Mango – właściwości, wpływ na zdrowie, odchudzanie, zastosowanie w kosmetyce, jak jeść, ciekawostki

0
175

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi smaku mango. Owoc ten doskonale smakuje na surowo, jest również często używany do wyrobu deserów. Dobra wiadomość dla amatorów mango – owoc ten zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale posiada również wiele wartości odżywczych. Przekonajmy się dlaczego warto regularnie spożywać mango?

Co to jest mango?

Mango to tropikalny owoc, który zyskał w Polsce zyskał sławę za sprawą nieprzeciętnych walorów smakowych. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że mango posiada również doskonałe właściwości lecznicze. Jest ono między innymi bogatym źródłem karotenoidów. Mango jest polecane osobom odchudzającym się, cierpiącym na cukrzycę, a także mającym problemy z układem sercowo-naczyniowym. Zawartość antyoksydantów sprawia, że owoc ten może być stosowany w profilaktyce nowotworów. Wykorzystuje się je ponadto w kosmetyce. Dobroczynne właściwości ma zarówno owoc, jak i jego pestka. Współcześnie na świecie uprawia się niemal tysiąc odmian mango. Największymi producentami tego owocu są Chiny, Meksyk, Indonezja i Filipiny. Do Europy mango trafiło w szesnastym wieku, w dobie wielkich odkryć geograficznych.

Jakie wartości odżywcze posiada mango?

Mango to owoc szczególnie bogaty w wartości odżywcze. Zawiera on niewiele kalorii – w stu gramach owocu jest ich około sześćdziesiąt. Jego walorem jest także niski indeks glikemiczny. Jedząc mango dostarczamy naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów, a także innych substancji pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie.

Na uwagę zasługuje duża zawartości witaminy A – jeden owoc niemal dwukrotnie pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłego człowieka. Witamina A jest potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Nie jest to jednak jej jedyna rola. Jej obecność poprawia odporność organizmu, chroni przed rozwojem nowotworów (witamina ta jest antyoksydantem), gwarantuje także zdrową skórę, piękne włosy i mocne paznokcie.

Również witamina C wykazuje pozytywne oddziaływanie na ludzki układ odpornościowy. Jej obecność daje nam pewność, że wszelkie uszkodzenia skóry będą goiły się szybko. Witamina ta jest ważna także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Jej regularne przyjmowanie zwiększa prawdopodobieństwo, że nasza skóra przez długie lata będzie wyglądała młodo. Doskonały wpływ na skórę wykazuje również witamina E.

W mango znajdziemy pewne ilości witamin z grupy B, które są niezastąpione dla sprawnego działania układu nerwowego. Jest ono również źródłem minerałów, szczególnie potasu, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a także gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, procesy metaboliczne, chroni też przed chorobami serca.

Substancją, na którą warto zwrócić szczególną uwagę jest zawarta w mango mangiferyna (znajdziemy ją również w liściach miodokrzewu). Jest ona niezwykle skuteczna w zwalczaniu bakterii i wirusów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a niektórzy uważają, że także przeciwbólowe. To między innymi dzięki niej mango chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Mangiferyna jest bardzo silnym antyoksydantem – wypłukuje wolne rodniki z organizmu, działając tym samym przeciwnowotworowo.

Właściwości lecznicze mango

Osoby uwielbiające jeść mango będą z pewnością mile zaskoczone informacjami o właściwościach leczniczych tego owocu. Regularne jego spożywanie:

  • chroni przed nowotworami,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych,
  • jest polecane chorym na cukrzycę,
  • zwiększa ponadto odporność organizmu.

Dotychczas przeprowadzone badania pokazują, że mango najskuteczniej zwalcza nowotwory piersi i okrężnicy. Zawarte w nim substancje doprowadzają do śmierci komórek nowotworowych, a jednocześnie nie wpływają negatywnie na komórki zdrowe.

Mango jest polecane osobom chorującym na cukrzycę. Włączenie tego owocu do codziennego menu może powodować obniżenie poziomu cukru we krwi. Co więcej przypuszcza się, że mango obniża insulinoodporność, a dodatkowo zwiększa tolerancję glukozy. Niektórzy uważają, że jego działanie jest silniejsze od leków przepisywanych na receptę.

Mango zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych, a to wszystko dzięki temu, że ma właściwości regulujące poziom lipidów w organizmie. Co więcej owoc ten znacznie skuteczniej niż wiele leków obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Po mango warto sięgać o każdej porze roku. Zazwyczaj największą ochotę na ten owoc mamy latem, gdyż zawiera on duże ilości wody i znakomicie orzeźwia. Nie należy zapominać o nim również w sezonie jesienno-zimowym, kiedy bardziej niż kiedykolwiek jesteśmy narażeni na infekcje. Mango podnosi odporność naszego organizmu i sprawia, że rzadziej chorujemy. Dodatkowo picie soku z tego owoców szybko łagodzi ból gardła.

