Durian – wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, przykłady zastos

0
115

Durian to owoc, którego nie kupimy w Polsce. Jest on jednak znany na całym świecie, przede wszystkim za sprawą swojego charakterystycznego, nieprzyjemnego i bardzo intensywnego zapachu. Jego spożywanie jest bardzo popularne w Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji, skąd pochodzi. Jakie wartości odżywcze posiada durian? Jaki wpływ ma on na ludzkie zdrowie? Jak jeść duriany?

Czym jest durian?

Durian jest to owoc drzewa nazywanego durianem właściwym, które zaliczamy do rodziny ślazowatych. Powszechnie uprawia się je w Południowo-Wschodniej Azji. Jest ono bardzo wysokie, gdyż osiąga nawet czterdzieści metrów. Duże są również owoce duriana, które mogą mieć długość około czterdziestu centymetrów, a ich waga przekracza niekiedy cztery kilogramy. Pokrywa je gruba, zielona lub żółtawa skóra z kolcami. Cechą charakterystyczną owocu jest bardzo nieprzyjemny, a zdaniem niektórych – odrażający zapach, za który odpowiada nawet pięćdziesiąt związków chemicznych. Owoce durianu spadają na ziemię, gdzie przez dwa do czterech dni dojrzewają. Jednocześnie ich okres przydatności do spożycia nie przekracza dwóch dni. Duriany są cenione za łagodny, kremowy smak i zawartość wielu prozdrowotnych substancji – są źródłem cennych witamin i minerałów. Wyróżniamy wiele gatunków durianów. Tradycyjna medycyna azjatycka uważa duriana za afrodyzjak, jest on niekiedy stosowany jako lek obniżający gorączkę i chroniący przed próchnicą.

Jakie właściwości ma durian?

Tropikalny  durian jest owocem, który znakomicie wpływa na układ nerwowy. A wszystko to dzięki zawartości dużych ilości witaminy C i witamin z grupy B. W miąższu owocu znajdują się:

  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B3,
  • witamina B6,
  • witamina B9.

Jest on także źródłem minerałów, a przede wszystkim:

  • żelaza,
  • magnezu,
  • manganu,
  • wapnia,
  • fosforu,
  • cynku,
  • sodu,
  • i potasu.

Roślina dostarcza nam także błonnika, który reguluje procesy trawienne, zapewnia nam uczucie pełnego żołądka na długie godziny, co więcej pomaga oczyścić organizm z toksyn. Miąższ owoców zawiera około 5% tłuszczów.

Zapach durianu jest wynikiem obecności niemal dwustu substancji lotnych, wśród których znajdziemy związki odpowiadające za odczuwanie woni karmelu, miodu, cebuli, kapusty, a także siarki i zgnilizny.

Owoce durianu są pomocne w stanach obniżonego nastroju, pomagają łagodzić stres, poprawiają też pamięć i koncentrację. Mogą być też stosowane pomocniczo w leczeniu anemii. Dzięki obecności witaminy C durian wspiera pracę układu immunologicznego.

Osoby odchudzające się powinny pamiętać, że durian należy do owoców wysokokalorycznych. W 100 g znajduje się około 150 kcal (przypominamy, że jeden średni owoc to około 600 g).

Zastosowanie durianów w kuchni

Choć zapach duriana wielu osobom może wydać się trudy do zniesienia, owoc ten charakteryzuje się delikatnym, kremowym smakiem. Jego konsystencja przypomina budyń. Owoce jednak bardzo szybko się psują, co sprawia, że nie nadają się do transportu. Są więc typowym przysmakiem dla kuchni azjatyckiej. Duriany dobrze smakują na surowo. Przed spożyciem warto schłodzić je w lodówce.

Przygotowuje się z nich także odżywcze sosy, które znakomicie komponują się z ryżem. Owoce durianu mogą być:

  • fermentowane,
  • gotowane,
  • smażone,
  • prażone,
  • suszone,
  • a także wędzone.

Sposób ich przygotowania w różnych rejonach Azji będzie się różnił.

W Polsce szanse na zakup owoców durianu są niewielkie. Można ich szukać w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach z kuchnią azjatycką. Częściej niż same owoce, znajdziemy przetwory z durianu. Na rynku dostępne są cukierki, w których składzie znajdziemy miąższ tych egzotycznych owoców. Zawierają one jednak wiele chemicznych dodatków, dlatego nie należy spożywać ich często.

Istnieje możliwość zakupu durianu za pośrednictwem internetu, należy jednak liczyć się z faktem, że owoc jest bardzo drogi.

Durian – przeciwwskazania

Pomimo zawartości wielu prozdrowotnych substancji durian nie zawsze pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie. W żadnym wypadku nie można łączyć go z alkoholem. Dowiedziono bowiem, że zawarte w nim siarczany uniemożliwiają metabolizm alkoholu w ludzkim organizmie. Popijając duriana wysokoprocentowymi napojami, ryzykujemy uszkodzeniem wątroby, a nawet śmiertelnym w skutkach zatruciem alkoholowym.

Również spożywanie surowych pestek tego owocu może skończyć się poważnym zatruciem. Są one jadalne pod warunkiem, że zostaną uprzednio upieczone lub ugotowane.

Dlaczego duriany nazywa się niebezpiecznymi owocami?

duży durianDurian bywa nazywany niebezpiecznym owocem. Jest to spowodowane faktem, że jego owoce są duże i ciężkie, a dodatkowo rosną na wysokości nawet czterdziestu metrów. Co więcej ich twarda skórka pokryta jest kolcami. Chodzenie pod drzewem duriana jest bardzo niebezpieczne ze względu na spadające owoce, które mogą spowodować okaleczenie, a nawet śmierć.

Czy wiesz, że:

  • W wielu krajach azjatyckich istnieje zakaz spożywania durianów w miejscach publicznych. Wynika to z faktu, że zapach tego owocu może być wyczuwalny nawet z odległości kilkuset metrów.
  • Jadalny miąższ to jedynie pięć procent całej masy owocu. Większość, bo siedemdziesiąt procent to łupina, natomiast dwadzieścia pięć procent to pestka.
  • Cena durianów w porównaniu do innych owoców egzotycznych jest bardzo wysoka, a to ze względu na krótki okres przydatności do spożycia.
  • O durianach w 1856 roku pisał brytyjski biolog i przyrodnik Alfred Russle Wallace.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here