Dieta przed i po antybiotykoterapii – zasady, co z suplementami?

0
2
jedzenie, tabletki

W wielu wypadkach antybiotykoterapia jest jedynym możliwym sposobem leczenia, jednocześnie należy mieć świadomość, że zawsze przyczynia się ona do mniejszego lub większego wyniszczenia organizmu. W jaki sposób powinniśmy odżywiać się podczas przyjmowania antybiotyków? Jaka dieta jest najlepsza po zakończeniu antybiotykoterapii?

Jak antybiotyki wpływają na nasz organizm?

różne antybiotykiCzęsto zażycie antybiotyków jest konieczne, żeby zniszczyć bakterie, które wywołały chorobę. Jednocześnie musimy mieć świadomość, że antybiotyki nie są w stanie odróżnić bakterii złych od tych, które sprzyjają naszemu zdrowiu – w efekcie niszczą je wszystkie.

Antybiotyki niszczą florę bakteryjną układu pokarmowego, co ma wiele negatywnych następstw. Przede wszystkim jesteśmy narażeni na infekcje grzybicze. W trakcie i po antybiotykoterapii możemy cierpieć z powodu biegunek, stanów zapalnych jelit, nasz organizm może mieć także problemy z wchłanianiem substancji odżywczych z pożywienia.

Sposobem na zminimalizowanie strat wywołanych przez antybiotyki może być specjalna dieta. W trakcie antybiotykoterapii pomoże nam ona zredukować przykre skutki uboczne, a po zakończeniu kuracji odbudować mikroflorę jelitową.

Jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii?

Dieta przy antybiotykoterapii powinna być urozmaicona – bardzo ważne jest, żeby nasz organizm otrzymywał wszystkie niezbędne składniki odżywcze z żywności.

Niszczenie dobrych bakterii żyjących w jelitach sprawia, że gwałtownie spada odporność organizmu. Pojawiają się dolegliwości trawienne, a także zaburzenia równowagi kwasowo- zasadowej. Osoby przyjmujące antybiotyki często cierpią z powodu bólu brzucha, zaparć i biegunek. Z tego względu warto spożywać żywność zawierającą żywe kultury bakterii, czyli probiotyki.

Szczególnie polecane są kiszona kapusta i kiszone ogórki, a to ze względu na fakt, że zawierają one bakterie kwasu mlekowego, które są w stanie przywrócić równowagę mikroflory jelitowej, a tym samym zminimalizować skutki uboczne antybiotykoterapii.

Równie ważne są fermentowane napoje mleczne takie jak kefir, maślanka, czy naturalny jogurt, które wykazują podobne działanie. Probiotyki wzmacniają odporność, czym przyczyniają się do szybszego zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Mają one także wiele innych zalet – przede wszystkim zwiększają przyswajalność niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, zmniejszają poziom złego cholesterolu, mogą również zapobiegać niektórym nowotworom. Pamiętajmy, że przetwory mleczne można spożywać na kilka godzin przed zażyciem antybiotyku lub po nim. Spożywanie ich razem z antybiotykiem mija się z celem, gdyż lek zniszczy również bakterie obecne w żywności.

Dieta przy antybiotykoterapii powinna zawierać świeże owoce i warzywa, a także wyciskane z nich soki. Dostarczają one witamin, minerałów, a także wielu innych prozdrowotnych substancji. Wyjątkiem są jedynie owoce cytrusowe. Ich jedzenie podczas antybiotykoterapii nie jest zalecane, gdyż mają one właściwości utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego. W efekcie sprawiają one, że leczenie nie jest tak skuteczne jakbyśmy tego oczekiwali. Należy zrezygnować także z soków cytrusowych.

Planując dietę przy antybiotykoterapii powinniśmy pamiętać, że wchłanianie antybiotyków zaburzają także produkty zawierające wapń, czyli sery, mleko, jogurty i kefiry. Są one bardzo ważne dla zachowania zdrowia, dlatego nie można z nich rezygnować, jednocześnie unikajmy popijania nimi leków i jedzenia ich w porze przyjmowania antybiotyków.

Podczas antybiotykoterapii powinno się szczególnie unikać żywności wysoko przetworzonej. W żadnym wypadku nie należy pić alkoholu. Alkohol w połączeniu z antybiotykiem może wywołać nudności, wymioty, zawroty i bóle głowy, powoduje również radykalne pogorszenie samopoczucia.

Kolejną ważną zasadą jest eliminacja suplementów diety zawierających witaminy. Niewątpliwie są one niezbędne dla naszego zdrowia, należy jednak pamiętać, że są również pożywką dla bakterii – także tych, które chcemy wyeliminować.

Jak powinna wyglądać dieta po antybiotykoterapii?

Po zakończeniu antybiotykoterapii nasz organizm jest wycieńczony, dlatego podstawowym celem jest jego odżywienie. Jest to czas, kiedy możemy zacząć suplementację witamin i minerałów, a także wprowadzić do naszego menu cytrusy – już nam nie zaszkodzą, mogą jedynie pomóc. Większość witamin i minerałów, które dostarczamy do naszego organizmu powinna pochodzić z żywności, dlatego dieta po antybiotykoterpii powinna być możliwie jak najbardziej urozmaicona.

Bardzo ważne w diecie po zakończeniu przyjmowania antybiotyków są probiotyki. Tylko dzięki nim jesteśmy w stanie odbudować zniszczoną mikroflorę jelitową. Probiotyki mogą nas również uchronić przed przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, które często pojawiają się po zakończeniu leczenia – biegunką, zaparciami czy wzdęciami.

Specjalna dieta powinna trwać przynajmniej przez trzy tygodnie – tyle czasu organizm potrzebuje, żeby odbudować mikroflorę jelitową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here