Dieta optymalna – charakterystyka, produkty dozwolone i zakazane, efekty, przeciwwskazania

1
6
mięso przyprawy warzywa

Dieta optymalna budzi mnóstwo kontrowersji, a jednocześnie jest ceniona przez wielu ludzi. Główną zaletą tego sposobu odżywiania są efekty w postaci zgubionych kilogramów. Co więcej pozwala ona na jedzenie dużych ilości tłustego mięsa, co spotyka się z aprobatą niektórych osób. Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się na zastosowanie diety optymalnej? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia?

Czym jest dieta optymalna?

Mianem diety optymalnej (znanej również jako dieta doktora Kwaśniewskiego) określamy sposób odżywiania oparty przede wszystkim na tłuszczach. Proporcje składników odżywczych wyglądają tu zupełnie inaczej niż ma to miejsce w przypadku większości racjonalnych diet: na jedną część białka przypada 3,5 części tłuszczu i 0,5 części węglowodanów. Ten charakterystyczny sposób odżywiania zakłada ograniczenie do minimum ilości spożywanych węglowodanów (nawet warzyw i owoców, które są źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu). Zdaniem doktora Kwaśniewskiego pozytywy wpływ na ludzkie zdrowie i sylwetkę ma spożywanie dużych ilości mięsa wieprzowego, smalcu, tłustych serów, masła, czy podrobów. Konieczne jest jedzenie trzech posiłków dziennie i bezwzględne stosowanie się do zaleceń diety. Tego typu sposób odżywiania umożliwia zrzucenie około pięciu kilogramów miesięcznie.

Dieta optymalna – główne założenia

Charakterystyczną cechą diety optymalnej jest spożywanie dużych ilości tłuszczów – stanowią one podstawę tego sposobu odżywiania. Warto sięgać przede wszystkim po tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dieta doktora Kwaśniewskiego nie zakłada ograniczania kalorii, a produkty tłuszczowe można jeść na niej praktycznie bez ograniczeń.

Zdecydowanie ważne jest pilnowanie proporcji pomiędzy ilością spożywanych tłuszczów, białek i węglowodanów. Te ostatnie są radykalnie ograniczone.

Na diecie optymalnej je się trzy obfite posiłki dziennie. Ich bazą są mięso, jaja, produkty mleczne, sery, majonez, śmietana. Niedopuszczalne są jakiekolwiek przekąski.

Zdaniem doktora Kwaśniewskiego osoba stosująca dietę optymalną przez cały czas odczuwa sytość, dzięki czemu traci zainteresowanie jedzeniem. Naturalnym rezultatem jest więc utrata kilogramów.

Dieta optymalna – jakich produktów unikać?

Choć dieta optymalna pozwala na spożywanie dużej ilości tłuszczów, nie mogą one pochodzić ze słodyczy, czy dań typu fast food. Żywność wysoko przetworzoną należy bezwzględnie wykluczyć z tej diety. Zaleca się rezygnację z cukru, pieczywa, a także owoców.

Unikamy słodzonych soków i napojów gazowanych. Zaleca się wykluczenie z menu napojów alkoholowych, które są źródłem pustych kalorii.

Dieta doktora Kwaśniewskiego – produkty dozwolone

Głównym źródłem węglowodanów na diecie optymalnej są warzywa. Spożywa się ich mało, bo około 50 g dziennie. Źródłem tłuszczów jest przede wszystkim mięso wieprzowe, podroby, tłuste sery, masło, smalec. Tego typu produkty można jeść niemal bez ograniczeń. Białko znajdziemy w jajach, przetworach mlecznych (między innymi w śmietanie). Warto jest zdecydować się również na majonez domowej produkcji.

W ciągu dnia można zjeść więcej niż cztery jajka. Dobrym wyborem są także ryby, galarety mięsne, konserwy rybne, mięso drobiowe (kaczka, gęś), tłuste rosoły. Można pozwolić sobie na kilka orzechów dziennie (są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3).

Choć do smażenia rekomendowany jest smalec, od czasu do czasu można wykorzystać również oliwę z oliwek, olej słonecznikowy czy rzepakowy.

Podczas stosowania diety optymalnej należy dużo pić. Warunkiem koniecznym jest jednak to, żeby napoje nie były dosładzane. Warto jest postawić na niegazowaną wodę mineralną i źródlaną, zieloną herbatę, a także zioła.

Zalety diety optymalnej

Dieta optymalna ma swoich zwolenników, którzy przekonują o jej zaletach. Do jej niewątpliwych atutów należy fakt, że rzeczywiście pomaga ona schudnąć bez uczucia głodu. Twórca diety przekonuje, że umożliwia ona schudnięcie w miesiąc nawet pięciu kilogramów. Jednocześnie należy pamiętać, że na tempo chudnięcia ma wpływ wiele czynników – między innymi wyjściowa masa ciała, wiek, płeć, tempo metabolizmu, stopień aktywności.

Dla wielu osób odchudzających się duże znaczenie ma brak konieczności liczenia kalorii. Podczas diety doktora Kwaśniewskiego można się najeść, nie ma więc problemu pustego żołądka.

Choć kuracja ta dopuszcza spożywanie pokarmów, które są zakazane w wielu innych dietach, warto zdawać sobie sprawę, że wymusza także ograniczenia. Przede wszystkim zmuszeni jesteśmy zrezygnować z jedzenia żywności wysoko przetworzonej takiej jak dania typu fast food czy słodycze. Jest to ważne, gdyż mają one zgubny wpływ na nasze zdrowie.

Twórca diety pozwala na jedzenie jedynie trzech posiłków dziennie, co w przypadku wielu osób będzie znaczącym ograniczeniem. Jest to zalecenie korzystne zwłaszcza dla osób, które mają skłonności do podjadania pomiędzy posiłkami. W tym sensie dieta optymalna uczy nas dobrych nawyków żywieniowych.

Dieta optymalna jest pozytywnie oceniana przez osoby cierpiące na cukrzycę. Dzieje się tak ze względu na fakt, że dostarcza ona minimalnych ilości węglowodanów, co z kolei powoduje, że spada zapotrzebowanie na insulinę.

Wady diety optymalnej

Jednym z głównych problemów w przypadku diety optymalnej jest fakt, że dostarcza nam ona zbyt dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie. 50 g warzyw, które możemy spożywać każdego dnia to za mało, żeby pokryć zapotrzebowanie na witaminy i minerały, a także dostarczyć organizmowi potrzebnych ilości błonnika.

Niewielkie ilości błonnika pokarmowego sprawiają, że w trakcie trwania diety możemy mieć problemy z wzdęciami i zaparciami. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że błonnik jest dla nas ważny również ze względu na fakt, że pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i metali ciężkich. Chroniczny jego brak może więc zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre choroby (w tym także nowotwory).

Długotrwałe stosowanie kuracji doktora Kwaśniewskiego sprawia, że podnosi się poziom złego cholesterolu (LDL) w naszej krwi, spada natomiast poziom cholesterolu dobrego (HDL). W dłuższej perspektywie czasu może to skutkować miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.

1 KOMENTARZ

  1. Dieta dr Kwaśniewskiego nie ma żadnych skutków ubocznych, piszecie głupoty na temat miażdżycy podczas jej stosowania. Nigdzie w książkach dr Kwaśniewskiego nie jest napisane, że można jest do 50 gr warzyw, trzeba jedynie pilnować, aby nie przekroczyć 50 gr węglowodanów w diecie, oraz białka które mogą był przetworzone przez nasz organizm na węgle. Ktoś kto pisał tą opis powinien się doszkolić, bo się kompromituje i ośmiesza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here