Jakie pojemniki do mikrofali wybrać, aby zdrowo odgrzewać posiłek?

0

Dowiedz się, jak korzystać z mikrofali, by jedzenie było smaczne i niepozbawione wartości odżywczych!

Mikrofala – o czym warto wiedzieć?

Nie powinniśmy mieć żadnych wątpliwości, że kuchenka mikrofalowa jest wspaniałym wynalazkiem, który ułatwia pracę w kuchni. Szczególnie dobrze sprawdza się, kiedy prowadzimy szybki, pełen emocji i stresu tryb życia – w takim wypadku nie możemy sobie pozwolić na przesadnie długie przesiadywanie w kuchni, zastanawiając się nad niezwykle wymyślnymi potrawami. Najlepszym rozwiązaniem, aby jeść zdrowo i nie zamawiać fast foodów czy innego niezbyt zdrowego jedzenia, jest gotowanie raz na parę dni i codzienne odgrzewanie przyrządzonej uprzednio potrawy. Najszybciej można zrobić to, rzecz jasna, we wspomnianej mikrofali – większość średniej i wysokiej jakości modeli oferuje co najmniej kilkanaście trybów podgrzewania i odmrażania. Co więcej, do niemal każdej potrawy można dostosować taki, który będzie odpowiedni. Szkopuł tkwi jednak w tym, że podgrzewanie dań w mikrofali może nieść ze sobą pewne przykre konsekwencje wynikające na przykład ze znacznej utraty zdrowych substancji i minerałów, bez których jedzenie nie jest ani trochę pożywne i zasługuje bardziej na miano zapychającego.

Jak odgrzewać zdrowo w kuchence mikrofalowej?

Aby nie martwić się niezbyt dobrą jakością odgrzewanych potraw, warto zapoznać się z kilkoma poradami na ten temat. Wszystko po to, abyśmy cieszyli się nie tylko zdrowiem, ale i znakomitym smakiem, który niewiele będzie różnił się od świeżo ugotowanych dań. W związku z tym najlepszą opcją będzie zaopatrzenie się w odpowiednie pojemniki do mikrofali. Żyjemy w czasach nieustannego postępu w niemal każdej dziedzinie – wśród nich jest także rynek różnego rodzaju naczyń i pojemników, które charakteryzują się coraz to bardziej innowacyjnymi rozwiązaniami. Pojemniki do mikrofali są dostępne w wielu różnych kształtach, rozmiarach i pojemnościach – tylko od nas zależy, na jaki model się zdecydujemy. Ważne jest, aby naczynie, które wybierzemy, nie było z najniższej półki, ponieważ bardzo łatwo możemy się rozczarować tym, co w praktyce oferuje – niska cena nie wynagrodzi tutaj ochrony przed utratą witamin.

Jakie naczynia wybrać?

Jeśli nie mamy pod ręką odpowiednich pojemników dedykowanych do użycia w mikrofalówkach, to nic straconego. Możemy zastąpić je naczyniami, które mamy w każdym domu. Niestety, jeśli nie zdecydujemy się na wybranie adekwatnego pojemnika, to ryzykujemy znaczną utratę wartości odżywczych. Wybierając pojemnik do odgrzewania, musimy pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze – materiał, z którego naczynie zostało wykonane. Nie należy podgrzewać w mikrofali niczego, co zostało wykonane z plastiku nieprzystosowanego do wysokich temperatur. Tyczy się to zwłaszcza sytuacji, w których potrawa musi spędzić w kuchence nieco więcej czasu niż kilka sekund. Nie powinniśmy umieszczać tam także produktów drewnianych, gdyż te również mogą spłonąć. Najlepiej sprawdzają się naczynia szklane – należy jednak pamiętać, że nie powinny mieć pokrywki. Jak zatem widać, najlepiej zdecydować się na zakup specjalnych pojemników, które zostały opatrzone atestami, zapewniającymi, że mogą mieć kontakt z żywnością.

4.9/10 - (4 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here