Dieta, która opóźni procesy starzenia – na czym polega?

0
15
atrakcyjna kobieta, pomarańcza, zdrowa skóra

Człowiek już tysiące lat temu szukał sposobów na przedłużenie swojego życia. Marzył także o nieśmiertelności. Niestety procesy starzenia dotykają każdego z nas i obecnie nie jesteśmy w stanie ich zatrzymać. Możemy jednak w znacznym stopniu opóźnić ich działanie. Pomoże nam w tym między innymi dieta. Na czym polega sposób żywienia, który zapewni nam dłuższą młodość?

Dlaczego się starzejemy?

Wraz z upływem czasu na naszej twarzy pojawiają się zmarszczki, włosy zaczynają siwieć, mamy coraz większe problemy z pamięcią. U jednych procesy te zaczynają się wcześniej, u innych później.

W 1965 roku Leonard Hayflick i Paul Moorheadem udowodnili, że ludzkie komórki nie mogą dzielić się w nieskończoność. Po określonej liczbie podziałów zaczynają one obumierać.

Starzenie się komórek jest związane z mutacjami DNA, uszkodzeniami i błędami, które są przyczyną upośledzenia jej funkcjonowania. Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia mutacji. Dobrym przykładem jest kontakt z dymem tytoniowym, pestycydami, czy promieniowaniem rentgenowskim. Ogromny wpływ na tempo starzenia się ludzkiego organizmu ma promieniowanie UV (wywołuje ono przede wszystkim uszkodzenia DNA w komórkach skóry).

Do starzenia organizmu przyczynia się także tlen, bez którego nie jesteśmy w stanie funkcjonować. Nadtlenek wodoru jest odpowiedzialny za siwienie włosów (zaburza syntezę melaniny).

Procesy starzenia zachodzą wolniej u osób mających sprawnie działające geny, które szybko naprawiają powstałe w komórkach uszkodzenia. Wspomogą nas w tym również przeciwutleniacze, które są obecne w niektórych produktach spożywczych.

Jak spowolnić procesy starzenia dietą?

Cechą charakterystyczną diety, która spowalnia procesy starzenia jest ograniczona zawartość kalorii. Regularne objadanie się sprawia, że nasz organizm starzeje się szybciej. Dodatkowo jest w większym stopniu narażony na choroby cywilizacyjne. Nie oznacza to, że powinniśmy głodować, jednak w wielu wypadkach można obniżyć kaloryczność diety przy zachowaniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Niektórzy uważają, że w przedłużeniu młodości mogą pomóc także okresowe posty.

Dieta, która spowolni procesy starzenia powinna zawierać między innymi duże ilości przeciwutleniaczy. Zadbajmy, żeby na naszych talerzach regularnie pojawiały się takie produkty jak:

  • pomidory,
  • orzechy brazylijskie,
  • jagody,
  • marchewka,
  • żurawina,
  • świeże ogórki,
  • borówki,
  • jajka,
  • tłuste ryby morskie,
  • mango,
  • kiełki,
  • szpinak i inne warzywa liściaste,
  • ziarna słonecznika,
  • siemię lniane,
  • sezam,
  • czarnuszka,
  • arbuz,
  • czy granat.

Pomidory i przetwory z pomidorów

Pomidory są współcześnie w Polsce bardzo popularnymi warzywami. Lubimy spożywać je na surowo. Cenione są także sporządzone z nich przetwory. Zawierają one duże ilości minerałów i witamin (szczególnie witaminy C). Z punktu widzenia zatrzymania procesów starzenia się organizmu duże znaczenie ma likopen – zaliczany do karotenoidów barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem. Regularne jego spożywanie sprawia, że starzejemy się wolniej, a dodatkowo jesteśmy chronieni przed chorobami układu krwionośnego. Co ciekawe – znacznie większe ilości likopenu znajdują się w przetworach z pomidorów.

