Dieta węglowodanowa zakłada, że każdy może w prosty sposób przyśpieszyć spalanie kalorii za pomocą produktów wspomagających przemiany materii. Dieta węglowodanowa nie opiera się na spożywaniu cukru i słodyczy lecz na jedzeniu owoców i warzyw. Podczas stosowania diety powinno się przyjmować dodatkowe witaminy i mikroelementy, pozwalające na lepsze przyswajanie węglowodanów. Jeżeli dostarczamy ich za mało, wtedy spowalnia się proces przemiany materii.
Dieta węglowodanowa nie jest kłopotliwa w zastosowaniu, ponieważ nie wymaga zmniejszenia ilości spożywanych posiłków. Jedną rzeczą, którą należy kontrolować jest indeks glikemiczny.
Przemiana materii jest najwydajniejsza wówczas, gdy poziom cukru we krwi utrzymuje się długo na takim samym poziomie. Niektóre węglowodany powodują znaczne wahania cukru. Indeks glikemiczny (IG) wskazuje w jakim stopniu produkty wpływają na zmiany poziomu cukru. Produkt, który ma niski wskaźnik IG mało obciąża przemianę materii, więc można go jeść w większych ilościach. Dieta węglowodanowa zakłada rezygnację z produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Osoby chcące stosować dietę węglowodanową powinny spożywać pokarmy o wskaźniku IG nie przekraczającym 50. Do taki produktów należy :
Chleb pełnoziarnisty
Owoce
Brązowy ryż
Płatki owsiane
Makaron
Chude mleko
Chudy lub półtłusty ser biały i żółty
Mięso, wędliny, ryby
Warzywa strączkowe
Produkty których powinniśmy unikać :
Słodycze
Biały cukier
Frytki
Napoje gazowane
Fast-foody
Majonez