Dieta norweska wbrew nazwie nie ma wiele wspólnego ze sposobem odżywiania Norwegów. Ta monotonna, ograniczająca węglowodany dieta ma (zdaniem jej twórców) umożliwić schudnięcie nawet dziesięciu kilogramów w dwa tygodnie. Zanim skuszeni obietnicami zdecydujemy się na jej zastosowanie, koniecznie zapoznajmy się z jej zasadami i zagrożeniami.
Co to jest dieta norweska?
Dieta norweska to kontrowersyjny sposób odżywiania, który podobno został wymyślony przez naukowców ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo (warto nadmienić, że ani szpital, ani też poszczególny naukowcy nie potwierdzają swojego autorstwa). Charakterystyczną cechą tej diety jest ograniczona zawartość kalorii i węglowodanów. Ma ona przyspieszyć metabolizm. Koniecznym jej warunkiem jest niełączenie tłuszczów i węglowodanów w jednym posiłku. Podstawowe produkty na diecie norweskiej to grejpfruty i gotowane jajka. Ma ona trwać dwa tygodnie. W tym czasie można schudnąć nawet dziesięć kilogramów. Co więcej nawet chwilowe, niewielkie odstępstwo od przewidzianego menu sprawia, że dieta nie przyniesie zamierzonych efektów. Można stosować ją jedynie raz w roku.
Dieta norweska – co można jeść?
Nie sposób ukryć, że dieta norweska wymaga wielu ograniczeń. Jest ona niskokaloryczna, dlatego nie można stosować jej dłużej niż czternaście dni. Podstawowe dozwolone produkty spożywcze to grejpfruty i gotowane jajka. Można jeść również małe ilości:
- razowego chleba,
- ryb,
- gotowanego kurczaka,
- i wołowiny.
Dozwolone są także:
- surówki zawierające pomidory,
- marchew,
- szpinak,
- ogórki,
- seler naciowy.
Surówki nie mogą zawierać nawet niewielkich ilości oleju (tu powstaje problem przyswajalności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach).
Osoba na diecie norweskiej powinna dużo pić. Szczególnie wskazana jest:
- niegazowana woda mineralna,
- ziołowe herbaty,
- ewentualnie czarna kawa bez dodatku cukru.
Produkty zakazane podczas dwutygodniowej diety to masło, wszelkiego rodzaju oleje, śmietana i sól.
Podczas stosowania tej diety niewskazana jest aktywność fizyczna.
Jakie efekty można uzyskać dzięki diecie norweskiej?
Dieta norweska pozwala na utratę dużej ilości kilogramów w stosunkowo krótkim czasie. Jej twórcy przekonują, że może być to nawet dziesięć kilogramów. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że ubytek wagi jest zależny od:
- naszej płci,
- wieku,
- stylu życia,
- a także tego ile ważyliśmy w chwili rozpoczęcia odchudzania.
Jednocześnie utracone kilogramy to przede wszystkim woda i nasza tkanka mięśniowa. Tkanka tłuszczowa podczas diety norweskiej pozostaje niemal nietknięta.
Dieta norweska – z jakimi skutkami ubocznymi należy się liczyć?
Radykalne ograniczenie kalorii sprawi, że najprawdopodobniej będzie brakowało nam energii (z tego względu podczas trwania diety nie zaleca się uprawiania sportu). Inne charakterystyczne skutki uboczne to:
- omdlenia,
- pogorszenie nastroju,
- drażliwość,
- nadmierna senność.
Ubytek kilogramów jest w tym przypadku związany z utratą wody, dlatego należy liczyć się z odwodnieniem organizmu. Osoby stosujące dietę norweską często skarżą się na wypadanie włosów, problemy z cerą, łamliwe paznokcie. Wynika to z niedoborów witamin i minerałów.
Restrykcyjna dieta niemal zawsze powoduje efekt jojo. Nawet jeżeli wytrwamy na monotonnej diecie, jest niemal pewne, że po jej zakończeniu wrócimy do starych nawyków żywieniowych. Wbrew temu co sugerują jej twórcy, nasz metabolizm nie przyspieszy, a za to ulegnie spowolnieniu. W efekcie jedząc tyle samo, co przed rozpoczęciem odchudzania – przytyjemy. Spowolnienie metabolizmu jest reakcją obronną naszego organizmu. U naszych przodków w okresach braku dostępu do żywności, metabolizm spowalniał, co umożliwiało im przeżycie.
Diety norweskiej w żadnym wypadku nie powinny stosować:
- dzieci,
- młodzież,
- a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Przykładowy jadłospis na diecie norweskiej
Dieta norweska uwzględnia śniadanie, drugie śniadanie i obiad. Rezygnuje natomiast z kolacji.
1 dzień
śniadanie: trzy gotowane jajka, czarna kawa lub herbata bez cukru
II śniadanie: trzy jajka na twardo, jeden grejpfrut, kawa lub herbata bez zawartości cukru
obiad: gotowana pierś z kurczaka, grejpfrut, pomidor, seler naciowy
2 dzień
śniadanie: dwa gotowane jajka, kawa lub herbata
II śniadanie: dwa gotowane jajka, szpinak, kawa lub herbata
obiad: zupa jarzynowa, pomidor, seler naciowy
Kiedy można zastosować dietę norweską?
Dla większości osób pragnących schudnąć, dieta norweska jest najgorszym możliwym rozwiązaniem. A to ze względu na fakt, że najprawdopodobniej kilka tygodni po jej zakończeniu będziemy ważyć więcej niż przed jej zastosowaniem.
Jedyną sytuacją, kiedy można pomyśleć o zastosowaniu tego rodzaju diety jest przygotowanie do ważnej uroczystości lub imprezy, podczas której chcemy wyglądać szczupło. Jeżeli mamy dwa tygodnie na zrzucenie kilku kilogramów, tego rodzaju dieta może okazać się pomocna. Jednocześnie należy liczyć się z faktem, że po jej zakończeniu będziemy pozbawieni energii, a nasze ciało stanie się mniej jędrne (efekt ubytku wody i mięśni).