Kasztany jadalne – czym są, jakie mają właściwości, jak je stosować, na odchudzanie, dla mózgu

0
4
kasztany jadalne skorupka

Kasztany jadalne (nie należy ich mylić z owocami kasztanowca pospolitego) nie cieszą się w Polsce zbyt wielką popularnością, choć współcześnie można je kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach. Kojarzą się nam przede wszystkim z kuchnią, choć warto wiedzieć, że posiadają także właściwości lecznicze. Posiadają one wiele składników wzmacniających nasz układ nerwowy, dlatego dobrze jest je spożywać w okresach wzmożonej pracy lub stresu.

Co to są kasztany jadalne?

Kasztany jadalne (znane również pod nazwą maron) to owoce drzewa o nazwie Castanea sativa, które należy do rodziny bukowatych. Miejscem pochodzenia kasztanów jadalnych jest południe Alp, jednak starożytni Rzymianie rozpowszechnili je w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także Europie Zachodniej. Kasztany jadalne uprawiane są również w Polsce, ale jedynie w cieplejszych miejscach, gdyż bardzo źle znoszą one niskie temperatury (silny mróz może spowodować uszkodzenia rośliny). Wbrew pozorom kasztany jadalne można łatwo odróżnić od kasztanowców pospolitych – wystarczy przyjrzeć się ich liściom – liście castanea sativa są pojedyncze. Marony można spożywać na surowo, równie dobrze smakują poddane obróbce termicznej – na przykład pieczone. Jadalne kasztany zawierają między innymi pokaźne ilości witaminy C, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe czy potas. Z tego względu korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Kasztany jadalne – właściwości

Kasztany jadalne są cenione nie tylko ze względu na unikalne walory smakowe, ale także dzięki zawartości cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminę C, witaminy należące do grupy B, witaminy E i K. Spośród obecnych w nich minerałów należy wyróżnić:

  • magnez,
  • wapń,
  • i potas.

Są one ponadto dobrym źródłem lecytyny i błonnika. Warto dodać, że marony nie zawierają glutenu, co jest ważne dla osób chorych na celiakię.

Kasztany jadalne – zastosowanie

Oprócz oczywistych zastosowań kulinarnych, cenimy marony za właściwości lecznicze. Warto je spożywać, kiedy:

  • cierpimy na celiakię,
  • chcemy wzmocnić odporność naszego organizmu,
  • zależy nam na poprawie funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego,
  • odchudzamy się,
  • cierpimy na bóle głowy.

Kasztany jadalne na odchudzanie

Spożywanie kasztanów jadalnych jest dozwolone, a nawet wskazane na diecie odchudzającej. Nie są one bardzo kaloryczne – w stu gramach zawierają niecałe dwieście kalorii. Są za to pełne składników odżywczych, które usprawniają pracę naszego organizmu. Zawarty w nich potas przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu nasze ciało wygląda szczuplej i jędrniej, a my czujemy się lekko. Kasztany zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, bez którego trudno wyobrazić sobie zdrową dietę. Błonnik pęcznieje w układzie pokarmowym, dzięki czemu zapewnia nam uczucie sytości przynajmniej do kolejnego posiłku.

Jeżeli zależy nam na zgubieniu nadprogramowych kilogramów, pamiętajmy, że marony mogą wciągać. Istnieje duże ryzyko, że nie poprzestaniemy na stu gramach i zjemy ich znacznie więcej. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest kupowanie mniejszych ich ilości. Zwłaszcza, że nie należą one do produktów najtańszych.

Po marony powinny sięgnąć osoby chorujące na celiakię. Kasztany jadalne nie zawierają glutenu, nie wywołają więc niebezpiecznych reakcji alergicznych.

Kasztany jadalne dla mózgu

ludzki mózgMarony należą do produktów, które znakomicie wpływają na pracę naszego mózgu i całego układu nerwowego. Dzieje się tak, dlatego, że zawierają one witaminy z grupy B, potas, magnez i wapń. Dodatkowo są źródłem lecytyny, która jest jednym z budulców tkanki mózgu i otoczek mielinowych neuronów. Obecność lecytyny w naszej diecie poprawia koncentrację, pamięć, sprawia, że szybciej się uczymy. Bezcenne dla mózgu są również nienasycone kwasy tłuszczowe.

Kasztany jadalne świętej Hildegardy

Właściwości prozdrowotne kasztanów jadalnych znała także święta Hildegarda – niemiecka uzdrowicielka i reformatorka religijna. Polecała je w przypadku dolegliwości trzustki, bólów głowy, kłopotów z pamięcią i koncentracją.

Kasztany jadalne – przeciwwskazania

Marony należą do produktów, które mogą wywołać alergię. Powinny z nich zrezygnować osoby uczulone na lateks – jest to tak zwana alergia krzyżowa.

Kasztany jadalne w kuchni – jak je przyrządzić?

Większość z nas po zakupie kasztanów jadalnych nie bardzo wie co z nimi zrobić. Warto zdawać sobie sprawę, oprócz zjedzenia ich na surowo, mamy jeszcze wiele możliwości. Oryginalny smak sprawia, że równie dobrze nadają się one do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Kasztany można upiec w piekarniku, przygotować z nich zupę, farsz do mięsa lub naleśników. Ze zmielonych maronów wytwarza się mąkę. Warto samodzielnie przygotować zupę z kasztanów jadalnych. Do tego celu potrzebujemy:

  • około 250 łuskanych maronów,
  • jeden litr bulionu,
  • kawałek selera naciowego,
  • jedną pietruszkę,
  • śmietanę,
  • sól i pieprz do smaku.

Kasztany wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy seler i pietruszkę. Następnie dusimy całość przez około czterdzieści minut do jednej godziny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here