Dieta rotacyjna – charakterystyka, rodzaje, założenia, wady i zalety

0

Dieta rotacyjna cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób, które chcą zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, jak i tych, którzy cierpią na alergie pokarmowe. Czym dokładnie jest dieta rotacyjna? Jakie są jej założenia?

Czym jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna nie jest pojęciem jednorodnym. Wyróżniamy dwa jej rodzaje. Pierwsza zakłada rotacje składnikami odżywczymi w ciągu dnia lub tygodnia. Druga natomiast – rotacje produktami spożywczymi, w celu wykrycia alergii pokarmowej. Dieta, której celem jest utrata tkanki tłuszczowej nie wymusza na nas rezygnacji z żadnych produktów spożywczych. Dzięki diecie rotacyjnej nie trzeba radykalnie ograniczać spożycia kalorii, można je także dostosować do poziomu aktywności fizycznej w ciągu dnia (jeżeli nie mamy bardzo intensywnego treningu, potrzebujemy mniej energii niż gdy jesteśmy aktywni przez cały dzień).

Dieta rotacyjna na odchudzanie

Głównym założeniem diety rotacyjnej mającej umożliwić nam utratę nadprogramowych kilogramów jest ustalenie odpowiednich proporcji tłuszczów i węglowodanów. Charakterystyczną cechą takiej diety jest stała podaż białka.

Osoba stosująca dietę rotacyjną dzieli tydzień na dni o wysokiej i niskiej ilości węglowodanów. Stworzenie deficytu kalorycznego sprawia, że organizm zaczyna pobierać energię z zapasów w postaci tkanki tłuszczowej. Przy układaniu diety rotacyjnej (przynajmniej na początku) warto jest skorzystać z pomocy dietetyka – pozwoli to uniknąć lub zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niedoborów ważnych składników odżywczych.

Dieta rotacyjna przy alergii i nietolerancji pokarmowej

ból brzucha, mężczyzna, kanapaStosowanie diety rotacyjnej przynosi wiele korzyści osobom cierpiącym na różnego rodzaju alergie i nietolerancje pokarmowe. Jest ona szczególnie pomocna, kiedy nie mamy pewności jakie produkty wywołują nietolerancję lub też podejrzewamy, że mamy alergię na wiele produktów.

Założeniem takiej diety jest komponowanie menu w oparciu o czterodniowe cykle (po upływie czterech dni następuje wymiana produktów). Restrykcyjność takiej diety jest zależna od stopnia nasilenia nietolerancji.

Żeby ułożyć dietę rotacyjną konieczna jest znajomość przynależności poszczególnych pokarmów do różnych grup. Z tego względu zaleca się skorzystanie z pomocy dietetyka.

W sytuacji, kiedy wykryjemy produkt, który wywołuje u nas alergię lub nietolerancję, konieczna jest jego eliminacja.

Bardzo ważne jest, żeby jadłospis składał się z produktów nieprzetworzonych lub jak najmniej przetworzonych (niedopuszczalna jest obecność konserwantów, substancji wzmacniających smak, czy też sztucznych barwników). Zdecydowanie jest wybierać żywność ekologiczną, pochodzącą z pewnych źródeł.

Obowiązuje również zasada, żeby komponować posiłki z jak najmniejszej ilości składników. Jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym wypadku niemożliwe będzie określenie, który produkt spowodował reakcję alergiczną. Zazwyczaj dania na diecie rotacyjnej zawierają do trzech składników.

Jednodniowy jadłospis powinien zawierać przynajmniej jedno danie zawierające składniki zaliczane do grupy:

  • zbóż,
  • mięsa i ryb,
  • warzyw,
  • i owoców.

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie co najlepiej jeść na diecie rotacyjnej, gdyż nie istnieje jedno menu, które będzie odpowiednie dla wszystkich osób. Z tego względu konieczne jest ułożenie jadłospisu indywidualnego, który będzie odpowiedni dla konkretnej osoby. Im większa ilość pokarmów, na które jesteśmy uczuleni, tym trudniejsze jest skomponowanie pełnowartościowego jadłospisu.

Zalety diety rotacyjnej

Dieta rotacyjna ma wiele zalet. W przypadku osób odchudzających się – pomaga schudnąć skutecznie i trwale. Jeżeli wybieramy ją ze względu na alergie pokarmowe lub nietolerancje – możemy się spodziewać, że wykryjemy produkty, których nasz organizm nie toleruje. Dobrze przeprowadzona dieta rotacyjna pozwala na wyciszenie objawów alergii i nietolerancji już po trzydziestu dniach. Co więcej taka dieta zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowej na kolejne grupy produktów spożywczych.

Wady diety rotacyjnej

Największą wadą diety rotacyjnej jest fakt, że jest ona bardzo skomplikowana. Wymaga od nas dużej wiedzy, czasu i konieczności ciągłego obserwowania reakcji organizmu. Dla wielu osób problemem będzie także niemożność przygotowania posiłków na kilka dni, gdyż codziennie spożywa się różne produkty. Bardzo ważne jest również wybieranie żywności ekologicznej, do której nie każdy ma dostęp.

5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here