Cukrzyca to poważna choroba, która staje się udziałem coraz większej części społeczeństwa. W Polsce jest już prawie trzy miliony chorych. W przypadku cukrzycy bardzo ważna jest trwała zmiana nawyków żywieniowych. Dieta osoby z cukrzycą powinna utrzymywać cukier we krwi na stabilnym poziomie. Prawdopodobnie my lub ktoś z naszej rodziny, znajomych choruje lub będzie chorował na cukrzycę. Przekonajmy się jak powinno wyglądać żywienie, które umożliwi komfortowe życie z tą chorobą. Jakie produkty powinien spożywać chory, a czego musi bezwzględnie unikać?
Cukrzyca – co jeść?
Cukrzyca typu II jest należy do chorób przewlekłych, z którymi należy nauczyć się żyć. Żeby życie to był maksymalnie komfortowe, bardzo ważne jest stosowanie odpowiedniej diety.
Zaletą diety dla cukrzyka jest to, że z korzyścią dla swojego zdrowia może ją stosować praktycznie każdy. Dzięki temu w przypadku, kiedy choruje jedna osoba, nie ma konieczności gotowania osobno dla rodziny.
Menu odpowiednie dla osoby chorującej na cukrzycę powinno zawierać chude mięso drobiowe, ewentualnie chudą wołowinę, cielęcinę, dziczyznę. Bardzo istotne jest spożywanie ryb, które zawierają duże ilości działających przeciwzapalnie kwasów omega-3. Wskazane są również takie produkty jak:
- mleko o obniżonej zawartości tłuszczu,
- chude (lub półtłuste) sery,
- jogurty naturalne,
- kefiry,
- i maślanki.
Spośród tłuszczów warto wybierać te roślinne – na przykład oliwę z oliwek czy olej rzepakowy. Menu w cukrzycy powinno w dużej mierze opierać się na warzywach (owoce ze względu na wysoką zawartość cukru warto ograniczyć). Spośród warzyw warto wybierać:
- pomidory,
- ogórki – zarówno te świeże, jak i kiszone,
- sałaty,
- rukolę,
- szpinak,
- cykorię,
- brokuły,
- kalafior,
- pory,
- natkę pietruszki,
- kapustę.
Dozwolone są również:
- owoce jagodowe,
- jabłka,
- truskawki,
- brzoskwinie,
- nektarynki,
- cytrusy.
Można spożywać:
- pieczywo pełnoziarniste,
- kasze,
- makarony razowe,
- brązowy ryż.
Z niektórych produktów – tych o nieco wyższym indeksie glikemicznym nie trzeba rezygnować, jednak dobrze jest spożywać je z umiarem. Należą do nich drobne kasze, warzywa takie jak buraki, pietruszka, warzywa strączkowe, ziemniaki (ale tylko te gotowane w wodzie lub na parze). Od czasu do czasu można sobie pozwolić na dżemy i konfitury, które produkowane są bez dodatku cukru.
Dieta dla cukrzyka – czego unikać?
Lista produktów, których należy unikać w diecie dla cukrzyków jest niestety bardzo długa. Wykluczamy z menu słodycze, dania typu fast food, słodzone napoje gazowane, słodzone soki, produkty wysoko przetworzone. Należy całkowicie odstawić tłuste mleko, śmietany, tłuste sery. Zapomnijmy o białym pieczywie, bułkach, drożdżówkach, alkoholu, miodzie.
Nie dla nas jest również tłuste mięso – podroby, baranina, wieprzowina, mięso gęsi, kaczki. Całkowicie wykluczamy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego takie jak smalec, masło, rezygnujemy także z twardej margaryny. Spośród owoców należy zrezygnować z bananów, winogron, owoce z puszki omijamy szerokim łukiem.
Liczy się sposób przyrządzania posiłków
Dla osoby z cukrzycą ogromne znaczenie ma indeks glikemiczny produktów. Nie jest on stały, może zmienić się w wyniku obróbki termicznej. Przykładowo gotowane warzywa mają wyższy indeks glikemiczny niż przed ugotowaniem.
Choć gotowanie i gotowanie na parze jest wskazane, należy zrezygnować ze smażenia na tłuszczu. Jajecznica smażona na boczku to nie najlepszy pomysł, kiedy chorujemy na cukrzycę.
Zmniejszamy wartość kaloryczną posiłków
Istnieje zależność pomiędzy otyłością a cukrzycą. Badania jasno pokazują, że większość osób chorujących na cukrzycę cierpi jednocześnie na otyłość lub przynajmniej ma nadwagę.
Musimy zdawać sobie sprawę, że tłuszcz, a szczególnie tłuszcz zgromadzony w okolicach naszego brzucha jest niebezpieczny dla zdrowia. Zaburza on działanie insuliny, która odpowiada za wnikanie glukozy do komórek naszego ciała.
Dieta dla osoby z otyłością i cukrzycą powinna zakładać utratę masy ciała, dlatego ważne w niej jest ograniczenie wartości kalorycznej posiłków.