Nasiona chia są znane każdemu, kto choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem. Ich popularność wynika z unikalnych wartości odżywczych. Regularne spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Jednocześnie w Polsce należą one do produktów stosunkowo nowych, dlatego nie zawsze wiemy co z nimi zrobić. Poniżej pomysły na wykorzystanie nasion chia.
Nasiona chia jako dodatek do zdrowych koktajli
Charakterystyczną właściwością nasion chia jest fakt, że podobnie jak siemię lniane w kontakcie z wodą zaczynają one pęcznieć. Z tego względu dobrze jest dodawać ich do koktajli, jeżeli zależy nam na uzyskaniu gęstszej konsystencji. Warto dodać, że są one bogate w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu koktajl będzie bardziej syty i po prostu zdrowszy. Nasiona chia są bardzo dobrym źródłem błonnika, przez co pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego.
Dodatek do śniadaniowej owsianki
Wielu zwolenników porannej owsianki (lub jaglanki) dodaje do niej nasion chia. Zabieg ten pozwala uzyskać atrakcyjną konsystencję dania, a co więcej – także wzbogacić je w składniki odżywcze. W przeciwieństwie do siemienia lnianego są one neutralne w smaku, dlatego można dodawać ich zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.
Składnik zdrowych batonów
Zamiast kupować zdrowe batony w sklepie możemy przygotować je samodzielnie. Takie rozwiązanie jest lepsze, gdyż to my decydujemy jakie składniki znajdą się w przekąsce. Co więcej dzięki nasionom szałwii hiszpańskiej łatwiej uzyskamy pożądaną konsystencję wyrobu (mają one zdolność do wiązania masy).
Ciasto z nasionami chia
Na wielu blogach kulinarnych (tych tradycyjnych, ale też wegańskich) znajdziemy przepisy na ciasta z nasionami szałwii hiszpańskiej. Szczególnie dobrze sprawdzają się one przy produkcji wegańskich serników na zimno. Do wyrobu ciasta używa się mleka krowiego lub roślinnego (na przykład kokosowego czy migdałowego), agaru lub żelatyny. Następnie wkłada się je do lodówki, gdzie tężeje.
Źródło mąki
Nasiona szałwii hiszpańskiej można zmielić, dzięki czemu otrzymamy pełnowartościową mąkę. Mąka z szałwii hiszpańskiej jest znaczne bardziej wartościowa niż mąka pszenna. Powinniśmy zdawać sobie sprawę jednak, że ma ona właściwość pochłaniania dużej ilości wody. Jeżeli zdecydujemy się użyć jej do wypieków, pamiętajmy o konieczności dodania większej ilości płynów.
Zdrowy dżem z nasionami chia
Nasion szałwii hiszpańskiej możemy użyć także do produkcji dżemu domowej roboty. Ich zadaniem będzie przede wszystkim zastąpienie sztucznych substancji żelujących. Nasiona szałwii hiszpańskiej to dobra alternatywa dla wegan i wegetarian, którzy nie chcą spożywać żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Przygotowanie dżemu z nasionami chia jest bardzo proste. Wybrane owoce oczyszczamy, kroimy na małe kawałki, mieszamy z niewielką ilością cukru i wody, a następnie gotujemy na małym ogniu. Do wystudzonej masy dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dżem przekładamy do słoików.
Pudding z dodatkiem chia
Pudding z chia jest współcześnie jednym z najpopularniejszych zdrowych deserów. Jest nie tylko przepyszny, ale również prezentuje się wykwintnie. Możemy dodać do niego mleka krowiego, choć znacznie częściej wykorzystywane jest mleko kokosowe. Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki, gdzie zwiększają swoją objętość. Idealne dodatki do deseru to płatki kokosowe, owoce lub kawałki czekolady. Pudding z nasionami chia jest pełen wartości odżywczych, dlatego sprawdzi się na śniadanie, a także na specjalne okazje.
Gdzie kupić nasiona chia?
Współcześnie nasiona szałwii hiszpańskiej dostępne są w sklepach z żywnością ekologiczną, możemy spotkać je także w większości supermarketów. Jeżeli zależy nam na wysokiej jakości nasionach, nie kupujmy ich na wagę. Powinny być szczelnie zapakowane, co gwarantuje ich dłuższą przydatność do spożycia. Zdecydowanie warto inwestować w ziarna zaufanych producentów, najlepiej pochodzące z ekologicznych upraw (wówczas mamy gwarancję, że podczas ich uprawy nie wykorzystywano pestycydów).
Jak przechowywać nasiona chia?
Zaletą ziaren szałwii hiszpańskiej jest możliwość długiego przechowywania. Jeżeli tylko będą one szczelnie zamknięte (pojemnik próżniowy), ich termin przydatności do spożycia może osiągnąć nawet pięć lat.