Jarmuż – jak go przyrządzić, smaczne dania z jarmużem

0

Jarmuż jest w Polsce rośliną stosunkowo nową. Współcześnie jest bardzo modny, dlatego znajdziemy go w wielu sklepach. Jednocześnie wiele osób nie ma pojęcia jak go przyrządzić. Przekonujemy, że warzywo to ma znacznie więcej zastosowań niż tylko dekorowanie potraw.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Włączenie jarmużu (Brassica oleracea L.) do menu jest wskazane nie tylko ze względu na oryginalne walory smakowe tej rośliny. Posiada on wiele składników odżywczych, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie. W ciemnozielonych liściach znajdziemy duże dawki cennego chlorofilu, a także witamin:

  • A,
  • C,
  • i E.

Brassica oleracea L. jest źródłem minerałów – przede wszystkim:

  • żelaza,
  • wapnia,
  • manganu,
  • i potasu.

Co więcej jest bogata w błonnik. W zielonych liściach znajdują się również niezwykle cenne dla naszego zdrowia karotenoidy:

  • beta-karoten,
  • luteina,
  • zeaksantyna.

Roślina zawiera ponadto sulforafan.

Jak przygotować jarmuż?

Kiedy zamierzamy przyrządzić jarmuż, powinniśmy kierować się nie tylko smakiem, ale również postarać się zachować jak najwięcej składników odżywczych. Z tego względu poleca się przede wszystkim krótkie gotowanie rośliny na parze. W ten sposób zapobiegniemy wypłukiwaniu witaminy C, unikniemy również degradacji chlorofilu.

Liście jarmużu przed podaniem dobrze jest skropić olejem lub oliwą z oliwek, co umożliwi przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Wybrane dania z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Brassica oleracea L. jest idealną bazą do różnego rodzaju sałatek. Można serwować go z ogórkiem, pomidorem, oliwkami, cebulą, pestkami dyni i słonecznika, a także sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Jeżeli chcemy podać sałatkę na obiad – dodajemy do niej grillowaną pierś z kurczaka lub indyka.

Pesto z jarmużem

Modny jarmuż często wykorzystywany jest do produkcji pesto. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • około trzy szklanki jarmużu,
  • trzy szklanki brokułów,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy łyżki oliwy z oliwek.

Wszystkie składniki należy włożyć do blendera i zmielić na gładką masę. Następnie przekładamy je do słoika i przechowujemy w lodówce. Pesto z jarmużu świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów. Można używać go także zamiast masła do kanapek.

Koktajl z dodatkiem jarmużu

Współcześnie coraz więcej osób docenia zielone koktajle. Są one doskonałym sposobem na spożycie większej dawki warzyw i owoców. Większość z nas ma problem ze zjedzeniem dużej ilości zielonych liści, nie każdy też lubi ich smak. Jednocześnie posiadają one ogromną ilość prozdrowotnych właściwości, dlatego powinniśmy włączyć je do naszej diety. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest właśnie zielony koktajl, do którego możemy użyć różnego rodzaju sałat, szpinaku lub właśnie jarmużu. Do koktajlu dobrze jest dodać wielu składników, w zależności od naszych preferencji smakowych. Przykładowo możemy wykorzystać:

  • kilka liści jarmużu,
  • mango,
  • jabłko,
  • brzoskwinię,
  • banana,
  • grejpfruta,
  • siemię lniane.

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. W sytuacji, kiedy koktajl wydaje się nam zbyt gęsty, możemy dodać do niego wody mineralnej, a następnie wymieszać. Taki napój znakomicie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek.

4.7/10 - (5 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here