wiele substancji, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Zaliczamy do nich przeciwutleniacze, a także minerały – wapń, magnez, mangan, czy cynk.

Jak kawa rozpuszczalna wpływa na nasze zdrowie?

Kawa rozpuszczalna (pod warunkiem, że jest spożywana w niewielkich ilościach) ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy usuwa z organizmu wolne rodniki – przeciwdziałając tym samym powstawaniu nowotworów, a także przedwczesnemu starzeniu.

Małe ilości wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, a także układ nerwowy.

Kawy nie powinny natomiast pić osoby uczulone na nikiel – w przypadku alergii nawet śladowe jego ilości mogą być niebezpieczne dla zdrowia. U osób uczulonych po wypiciu kawy można zaobserwować nudności, wymioty, a także silne bóle brzucha. 

Pamiętajmy również, że zawartość akrylamidu w niektórych kawach rozpuszczalnych może być kilkukrotnie wyższa niż w kawach tradycyjnych. Są to jednak ilości tak niewielkie, że nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia.

Kawa rozpuszczalna (bez żadnych dodatków) jest napojem niskokalorycznym, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią osoby na diecie redukcyjnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here