Cechą charakterystyczną wielu diet zakładających ograniczenia kaloryczności jest brak skuteczności. Osoby odchudzające się w ten sposób nie tracą zbędnych kilogramów, bądź też tracą je na chwilę, po czym szybko z nawiązką odrabiają straty. Po zakończeniu odchudzania zazwyczaj wracają do starych nawyków żywieniowych, bo przecież nie można odchudzać się całe życie. Dla osób, które ciągle się odchudzają, rozwiązaniem może być dieta przemienna. Jest ona inna od większości znanych nam kuracji odchudzających. Na czym polega tego typu dieta? Na jakie efekty możemy liczyć?
Co to jest dieta przemienna?
Dieta przemienna (nazywana także dietą 50:50) to metoda odchudzania polegająca na ograniczaniu kalorii tylko co drugi dzień. Badania dr Kristy Vardy i jej współpracowników potwierdziły wysoką skuteczność tego typu kuracji, co wyrażało się co najmniej sześcio-procentowym spadkiem masy ciała w ciągu ośmiu tygodni. Zaletą diety jest nie tylko szybka utrata kilogramów, ale również spadek poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi. W przypadku diety przemiennej nie ma jednego konkretnego jadłospisu. Jej twórcy zalecają jedynie ograniczenie spożycia tłuszczów – powinny one stanowić około trzydzieści procent wszystkich kalorii spożywanych danego dnia.
W dniu restrykcji kalorycznych zaleca się spożywanie jednej czwartej naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Część osób idzie jeszcze dalej i całkowicie rezygnuje z jedzenia.
Dieta przemienna – zalecenia
Choć twórcy diety przemiennej w dniu wolnym od restrykcji kalorycznych pozwalają na jedzenie do woli produktów, na które mamy ochotę, warto jest zadbać, żeby również podczas tych dni odżywiać się zdrowo. Nie musimy odmawiać sobie ulubionych potraw, jednak dobrze jest zadbać, żeby w naszym menu znalazły się duże ilości warzyw i owoców, produktów bogatych w błonnik. Warto jest unikać nadmiernego spożycia cukrów, a także produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jeżeli chcemy nie tylko schudnąć, ale też zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy wybierać żywność wysokiej jakości. Najlepiej, gdy jest ona jak najmniej przetworzona i pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
Dieta przemienna – zalety
Dieta przemienna zdobywa coraz większą popularność, gdyż okazuje się idealna dla osób, które nie radzą sobie z długofalowymi wyrzeczeniami. O ile zawsze uda się nam wytrwać do jutra, o tyle perspektywa kilkudziesięciu lub kilkuset dni kuracji odchudzającej może nas przerosnąć.
Zaletą tej diety jest też brak szczegółowego jadłospisu. Nie trzeba też liczyć kalorii. Podczas dni wolnych od diety można bez wyrzutów sumienia najeść się do syta.
Dzięki diecie 50:50 możemy stracić wiele kilogramów. Kobieta jedząca około 2500 kcal dzienne w ciągu trzydziestu dni spożywa 75000 kcal. Jeżeli przejdzie na dietę przemienną, w ciągu miesiąca jej bilans kaloryczny zmniejszy się do 37500 kcal. Dla porównania, gdyby na co dzień stosowała dietę 1500 kcal, w ciągu trzydziestu dni dostarczyłaby swojemu organizmowi 45000 kcal.
Dieta 50:50 ma korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Kiedy robimy jeden dzień przerwy od jedzenia, nasz organizm ma możliwość strawienia wszystkich pokarmów, które mu dostarczyliśmy, co często jest niemożliwe w przypadku tradycyjnego odżywiania.
Ponadto regularne głodówki pomagają nam oczyścić organizm z toksyn, co pozwala uniknąć wielu schorzeń – w tym nowotworów i chorób psychicznych.
Warto wspomnieć, ze stosowania diety przemiennej jest tanie i wygodne. Musimy przygotowywać posiłki jedynie trzy – cztery razy w tygodniu, przez co oszczędzamy wiele czasu i pieniędzy. Co drugi dzień nie musimy myśleć o jedzeniu, co daje dużo swobody.
Wyniki badań krwi u osób stosujących regularnie dietę przemienną wyraźnie się poprawiają. Można zaobserwować spadek złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co z kolei wiąże się ze zmniejszeniem prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu krążenia.
Dieta przemienna – wady
Choć dieta przemienna wydaje się mieć wiele zalet, nie jest wolna od wad. Z pewnością części osób nie przypadnie ona do gustu. Nie jest ona odpowiednia dla ludzi cierpiących na zaburzenia odżywiania. Rezygnacja z jedzenia co drugi dzień może sprawić, że podczas dnia bez diety będą się oni starali nadrobić zaległości. W praktyce może to polegać na jedzeniu bez opamiętania. Istnieją osoby, które podczas dnia wolnego od diety zjedzą dwa, a nawet trzy razy tyle co normalnie. W konsekwencji stosowanie takiej diety może owocować wzrostem wagi.
Stosowanie diety przemiennej nie jest łatwe kiedy gotujemy dla rodziny. Kontakt z jedzeniem może sprawić, że trudno nam będzie wytrwać nawet na jednodniowej głodówce.
U części osób odmawianie sobie jedzenia, nawet przez jeden dzień, może prowadzić do silnego stresu i pogorszenia samopoczucia.
W ciągu dnia postnego mogą pojawić się osłabienie, bóle i zawroty głowy, a nawet wymioty. Niektóre osoby mogą mieć problemy z pamięcią i koncentracją, co negatywnie wpłynie na pracę czy naukę.
Przeciwwskazaniem do stosowania diety przemiennej są choroby tarczycy, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, czy choćby cukrzyca.
Jeżeli przyjmujemy leki, wprowadzenie diety 50:50 należy skonsultować z lekarzem.