Orzechy brazylijskie

Jeżeli chcemy odmłodzić swoje ciało, a dodatkowo wspomóc pracę mózgu – sięgnijmy po orzechy brazylijskie. Zawierają one duże ilości selenu (są najbogatszym źródłem tego pierwiastka ze wszystkich orzechów), a także magnezu czy potasu. Są też źródłem witaminy E, kwasu foliowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Borówki i jagody

Dieta opóźniająca starzenie się organizmu powinna zawierać jagody i borówki amerykańskie. Te niskokaloryczne owoce są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (szczególnie dużo jest ich w jagodach). Ceni się je za pozytywny wpływ na mózg, wzrok, wygląd skóry, a także działanie przeciwnowotworowe.

Marchewka

marchew różne rodzajeMarchew jest bardzo popularnym warzywem, które możemy kupić o każdej porze roku. Warto sięgnąć po nią nie tylko ze względu na fakt, że kosztuje grosze, ale przede wszystkim dlatego, że jest bardzo dobrym źródłem karotenoidów. Karotenoidy pełnią funkcję barwników (to im warzywo zawdzięcza pomarańczowy kolor), a jednocześnie przeciwutleniaczy.

Niewielkie ilości marchewki jedzone regularnie wzmocnią ochronę naszej skóry przed promieniowaniem UV, co więcej ma ona bardzo pozytywny wpływ na wzrok.

Żurawina

Kolejnym owocem, który będzie nas wspierał w walce o zachowanie młodości na dłużej jest żurawina. Jest ona znana przede wszystkim jako naturalny środek chroniący drogi moczowe. Warto wspomnieć, że żurawina jest bogatym źródłem flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu chorób serca, chronią także komórki nerwowe przed uszkodzeniami.

Ogórki

Ogórki (zwłaszcza te świeże) to niskokaloryczne warzywa, które wspierają detoksykację organizmu. Ceniony jest ich pozytywny wpływ na skórę – nawadniają ją, spowalniając tym samym pojawianie się zmarszczek.

Jajka

Jajka są ważnym składnikiem pełnowartościowej diety. Są one źródłem pełnowartościowego białka, a także skarbnicą (przede wszystkim żółtko) witamin i minerałów. W żółtkach jaj znajduje się lecytyna, a także kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Co więcej są one źródłem fosfatydylocholiny (źródło choliny), która jest składnikiem ważnego neuroprzekaźnika – acetylocholiny.

Tłuste ryby morskie

Ryby morskie (zwłaszcza gatunki tłuste) mają bardzo pozytywny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia, co więcej są w stanie spowalniać procesy starzenia się organizmu. Ich największą zaletą jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te chronią nas przed chorobami układu krążenia, a dodatkowo poprawiają pracę mózgu. Udowodniono, że osoby w podeszłym wieku, które często jadały ryby cieszyły się lepszą pamięcią, znacznie rzadziej też chorowały na demencję i Alzheimera.

Co więcej kwasy omega-3 działają silnie przeciwzapalnie, wspierają pracę układu immunologicznego, poprawiają wzrok, a także wzmacniają kości chroniąc tym samym przed osteoporozą.

Mango

Mango to słodki, soczysty, przepyszny owoc, który warto spożywać nie tylko dla walorów smakowych, ale przede wszystkim za jego przeciwstarzeniowe właściwości. Tropikalny owoc zawiera duże ilości witamin i minerałów, a także karotenoidy, które działają przeciwnowotworowo i pozwalają dłużej cieszyć się młodo wyglądającą skórą.

Kiełki

Kiełki roślin zawierają ogromne ilości składników odżywczych. Ich stężenie jest znacznie więcej niż w wyrośniętych już warzywach. Wszystko to przy minimalnej zawartości kalorii. Za sprawą kiełków możemy usunąć nadmiar wolnych rodników z naszego organizmu. Wspierają one odporność naszego organizmu, a także poprawiają samopoczucie. Warto jeść je codziennie. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Szpinak i warzywa liściaste

Każdy, kto chce spowolnić procesy starzenia się swojego organizmu powinien włączyć do menu szpinak i inne warzywa liściaste (różne rodzaje sałat). Ich największym atutem jest wysoka zawartość chlorofilu. Istnieją badania dowodzące, że związek ten pomaga w naprawianiu uszkodzeń DNA spowodowanych przez komórki nowotworowe. Co więcej wykazuje on działanie przeciwzapalne, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, chroni przed stresem oksydacyjnym, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspiera także procesy detoksykacji organizmu.

