Dietetyczny hamburger – to możliwe, sprawdzony przepis

0
11

Hamburgery kojarzą się nam z restauracjami typu fast food i niezdrową żywnością. Zupełnie słusznie, nie oznacza to jednak, że nie występują również w wersji zdrowej. W domowym zaciszu możemy przygotować hamburgera, który będzie nie tylko smaczny i efektowny, ale również zdrowy. Ważne jest, żeby użyć innych składników, niż te, które serwują nam bary szybkiej obsługi.

Zdrowy hamburger – jakich składników użyć?

Do przygotowania zdrowego hamburgera będziemy potrzebowali mięsa (choć możemy zrobić go również w wersji wegetariańskiej, na przykład z kotletem z fasoli lub jajek). Dobrze sprawdzi się pierś z kurczaka. Obowiązkowymi dodatkami są również:

  • sałata,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • ser Mozzarella,
  • cebula,
  • przyprawy takie jak papryka, czy zioła prowansalskie.

Trudno wyobrazić sobie hamburgera bez sosu. My przygotujemy zdrowy sos czosnkowy bez konserwantów, barwników, czy wzmacniaczy smaku. Do jego przygotowania będziemy potrzebować jedynie:

  • trzech łyżek jogurtu naturalnego (można wykorzystać jogurt grecki, który jest bardziej gęsty),
  • czosnku (wystarczy jeden ząbek),
  • pieprzu.

Warto jest unikać typowego pieczywa do hamburgerów, które serwowane jest w restauracjach typu fast food. Zdecydowanie lepiej jest użyć pieczywa pełnoziarnistego lub innego, które nam smakuje (najlepiej upieczonego samodzielnie).

Dietetyczny hamburger – sposób przygotowania

Mięso kurczaka należy dokładnie umyć, przyprawić ziołami, a następnie upiec lub ugrillować. Jogurt mieszamy z pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem i pieprzem. 

Pieczywo trzeba przekroić (można skropić je oliwą z oliwek), a następnie piec przez chwilę w piekarniku (powinno być delikatnie chrupiące, uważajmy jednak, żeby go nie spalić).

Na bułce układamy sałatę, dodajemy sos, gorącą pierś z kurczaka, ser Mozzerella, następnie układamy warzywa.

Dietetyczny hamburger – dlaczego warto?

Dietetyczny hamburger należy do dań, które posmakują każdemu. Jest on szczególnie polecany osobom odchudzającym się – jest zdrowy i sycący, a dodatkowo wyjątkowo smaczny, co jest ważne dla osób, które muszą odmawiać sobie wielu przysmaków. Taki hamburger będzie doskonałą propozycją na śniadanie, drugie śniadanie, czy lunch. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego bez obaw możemy zapakować go do naszego lunch boxa (jeżeli zamierzamy zabrać hamburgera do pracy, czy na uczelnię, dobrze jest umieścić sos w oddzielnym pojemniczku i dodać go bezpośrednio przed jedzeniem).

Danie zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka (pierś z kurczaka, ser Mozzerella, sos czosnkowy), dlatego jest dobrą propozycją dla sportowców i osób aktywnych fizyczne. Dodatkowo za sprawą warzyw dostarcza nam ważnych witamin i minerałów. Osoby, które nie mają problemów z układem pokarmowym mogą przygotować hamburgera na bazie pełnoziarnistego pieczywa – będzie on wówczas jeszcze lepszym źródłem błonnika.

Warto podkreślić, że domowej produkcji hamburger jest idealną alternatywą dla dań serwowanych w restauracjach typu fast food. Samodzielne przygotowanie daje nam pewność, że danie składa się jedynie z najwyższej jakości naturalnych składników.

Oceń ten post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.