Orzechy to produkty wysokokaloryczne, dlatego nie powinno się jadać ich w nadmiarze, jednak ich garść dostarcza wielu cennych składników. Zgodnie z zalecaniami lekarzy i dietetyków z orzechów powinny zrezygnować wyłącznie osoby, które są na nie uczulone. U osób bez alergii kilka migdałów, nerkowców lub niesolonych pistacji powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie.
Niewielu Polaków jada orzechy każdego dnia. Wiele osób z nich rezygnuje, nie doceniając ich właściwości odżywczych i błędnie uznając je za tuczące. Orzechy są jednym z najbardziej wartościowych produktów, dlatego warto włączyć je do stałego jadłospisu. Dowiedz się więcej o orzechach.
Jakie właściwości odżywcze mają orzechy?
Orzechy są bogatym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to kwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ponadto w nerkowcach, pistacjach, migdałach i innych zdadziesię sporo błonnika, witamin, kwasu foliowego, magnezu oraz steroli roślinnych i fitoestrogenów. Te ostatnie są szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy. Przeciwutleniacze w orzechach są natomiast istotnym składnikiem w diecie spowalniającej procesy starzenia organizmu.
Jak orzechy wpływają na zdrowie?
Spożywanie orzechów ma pozytywny wpływ na pracę mózgu. Dzięki nim poprawia się pamięć, gdyż kwas foliowy przyśpiesza proces zapamiętywania i przyswajania informacji. Dodatkowe regularne zjadanie kilku orzechów dziennie chroni przed cukrzycą typu 2, zaparciami i innymi zaburzeniami pracy jelit.
Cenne substancje odżywcze w orzechach, zwłaszcza witamina E, pozytywnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci. Uzupełnienie diety o migdały czy nerkowce sprawia, że zmniejszają się dolegliwości skórne takie jak AZS. Wyjątek od tej reguły stanowią osoby z alergią na orzechy – jedynie one obserwują zaostrzenie problemów skórnych po zjedzeniu kilku migdałów czy pistacji.
Dodatkowo jedzenie orzechów spowalnia starzenie się organizmu. Kwas linolowy i pozostałe przeciwutleniacze hamują namnażanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze chronią ponadto przed nowotworami.
Czy można jeść orzechy na diecie odchudzającej?
Orzechy są polecane osobom cierpiącym na niedowagę, jednak mogą być równie dobrze stosowane w diecie odchudzającej. Dzięki nim uzupełnia się jadłospis o wiele cennych składników, które trudno dostarczyć w warzywach, niskokalorycznych owocach, chudym nabiale i pełnoziarnistym pieczywie.
Dzienna porcja orzechów nie powinnna przekraczać 25-30 g. Znajduje się w niej około 150-200 kcal, jednak w całości są to zdrowe kalorie, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Orzechy warto jeść zwłaszcza w dni treningów, gdy potrzebuje się dodatkowej energii do intensywnych ćwiczeń. Garść migdałów lub nerkowców dodatkowo uchroni przed atakiem wilczego głodu po zakończeniu treningu.
Na diecie odchudzającej powinno się sięgać przede wszystkim po orzechy świeże, bezpośrednio po ich rozłupaniu. Migdały, fistaszki lub pistacje powinny być niesolone i niesłodzone. Prażone orzechy w miodzie, karmelu lub paprykowej skorupce są niezdrowe.
Świeże orzechy można jeść samodzielnie lub dodawać do musli, owsianki, chlebów, dietetycznych ciast na bazie daktyli lub sałatek. Jest to znakomity sposób na urozmaicenie diety i dobrze znanych smaków, przy zachowaniu pełni właściwości odżywczych posiłku. Ponadto orzechy można zmielić, a następnie dodać do regenerującego koktajlu, który dostarcza energii po ciężkim treningu na siłowni.
Chcesz włączyć zdrowe orzechy do diety? Odwiedź spiżarnie Schroniska Bukowina.