Dieta wolumeryczna – charakterystyka, zasady, produkty zalecane, co należy ograniczyć

0
16

Dla wielu osób największym problemem na diecie jest konieczność ograniczenia objętości posiłków. Jeżeli do tej pory jedliśmy dużo, małe porcje będą niemiłym zaskoczeniem. Dieta wolumeryczna powstała z myślą o osobach lubiących czuć sytość po spożyciu posiłku. Jakie są zasady diety wolumerycznej? Jakie produkty możemy jeść, a jakich powinniśmy unikać?

Czym jest dieta wolumetryczna?

Dieta wolumeryczna to dieta odchudzająca stworzona przez specjalistkę od żywienia – Barbarę Rolls. Obserwowała ona osoby odchudzające się i zauważyła, że największym ich problemem jest fakt ciągłego uczucia głodu. Zdawała sobie również sprawę, że człowiek „je oczami”. Rozwiązaniem tego problemu było stworzenie diety o niskiej gęstości odżywczej. Jedzenie produktów niskokalorycznych o dużej objętości zapewnia sytość, a jednocześnie umożliwia utratę zbędnych kilogramów. Na diecie wolumerycznej możemy spożywać produkty z czterech grup. Część z nich dostępna jest bez ograniczeń, inne można jeść w bardzo ograniczonych ilościach. Podczas stosowania diety wolumerycznej nie trzeba liczyć kalorii. Umożliwia ona chudnięcie w tempie od 5,5 do 1 kg w ciągu tygodnia. Jest to tempo odchudzania bezpieczne dla zdrowia.

Dieta wolumeryczna – zasady

Jedną z najważniejszych zasad diety wolumerycznej jest oparcie jadłospisu na produktach niskokalorycznych. Dzięki zawartości błonnika pozwalają się one nasycić, a jednocześnie umożliwiają utratę masy ciała. Produkty niskokaloryczne powinny stanowić większą część naszego posiłku. Dodatkowo warto jest wybierać żywność zawierającą duże ilości wody (jej zaletą jest niska wartość energetyczna, dodatkowo pomaga ona nawodnić organizm).

Wszystkie posiłki na diecie wolumerycznej komponujemy w oparciu o cztery grupy produktów. Nie ma tu obowiązku liczenia kalorii. Możemy jeść do syta, pod warunkiem, że wybieramy produkty z właściwej grupy.

Cztery grupy produktów spożywczych

Osoba decydująca się na stosowanie diety wolumerycznej musi podzielić wszystkie produkty spożywcze na cztery grupy.

Grupa pierwsza: są to niskokaloryczne warzywa i owoce, które można jeść bez ograniczeń. Do tej grupy zaliczamy także mleko odtłuszczone – możemy je pić do woli.

Grupa druga: tu również znajdują się warzywa i owoce, jednak te o wyższej zawartości kalorii (na przykład awokado, banany). Są tu także produkty zbożowe, chude mięso i rośliny strączkowe. W przypadku produktów z grupy drugiej nie trzeba przesadnie się ograniczać, jednak powinniśmy spożywać je w mniejszych ilościach niż produkty z grupy pierwszej – tych na naszym talerzu musi być więcej.

Grupa trzecia: w grupie trzeciej znajdują się produkty o średniej zawartości kalorii, na przykład pieczywo, sery, czerwone mięso. Możemy je jeść w umiarkowanych ilościach.

Grupa czwarta: do tej grupy zaliczamy produkty, które należy ograniczyć, czyli na przykład oleje, masło, słodycze, słone przekąski, suszone owoce, pestki i orzechy. Najlepiej byłoby z nich zrezygnować, jeżeli jednak jest to dla nas trudne – pozwólmy sobie na nie od czasu do czasu. 

Dieta wolumeryczna – zalety

Dieta wolumetryczna cieszy się dużą popularnością, gdyż posiada wiele zalet. Jednym z najważniejszych jej atutów jest fakt, że pozwala się ona najeść. Podczas jej stosowania mamy uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej jest nam opanować ochotę na wysokokaloryczne przekąski. 

Nie ma tu liczenia kalorii, które jest bardzo kontrowersyjne. Przede wszystkim każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, dlatego stosowanie diety 1500 kcal w niektórych przypadkach jest całkowitym nieporozumieniem. Dodatkowo należy zdawać sobie sprawę, że wartości kaloryczne poszczególnych produktów spożywczych są umowne. Przykładowo dwa na pozór identyczne kawałki wołowiny mogą różnić się zawartością kalorii, tłuszczu, białka, a także witamin i minerałów. Kiedy nie liczymy kalorii jemy intuicyjnie, dzięki czemu unikamy niedoborów pokarmowych.

Dieta wolumeryczna uczy nas prawidłowych nawyków żywieniowych. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zdrowej diety, inne produkty należy spożywać z umiarem. Zaletą tej diety jest również fakt, że pozwala ona chudnąć w wolnym tempie (maksymalnie jeden kilogram tygodniowo). Takie tempo odchudzania pozwala na uniknięcie efektu jojo, chroni także przed obwisłą skórą, która często jest problemem osób chudnących w szybkim tempie.

Duża dowolność w komponowaniu posiłków pozwala wytrwać na diecie osobom, które nie poradziłyby sobie z bardziej restrykcyjnymi kuracjami.

Podczas stosowania diety wolumerycznej powinniśmy czuć się dobrze, a także mieć dużo energii pozwalającej na dodatkową aktywność fizyczną.

Wady diety wolumerycznej

Dieta wolumeryczna nie będzie najlepszym wyborem dla osób, które nie lubią warzyw i owoców. Jeżeli preferujemy spożywanie produktów o wysokiej gęstości energetycznej, prawdopodobnie nie wytrwamy na tej diecie.

Nie poleca się diety wolumerycznej osobom mającym skłonności do kompulsywnego objadania się. Spożywanie nadmiernej ilości żywności (nawet tej niskokalorycznej) może doprowadzić do rozciągnięcia żołądka. Wówczas, żeby poczuć sytość, będziemy musieli jeść znacznie więcej.

Dodatkowo należy pamiętać, że jedzenie nadmiernych ilości błonnika może niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Jeżeli przesadzimy, musimy liczyć się z dolegliwościami układu pokarmowego, a także wystąpieniem niedoborów niektórych składników odżywczych.

W niektórych przypadkach dieta wolumeryczna może doprowadzić do pojawienia się zaburzeń hormonalnych. Jej stosowanie powinno odbywać się pod kontrolą lekarza.

Na jakie efekty możemy liczyć?

Autorka diety wolumerycznej obiecuje stopniową, nie za szybką utratę masy ciała. Przekonuje, że średnio na tej diecie chudnie się od 0,5 do 1 kilograma tygodniowo. Powolne chudnięcie pozwala na utratę tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym zachowaniu mięśni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here