Kapary – czym są, właściwości odżywcze, przykłady zastosowań

0
67

Kapary należą do przypraw charakteryzujących się intensywnym, wyrazistym smakiem. Właśnie ze względu na walory smakowe trudno jest przejść obok nich obojętnie – można je pokochać albo znienawidzić. Jakie właściwości mają kapary? Jak możemy je wykorzystać w naszej kuchni?

Czym są kapary?

Kapary to nierozwinięte pączki kwiatowe rośliny nazywanej kaparem ciernistym, które są zazwyczaj marynowane lub konserwowane. Należy ona do rodziny kaparowatych i występuje przede wszystkim w krajach tropikalnych. Niepozorne kapary zasługują na uwagę ze względu na wysoką zawartość prozdrowotnych substancji – witamin, minerałów, polifenoli. Kapary zaliczane są do żywności sirt, czyli takiej która aktywuje białka nazywane sirtuinami. Pikantne pączki kwiatowe znajdują wiele zastosowań w kuchni. Nie ma przeciwwskazań, żeby spożywały je osoby odchudzające się – zawierają niewiele kalorii.

Jakie wartości odżywcze mają kapary?

W kaparach znajdziemy pewne ilości witamin i minerałów, jednak ich właściwości lecznicze wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości polifenoli:

  • rutyny,
  • kwercetyny,
  • kemferolu.

Rutyna znana jest przede wszystkim z właściwości wzmacniających i uszczelniających naczynia krwionośne. Ma ona także zdolność niszczenia wolnych rodników, dzięki czemu zabezpiecza organizm przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami. Wszechstronna rutyna jest niezastąpiona dla naszego serca, jako, że jest w stanie zmniejszać toksyczne działanie utlenionego cholesterolu. Co więcej zapobiega ona nadmiernej krzepliwości krwi.

Kwercetyna to kolejny związek posiadający silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim chroni ona przed szybkim starzeniem, nowotworami, a także innymi chorobami cywilizacyjnymi. Kwercetyna ma zbawienny wpływ na układ krążenia – obniża ona ciśnienie krwi, zmniejsza stężenie złego cholesterolu i zwiększa poziom cholesterolu dobrego. Co ciekawe kwercetyna może również wspomóc procesy odchudzania – hamuje ona proces tworzenia się nowych komórek tłuszczowych, a jednocześnie przyczynia się do spalania tych już istniejących.

Kemferol jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego chroni nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami. Związek ten przeciwdziała miażdżycy tętnic, chroni nerki, zwiększa gęstość naszych kości. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne, antyspazmatyczne. Co więcej – łagodzi kaszel.

Kapary na odchudzanie

Kaparów nie muszą unikać osoby pragnące schudnąć. Zawierają one małe ilości kalorii – w 100 g jest to około 36 kcal. Dodatkowo są one bogate błonnik. Dzięki zawartości polifenoli, a konkretnie kwercetyny – przyczyniają się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.

Zaletą kaparów jest fakt, że należą one do żywności typu sirt, czyli takiej, która jest odpowiedzialna za aktywację białek – sirtuin. Co istotne sirtuiny przyspieszają tempo utraty wagi.

Dodatkowo kapary charakteryzują się działaniem moczopędnym – ich spożywanie pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym szybciej osiągnąć pożądaną wagę.

Zastosowanie kaparów w kuchni

Kiedy decydujemy się na zakup kaparów powinniśmy zdawać sobie sprawę, że niekiedy są one pokryte białym nalotem. Nie należy się go obawiać. Nie jest to pleśń, a rutyna, która ulega krystalizacji podczas marynowania.

Kapary mają ostry, wyrazisty smak, dlatego nie możemy dodać ich do każdej potrawy, gdyż po prostu zdominują jej smak. Kiedy decydujemy się na wykorzystanie kaparów w danej potrawie, pamiętajmy, żeby nie przesadzać z ich ilością, gdyż zawierają duże ilości soli. Co więcej ze względu na wyrazisty smak – wystarczą niewielkie ilości.

Aromatyczne kapary najlepiej jest spożywać na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy ich lecznicze właściwości. W sytuacji, kiedy mają być one elementem ciepłego dania – koniecznie dodajmy je w ostatniej kolejności.

Pączki kwiatowe kaparu ciernistego będą dobrym uzupełnieniem tatara, potraw drobiowych, potraw rybnych, sałatek, pizzy, makaronów, zapiekanek, francuskiego sosu remoulade, owoców morza i różnego rodzaju sosów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here