Grzane piwo – charakterystyka, na przeziębienie, jak zrobić

0
9

Grzane piwo podobnie jak grzane wino może zostać wykorzystane jako lek na przeziębienie. Jakie właściwości ma grzane piwo? W jaki sposób wpływa ono na nasz organizm? Jak zrobić grzane piwo?

Grzane piwo na chłodne dni

Podczas chłodniejszych jesiennych i zimowych dni nie mamy wielkiej ochoty na schłodzone piwo. Chętniej delektujemy się ciepłymi trunkami, które smakują wówczas wybornie. Dodatkowo grzane piwo posiada walory lecznicze. Może nam pomóc między innymi w walce z przeziębieniem i grypą.

Grzane piwo zawiera spore ilości witamin z grupy B, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy, dlatego po jego wypiciu czujemy się spokojni i zrelaksowani. Dodatkowo dostarcza nam minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:

  • potasu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • a także krzemu.

W napoju tym znajdują się antyoksydanty i naturalny antybiotyk – tetracyklina.

Grzane piwo – wpływ na zdrowie

Aromatyczne grzane piwo działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza nasze nerki, zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych.

Wspiera ono funkcjonowanie układu immunologicznego. Istnieją badania potwierdzające zawartość w piwie substancji zwalczających wirusa RSV, który przyczynia się do rozwoju infekcji górnych dróg oddechowych.

Grzane piwo może obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Niektórzy uważają, że może ono przeciwdziałać bólom głowy.

Działa ono także uspokajająco i nasennie, co sprawia, że może być pomocne w walce z bezsennością. Napój ten rozgrzewa nasz organizm, dodatkowo zawiera alkohol, który po podgrzaniu jest bardzo szybko przyswajany. Z powyższych względów dobrze jest wypić grzane piwo wieczorem, przed snem, kiedy mamy pewność, że nie będziemy wychodzić już z domu.

Jak zrobić grzane piwo?

Do wykonania grzanego piwa będziemy potrzebowali dowolnego rodzaju piwa i dodatków. Dodatki mają ogromny wpływ na smak i aromat trunku. Dodajemy je do piwa, a następnie podgrzewamy napój, nie doprowadzając jednocześnie do wrzenia. Następnie przelewamy do szklanek, kubków, czy kieliszków.

Dodatki, które sprawdzą się w grzanym piwie to na przykład miód. Zawiera on sporo minerałów, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Należy jednak zaznaczyć, że miód traci swoje lecznicze właściwości w temperaturze powyżej czterdziestu pięciu stopni Celsjusza. Z tego względu lepiej jest dodawać go do nieco schłodzonego już piwa.

Inne popularne dodatki do grzanego piwa to imbir, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, wanilia. Jeżeli jesteśmy przeziębieni, możemy wypróbować grzane piwo z sokiem malinowym (warunkiem jest jednak to, żeby był to prawdziwy sok malinowy, a nie syrop o smaku malinowym). Napój taki działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.

Grzane piwo – przeciwwskazania

Choć grzane piwo wydaje się mieć wiele zalet, pamiętajmy, że nie jest to napój dla każdego. Problemem w jego przypadku jest między innymi wysoki indeks glikemiczny. Z tego względu po grzane piwo nie powinny sięgać osoby chore na cukrzycę.

Piwo może zwalczać infekcje, ale należy zdawać sobie sprawę, że jak każdy alkohol odwadnia nasz organizm. Z tego względu podczas kuracji piwem należy szczególnie dbać o nawodnienie organizmu.

Coraz częściej mówi się o antywirusowych właściwościach piwa. Należy zdać sobie jednak sprawę, że w celu uzyskania efektu terapeutycznego należałoby wypić ogromne ilości tego trunku, co spowodowałoby poważne efekty uboczne.

Grzane piwo to napój przeznaczony jedynie dla osób, które potrafią pić alkohol z umiarem. Powinny go unikać osoby cierpiące na chorobę alkoholową.

Pamiętajmy, że kiedy jesteśmy w trakcie leczenia choroby i przyjmujemy leki, nie możemy pić piwa (ani żadnego innego alkoholu). Istnieje bowiem poważne niebezpieczeństwo, że alkohol będzie wchodził w interakcje z lekami.

Grzane piwo jest niewskazane dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Jeżeli przyjmujemy jakiekolwiek leki, spożywanie grzanego piwa należy uzgodnić z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here