Dieta zupowa – charakterystyka, zasady, na jakie efekty można liczyć, zalety i wady

0
8
por, zupa krem

Dieta zupowa należy do diet niskokalorycznych, które mają umożliwiać zrzucenie większej ilości kilogramów w dość krótkim czasie. Jak możemy wywnioskować z samej nazwy, opiera się ona na spożywaniu zup. Co powinniśmy wiedzieć o diecie zupowej zanim zdecydujemy się na jej zastosowanie? Kto powinien z niej zrezygnować?

Czym jest dieta zupowa?

Dieta zupowa to sposób odżywiania, który zakłada jedzenie tylko i wyłącznie zup przyrządzonych na bazie warzyw. Dostarcza nam ona około pięciuset kalorii dziennie, co jest nieadekwatne do zapotrzebowania ludzkiego organizmu. Kuracja odchudzająca powinna trwać tydzień. W tym czasie można schudnąć nawet pięć kilogramów. Jednocześnie należy pamiętać, że utrata kilogramów będzie wynikała nie ze spalania nadprogramowej tkanki tłuszczowej, ale z usuwania wody z organizmu, a być może też z utraty mięśni. Pomimo szybkich efektów dieta zupowa nieal zawsze kończy się efektem jojo, czyli przybraniem na wadze z nawiązką.

Dieta zupowa – co można jeść?

Na diecie zupowej jemy tylko zupy, co jest bardzo wygodne, gdyż możemy przygotować większą ilość jedzenia na zapas. Podstawą zupy jest bulion z warzyw, w żadnym wypadku nie dodajemy do nich mięsa. Głównym posiłkiem jest zupa z kapusty, do której można dodać takie warzywa jak cebula, papryka lub por. Nie oznacza to, że musimy ograniczać się tylko do tej zupy. Urozmaiceniem jadłospisu mogą być inne upy warzywne. Ważne jest jednak, żeby bazowały na takich składnikach jak:

  • seler,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • por,
  • ogórek,
  • papryka,
  • cukinia,
  • szpinak.

Wymogiem jest również to, żeby zupy nie były zabielane jogurtem czy śmietaną. Nie można dodawać do nich zasmażki, ani warzyw strączkowych, które charakteryzują się wysoką zawartością kalorii i białka.

Nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o ilość spożywanych zup. Możemy jeść do momentu aż poczujemy się syci.

Dieta zupowa – na jakie efekty możemy liczyć?

Twórcy diety zupowej przekonują, że dzięki niej możemy schudnąć nawet pięć kilogramów. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że nasz ubytek kilogramów będzie uwarunkowany wagą wyjściową, płcią, wiekiem, tym w jaki sposób odżywialiśmy się przed rozpoczęciem odchudzania. Przykładowo mężczyzna ważący sto trzydzieści kilo, który nigdy wcześniej się nie odchudzał, prawdopodobnie schudnie więcej niż pięć kilogramów.

Jednocześnie kobieta ważąca pięćdziesiąt osiem kilo najprawdopodobniej odnotuje znacznie niższy ubytek wagi. Osoba, która przed rozpoczęciem diety zupowej stosowała już głodówki może nie schudnąć wcale.

Warto pamiętać, że ubytek pięciu kilogramów w tydzień jest zbyt szybkim tempem chudnięcia (bezpiecznie możemy schudnąć do pięciu kilogramów w ciągu miesiąca). Restrykcyjna dieta może doprowadzić do spowolnienia naszego metabolizmu. Jednocześnie jeżeli po zakończeniu diety powrócimy do naszego normalnego sposobu odżywiania, jest niemal pewne, że pojawi się efekt jojo.

W związki z szybkim ubytkiem wagi możemy zaobserwować utratę jędrności skóry. U niektórych osób może dojść do osłabienia odporności, a także pogorszenia nastroju.

Dieta zupowa – dlaczego tak?

Tygodniowa głodówka oparta na spożywaniu samych zup to dobry pomysł, jeżeli musimy schudnąć szybko bez względu na konsekwencje. Jeżeli czeka nas ważne wydarzenie, na przykład wesele, a nie mamy już czasu na zastosowanie racjonalnej diety, możemy pomyśleć o diecie zupowej. Niektórym utrata kilku kilogramów może dodać pewności siebie. Nic nie odbiera jej tak jak nadmiernie obcisła suknia wieczorowa.

Dodatkowo dieta zupowa może okazać się dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn. Ważne jest jednak, żeby po jej zakończeniu wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.

Przeciwwskazanie do stosowania diety zupowej

Jak każda głodówka, dieta zupowa może być niebezpieczna dla naszego organizmu. Składa się ona z warzyw, co oznacza, że dostarcza pewnej ilości witamin i minerałów. Dzięki niej możemy pokryć zapotrzebowanie na witaminę C i część witamin z grupy B. Jednocześnie zupy nie zawierają tłuszczu, co oznacza, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie zostaną przyswojone przez nasz organizm. Zastosowanie takiej diety jest równoznaczne z doprowadzeniem do niedoboru ważnych dla ludzkiego organizmu substancji odżywczych.

Jak już wspomnieliśmy taka dieta wiąże się z efektem jojo, może spowodować spowolnienie metabolizmu. Dodatkowo u większości osób doprowadzi do osłabienia organizmu, pogorszenia nastroju, a także utraty jędrności skóry.

Jeżeli mamy nadwagę, lub też jesteśmy osobami otyłymi, powinniśmy mieć świadomość, że dieta zupowa nie rozwiąże naszych problemów, a jedynie nam zaszkodzi. Nie jest to racjonalny sposób odżywiania, który pozwoli nam osiągnąć szczupła sylwetkę i zachować zdrowie.

Warto zdać sobie sprawę, że nadwaga nie pojawiła się u nas z dnia na dzień, dlatego też nie pozbędziemy się jej w tydzień. Chudnięcie nie powinno opierać się na zastosowaniu restrykcyjnej diecie, ale na świadomym wprowadzeniu dobrych nawyków żywieniowych. Osoby, które nie mają wiedzy na temat odchudzanie powinny skorzystać z pomocy dobrego dietetyka. Szukanie cudownych diet w internecie to najgorsze, co można zrobić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here