Jak zrobić rozgrzewającą zupę czosnkową?

0
5
czosnek, w całości i pokrojony

Rozgrzewająca zupa czosnkowa to danie, które wbrew pozorom sprawdzi się nie tylko podczas jesiennych i zimowych dni. Ze względu na obecność czosnku posiada ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Zupa pomoże nam pozbyć się przeziębienia, a nawet zwalczyć pasożyty. Możemy sięgać po nią zawsze wtedy, gdy czujemy, że nasz organizm potrzebuje wzmocnienia. Zupa czosnkowa dobrze sprawdzi się na obiad i na kolację. Można podać ją przed drugim daniem lub potraktować jako niezależny posiłek. Poniżej sprawdzony przepis na rozgrzewającą zupę czosnkową.

Zupa czosnkowa – jakie składniki są potrzebne do jej przygotowania?

Do przygotowania zupy czosnkowej potrzebujemy:

  • jednej główki czosnku,
  • dwóch jajek,
  • półtora litra bulionu warzywnego,
  • jednej kulki sera Mozzarella,
  • trzech kromek chleba żytniego,
  • jednej łyżki oliwy z oliwek,
  • przypraw: oregano, bazylii, ostrej papryki, czarnego pieprzu, soli.

Przygotowanie w kilku krokach

Przygotowanie zupy czosnkowej jest bardzo proste i nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom.

Czosnek należy obrać, a następnie przecisnąć przez praskę. Oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej czosnek. Kiedy czosnek się zeszkli dodajemy do niego bulion warzywny.

Jajka powinniśmy roztrzepać, wymieszać z niewielką ilością bulionu warzywnego, a następnie przelać go garnka. Zupę doprawiamy do smaku.

Pieczywo kroimy w kostkę, mieszamy z ziołami, a następnie przez około dziesięć minut pieczemy je w piekarniku. W ten sposób otrzymamy dietetyczne, chrupiące grzanki.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim zupę, którą następnie podajemy z grzankami.

Rozgrzewająca zupa czosnkowa – dlaczego warto?

Po rozgrzewającą zupę czosnkową warto sięgnąć nie tylko dlatego, że posiada ona bardzo przyjemny smak i aromat. Jest ona ceniona również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Czosnek będący bazą zupy jest naturalnym antybiotykiem. Znajdziemy w nim wiele substancji, które korzystnie oddziałują na stan naszego zdrowia. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę A i C. W jego składzie znajdziemy cenne minerały, a także aminokwasy, saponiny, flawonoidy, związki śluzowe. Niepozorne ząbki czosnku zawierają duże ilości olejków eterycznych odpowiedzialnych za ich charakterystyczny zapach. Olejki eteryczne w swoim składzie zawierają allicynę i siarczki. Czosnek znakomicie rozgrzewa, sprawia, że bardziej się pocimy, dzięki czemu nasz organizm jest w stanie szybciej poradzić sobie z infekcją. Jest on w stanie obniżyć gorączkę, a także udrożnić górne drogi oddechowe (ułatwia odkrztuszanie).

Do zupy dodajemy także jajka i ser Mozzarella, przez co staje się ona doskonałym źródłem pełnowartościowego (zawierającego komplet aminokwasów) białka (które jest podstawowym budulcem naszych mięśni).

Grzanki z pieczywa żytniego to natomiast znakomite źródło błonnika pokarmowego. Błonnik reguluje procesy trawienne, sprawia także, że długi czas po jego spożyciu czujemy się syci.

Rozgrzewająca zupa czosnkowa najlepiej smakuje na gorąco. Po odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza niż bezpośrednio po przyrządzeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here