Halibut – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przeciwwskazania, przepisy

0
66

Włączenie ryb do codziennego menu to bez wątpienia znakomity pomysł. Dobrej jakości ryby pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, dodatkowo charakteryzują się bardzo dobrymi walorami smakowymi. Dlaczego halibut jest jedną z ryb, którą powinniśmy się zainteresować? Jak przyrządzić tę morską rybę?

Halibut – właściwości

Halibut jest to ryba morska o oryginalnym smaku i licznych właściwościach prozdrowotnych. Zawiera on duże ilości witamin z grupy B, które są bezcenne dla prawidłowej pracy naszego układu nerwowego. Dostarcza nam także witaminy D, potasu, fosforu, selenu. Jest też jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka – podstawowego budulca naszych mięśni (w stu gramach ryby znajdziemy około 19 g białka). Ryba ta dostarcza nam kwasów tłuszczowych omega-3.

Ryba ta jest również źródłem ważnych dla zdrowia aminokwasów egzogennych takich jak:

  • lizyna,
  • izoleucyna,
  • leucyna,
  • i walina.

Halibut na odchudzanie

Jeżeli jesteśmy na diecie redukcyjnej, koniecznie zastanówmy się nad włączeniem halibuta do naszego tygodniowego menu. Jest on niskokaloryczny – 100 g dostarcza nam zaledwie 90 kcal, a jednocześnie pełen cennych dla zdrowia substancji.

Przeciwwskazania do spożywania halibuta

Choć halibut jest bez wątpienia zdrową rybą, nie należy spożywać go codziennie, gdyż kumuluje on duże ilości rtęci, która może być niebezpieczna dla ludzkiego organizmu.

Dopuszczalne spożycie ryb jest regulowane prawnie – według Rozporządzenia Komisji (UE) nr 1881/2006 z 19 grudnia 2006 roku spożycie produktów rybołówstwa i mięsa ryb powinno wynosić: 0,050 mg na kilogram masy ciała.

Z kolei do gatunków ryb: żabnica, zębacz smugowy, pelamida, węgorz, gardłosz, grenadier, halibut, marlin, makaira, smuklica, barwena, szczupak, orcyn, karlik, koleń iberyjski, raja, karmazyn, żaglica, pałasz ogoniasty, morlesz, rekin (wszystkie gatunki), gempel lub kostropak, jesiotr, włócznik, tuńczyk – dopuszczalne spożycie jest większe, gdyż wynosi 1,0 mg/kg.

Ze względu na rtęć z halibuta powinny zrezygnować kobiety w ciąży i mamy karmiące. Nie należy podawać go także bardzo małym dzieciom.

Halibut – przepis

Najprostszym sposobem na przyrządzenie halibuta jest upieczenie go w towarzystwie aromatycznych przypraw.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

  • filet z halibuta bez skóry,
  • jedną łyżeczkę oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczkę masła,
  • jedną łyżeczkę suszonego oregano,
  • płaską łyżeczkę nasion kopru włoskiego,
  • posiekany koperek.

Dokładnie oczyszczony filet należy natrzeć sokiem z cytryny, solą, przyprawami i oliwą z oliwek. Warto odstawić je na kilkadziesiąt minut, żeby ryba nasiąknęła aromatem przypraw.

Piekarnik nagrzewamy na dwieście dwadzieścia stopni. Rybę układamy na blaszce, a następnie kładziemy na nią kawałki masła. Halibut nie wymaga długotrwałego pieczenia – powinno nam wystarczyć piętnaście minut.

Po wyjęciu z piekarnika filety posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy je z surówką (świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych), a także brązowym ryżem, ewentualnie kaszą jaglaną lub jęczmienną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here