Ziarna słonecznika

Pestki słonecznika możemy kupić w każdym sklepie. Warto po nie sięgnąć, gdyż zawierają one duże ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W niepozornych nasionach znajdziemy duże ilości witaminy E, która nazywana jest także witaminą młodości. Ich wielkim atutem jest zawartość fitosteroli, które charakteryzują się właściwościami przeciwnowotworowymi, a także obniżającymi poziom cholesterolu we krwi.

Siemię lniane

nasiona lnuSiemię lniane, czyli po prostu nasiona lnu zwyczajnego cenione były już w starożytnym Egipcie. Zawierają one duże ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że siemię lniane zawiera lignany – związki, które działają antyoksydacyjnie, a dodatkowo zachowują się w ludzkim organizmie jak estrogeny. Nasiona lnu chronią przed wystąpieniem nowotworów hormonozależnych, takich jak na przykład rak piersi czy jajnika. Mają one zdolność regulacji układu hormonalnego, dlatego powinny sięgać po nie kobiety przechodzące menopauzę. Regularne spożywanie siemienia lnianego zmniejsza też ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Sezam

Ważnym elementem diety opóźniającej procesy starzenia jest sezam i olej sezamowy. Ziarna sezamu dostarczają nam wapnia, który umożliwia zachowanie silnych kości pomimo podeszłego wieku. Zarówno sezam, jak i olej sezamowy uważne są za bogate źródło przeciwutleniaczy i fitosteroli (zawiera najwięcej fitosteroli spośród wszystkich nasion). W wyciągach z sezamu znajdziemy sezamolinę – związek, który hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, a także powoduje ich apoptozę.

Czarnuszka

Czarnuszka to roślina, której prozdrowotne walory odkryto już w starożytności. Niepozorne nasiona posiadają działanie przeciwnowotworowe (hamują namnażanie się komórek nowotworowych, a także prowadzą do ich samounicestwienia), a to przede wszystkim za sprawą substancji o nazwie tymochinon. Co ciekawe ekstrakty z czarnuszki są w stanie naprawić uszkodzenia, które pojawiły się po poddaniu promieniowaniem jonizującym w radioterapii.

Wszechstronna czarnuszka wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego – poprawia pamięć, usprawnia procesy myślenia i uczenia się. Istnieją badania, które sugerują, że roślina ta spowalnia rozwój Alzheimera.

Arbuz

Arbuz to największa jagoda świata, która w ponad dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody. Zasługuje jednak na uwagę ze względu na fakt, że jest wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, które są w stanie w dużej mierze zahamować procesy starzenia, a także chronić przed nowotworami. Arbuzy likwidują stany zapalne, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Granat

Granat jest owocem, którego walory lecznicze doceniali już starożytni chińscy lekarze. W średniowieczu był on uważany wręcz jako środek na długowieczność. Największą zaletą tej rośliny są przeciwutleniacze, których jest w nim niemal trzy razy więcej niż w czerwonym winie i zielonej herbacie. Granat nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry (dzięki zawartości kwasu elagowego nie dopuszcza do jej odwodnienia), ale może też zahamować rozwój takich chorób jak demencja czy Alzheimer.

W naszym codziennym menu powinno znaleźć się także miejsce na zieloną herbatę. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na lampkę czerwonego wina (równie dobrze sprawdzi się wysokiej jakości sok z winogron). Do picia warto wybierać jednak przede wszystkim niegazowaną wodę mineralną. Należy pić jej co najmniej dwa litry dziennie (w okresie letnim nawet więcej).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here