Faszerowana rolada schabowa – przepis

0

Rolada schabowa to jest daniem, które znakomicie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jednym z jej atutów jest fakt, że smakuje ona wybornie na ciepło i na zimno Rolada będzie idealnym dodatkiem do obiadu, z powodzeniem użyjemy jej do kanapek. Poniżej sprawdzony przepis na roladę schabową faszerowaną cukinią i grzybami.

Faszerowana rolada – jakie składniki będą nam potrzebne?

Do przygotowania rolady będzie nam potrzebny kilogram mięsa schabowego, a także łyżeczka soli kuchennej. Dodatkowo będzie nam potrzebna mocna nić lub sznurek, którym zwiążemy roladę przed włożeniem do piekarnika.

Żeby przygotować marynatę będziemy potrzebowali:

  • pół szklanki wody,
  • jednej łyżeczki oregano,
  • jednej łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczki rozmarynu,
  • trzech łyżek octu jabłkowego,
  • jednej łyżeczki majeranku,
  • pięciu ząbków czosnku,
  • jednej łyżeczki tymianku,
  • łyżeczki soli,
  • łyżeczki czarnego pieprzu.

Mięso schabowe dokładnie myjemy, suszymy i rozcinamy (zależy nam na otrzymaniu jak największej powierzchni). Następnie nacieramy je solą  zabieramy się za przygotowanie marynaty.

Czosnek należy rozgnieść lub pokroić na bardzo drobne kawałki. Wszystkie składniki marynaty przekładamy do jednego naczynia i dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki. Minimalny czas marynowania to trzy godziny, jednak rolada będzie zdecydowanie bardziej aromatyczna, kiedy zwiększymy go do trzech dni.

Kiedy proces marynowania ma się ku końcowi, możemy zająć się przygotowaniem nadzienia. Składniki, w które należy się zaopatrzyć to:

  • średnia cukinia,
  • jedna łyżka serka mascarpone,
  • por,
  • kilka suszonych grzybów (bardzo dobrze sprawdzą się borowiki),
  • dwie łyżki startego sera parmezan,
  • sól,
  • jedna łyżeczka masła.

Cukinię należy dokładnie umyć, a następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Grzyby moczymy przez około godzinę, a następnie kroimy je w kostkę. Pora kroimy na drobne paski (można go najpierw przeciąć na pół).

Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, a kiedy masło się rozpuści przekładamy na nią pokrojone warzywa. Pora i cukinię smażymy krótko, do momentu, kiedy zaczną one puszczać sok. W tym momencie dodajemy grzyby i dusimy wszystko do chwili, kiedy cała woda odparuje. Wówczas zdejmujemy patelnię z gazu. Kiedy warzywa przestygną, dodajemy do nich sery, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Nadzienie rozsmarowujemy na całej powierzchni mięsa, pamiętając jednak o tym, żeby zostawić około dwóch centymetrów wolnego miejsca przy brzegach. Farsz powinien być rozłożony równomiernie. Następnie przystępujemy do zwijania rolady. Kiedy jest już przygotowana, dokładnie wiążemy ją sznurkiem.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego dodajemy odrobinę wody. Wkładamy je następnie do piekarnika rozgrzanego do około 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.

Roladę można podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką. Ewentualnie po wystudzeniu pokroić ją na cienkie plastry i podawać na kanapkach.

Faszerowana rolada – wartości odżywcze

Rolada faszerowana cukinią i grzybami to wykwintne danie, które dostarcza nam dużych ilości wysoko przyswajalnego białka (zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy). Znakomitym pomysłem jest więc podawanie jej na obiad lub na śniadanie.

Mięso wołowe dostarcza nam dużych ilości witamin z grupy B, witaminy A, E, a także fosforu i żelaza. Jest ono ponadto źródłem l-karnityny, która wspiera regenerację naszych mięśni po wysiłku fizycznym. W wołowinie znajdziemy ponadto kwas linolowy CLA, który przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.

4.5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here