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania tego owocu jest alergia, która w niektórych wypadkach może mieć ciężki przebieg. Niektóre objawy reakcji alergicznej na mango to:

  • wysypka,
  • podrażniona skóra,
  • opuchnięcie warg,
  • a czasem nawet wstrząs anafilaktyczny.

Mango w odchudzaniu

Po mango powinny sięgnąć osoby na diecie redukcyjnej. Owoc ten zawiera około 60 kcal na 100 g. Dodatkowo znajdziemy w nim błonnik i duże ilości wody. Właściwości odchudzające posiada zarówno owoc, jak i pestka. Największym sprzymierzeńcem osób walczących o szczupłą sylwetkę jest mango afrykańskie. Owoc ten zawiera błonnik, który pęcznieje w żołądku zapewniając osobie odchudzającej się poczucie sytości na długie godziny. Jedzenie mango zmniejsza ryzyko nagłych ataków głodu i podjadania pomiędzy posiłkami, przyspiesza również spalanie tkanki tłuszczowej. Owoc ten ponadto nawadnia organizm i dodaje energii, dzięki czemu sprzyja podejmowaniu aktywności fizycznej.

W celu potwierdzenia wpływu mango na odchudzanie przeprowadzono wiele badań. Wynika z nich, że osoby regularnie przyjmujące ekstrakt z tej rośliny chudły szybciej niż ci, którzy otrzymywali placebo.

Zastosowanie mango w kosmetyce

azjatka z mangoMango jest nie tylko pyszne i zdrowe, można używać go także w celach kosmetycznych. Współczesna kosmetyka korzysta przede wszystkim z oleju z pestek mango. Zawiera on witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Ponadto jest niezwykle bogaty w antyoksydanty. Stosowany bezpośrednio na skórę przyczynia się do jej zmiękczenia, regeneracji, nawilża ją również i natłuszcza. Stanowi ponadto naturalny filtr przeciwsłoneczny, dlatego warto aplikować go przed wyjściem na słońce.

Olej z pestek mango bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawiając na skórze nieprzyjemnego, tłustego filmu. Docenią to osoby z cerą suchą i dojrzałą. Z powodzeniem można stosować go także na włosy – sprawia, że stają się one mocniejsze i błyszczące.

Kilka praktycznych porad jak jeść mango

Jeżeli chcemy wykorzystać mango w kuchni – mamy wiele możliwości. Ważne jest jednak, żeby wybrać odpowiednie owoce. Skórka dojrzałego mango nie jest jednolita – mieni się odcieniami zieleni, żółci i czerwieni. Jest ona jędrna, a jednocześnie po mocniejszym naciśnięciu miąższ powinien się lekko zapaść. W żadnym wypadku nie kupujmy owoców posiadających czarne plamki, a także pomarszczonych (takie mango okres przydatności do spożycia ma już za sobą). Przy wyborze idealnego owocu mango warto wykorzystać zmysł węchu. Mango niedojrzałe nie będzie pachniało wcale lub jego zapach będzie ledwie wyczuwalny. W przypadku owocu przejrzałego zapach będzie nieprzyjemny. Mango nadające się do spożycia charakteryzuje się pięknym, apetycznym aromatem.

Kiedy znajdziemy i przyniesiemy do domu odpowiedni owoc, pamiętajmy koniecznie o jego dokładnym umyciu. Mango należy obrać, a następnie przekroić wzdłuż pestki. Po oddzieleniu od pestki można pokroić je na drobniejsze kawałki. Owoce przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Pozostawione w lodówce będą przydatne do spożycia nawet przez dziesięć dni.

Owoc mango jest znakomitym surowcem do przyrządzania:

  • soków,
  • dżemów,
  • konfitur,
  • a także koktajli.

Mango znakomicie smakuje bez żadnych dodatków, choć powszechnie dodaje się je do lodów, ciast czy innych deserów. W niektórych krajach Azji dodaje się je do curry i sałatek. W Indiach będących jednym z większych producentów mango wykorzystuje się nie tylko owoce, ale również pestki (służą do wyrobu masła) i liście (służą jako baza sałatek) mangowca.

Mango jest doskonałym dodatkiem do śniadania, obiadu, a także kolacji. Można połączyć go z kurczakiem, łososiem i owocami morza.

Czy wiesz, że:

  • Największe odmiany mango osiągają wagę nawet dwóch kilogramów.
  • Jeżeli chcemy, żeby mango jak najdłużej pozostało świeże, przechowujmy je w miejscu, które będzie suche, a jednocześnie chłodne.
  • Do Europy mango trafiło z Dalekiego Wschodu dzięki portugalskim żeglarzom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here