Nie da się ukryć, że dieta kopenhaska jest skuteczna. Dzięki temu, choć nie jest ona pozbawiona wad, każdego roku zyskuje sobie nowych zwolenników. Co trzeba zrobić, żeby w ciągu trzynastu dni stracić na wadze osiem kilogramów? Jakie są wady i zalety tego sposobu odchudzania?
Czym jest dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska (nazywana niekiedy również dietą duńską lub dietą trzynastodniową) należy do jednych z najbardziej restrykcyjnych kuracji odchudzających. Różne źródła podają, że jej zasady zostały opracowane w w Danii – w Klinice Mayo lub w Szpitalu Rządowym w Kopenhadze, choć żadna z tych instytucji się pod tym nie podpisuje. Dieta duńska popularna na całym świecie, gdyż umożliwia zgubienie kilku nadprogramowych kilogramów w stosunkowo krótkim czasie. Podczas jej trwania należy spożywać ściśle określone produkty. Każde odstępstwo przekreśla nasze szanse na osiągnięcie celu. Nie da się ukryć, że jest to jadłospis monotonny. Posiłki nie są skomplikowane, dlatego na dietę mogą pozwolić sobie nawet ludzie zapracowani. Osoby, które decydują się na zastosowanie diety kopenhaskiej muszą liczyć się z ogromnym prawdopodobieństwem pojawienia się efektu jojo.
Dieta kopenhaska – zasady
Odchudzanie na diecie kopenhaskiej trwa nie mniej, nie więcej trzynaście dni. Twórcy diety przekonują, że w tym czasie można schudnąć nawet osiem kilogramów (niektóre źródła podają, że nawet dwadzieścia). Warto jednak zdawać sobie sprawę, że nie da się sprecyzować tempa chudnięcia dla każdej osoby. Będzie ono związane z naszą wagą wyjściową, płcią, wiekiem, a także tym, jak odżywialiśmy się przed rozpoczęciem odchudzania.
Dieta zawiera niewiele węglowodanów, dlatego ubytek wagi jest widoczny stosunkowo wcześnie. Każdy kto decyduje się na jej rozpoczęcie musi mieć świadomość, że nie można przerwać procesu odchudzania nawet na jeden dzień. Niedopuszczalne jest również złamanie choćby jednej jej zasady. Jeżeli jednak zdarzy się nam odstępstwo od założonego planu, powinniśmy koniecznie przerwać dietę. W takiej sytuacji można do niej powrócić dopiero po upływie trzech miesięcy.
Bardzo ważne jest spożywanie posiłków o określonych godzinach. W trakcie trwania diety jemy trzy posiłki dziennie. Odpowiednia pora na śniadanie to od 8 do 9 rano. Obiad powinniśmy zjeść pomiędzy 12 a 14. Natomiast kolacja przypada na 16 do 18. Dopuszcza się pół godziny odstępstwa od tych zasad.
Osoby, które zastosowały dietę od początku do końca nie mogą jej powtarzać wcześniej niż po upływie dwóch lat.
Dieta kopenhaska zakłada wprowadzenie dużych restrykcji kalorycznych. Dziennie można spożywać jedynie od sześciuset do ośmiuset kalorii (zależy to od konkretnego dnia), co nie zaspokaja zapotrzebowania kalorycznego dorosłej osoby. Spożywamy nawet trzy razy mniej kalorii niż wynika to z naszego dziennego zapotrzebowania.
Twórcy diety trzynastodniowej doszli do wniosku, że ubytek wagi możliwy jest pod warunkiem, że nasz organizm zużyje więcej energii niż mu jej dostarczymy.
Duńska dieta przeznaczona jest przede wszystkim dla osób, których praca nie jest wymagająca fizycznie. Podczas odchudzania należy zrezygnować z uprawiania sportu.
Dieta kopenhaska – co można jeść?
Na diecie kopenhaskiej możemy spożywać warzywa, chude mięso, jajka, a także niewielkie ilości owoców. Co ciekawe istotnym elementem diety jest kawa. Powinna być to czarna kawa, bez dodatku śmietanki, z dodatkiem jednej kostki cukru. Jej zadaniem jest dostarczenie energii, której na deficytowej diecie z pewnością będzie nam brakowało.
Twórcy diety trzynastodniowej zakładają radykalne ograniczenie soli (zatrzymuje ona wodę w organizmie, a szybki ubytek wagi jest spowodowany tu przede wszystkim utratą wody, a w drugiej kolejności – mięśni). Potrawy można jednak doprawiać za pomocą ulubionych ziół. Jeżeli dysponujemy świeżymi ziołami – tym lepiej.
Stosując dietę kopenhaską nie mamy szans na dostarczenie naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, dlatego zaleca się suplementację dobrych preparatów witaminowych.
Dieta kopenhaska – jadłospis na trzynaście dni
Podczas pierwszego i ósmego dnia:
śniadanie: szklanka czarnej kawy z dodatkiem jednej kostki cukru,
obiad: dwa jajka ugotowane na twardo, świeży pomidor, szklanka ugotowanego szpinaku,
kolacja: pięć listy sałaty skropionych jedną łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, pieczony w folii lub gotowany na parze befsztyk wołowy.
Jadłospis na dzień drugi i dziewiąty:
śniadanie: czarna kawa + jedna kostka cukru,
obiad: pięć liści sałaty, sok z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, owoc, befsztyk wołowy,
kolacja: od dwóch do trzech szklanek jogurtu naturalnego, plaster szynki (mięso powinno być chude).
W czasie trzeciego i dziesiątego dnia:
śniadanie: czarna kawa dosłodzona jedną kostką cukru, grzanka,
obiad: pomidor, wybrany świeży owoc, szklanka ugotowanego szpinaku,
kolacja: jeden plaster chudej szynki, dwa jajka ugotowane na twardo, pięć liści sałaty skropionych łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Podczas dnia czwartego i jedenastego:
śniadanie: czarna kawa dosłodzona kostką białego cukru,
obiad: małe opakowanie twarożku, jedno jajko ugotowane na twardo, marchewka starta na tarce,
kolacja: dwie lub trzy szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki wybranego kompotu.
Menu na dzień piąty i dwunasty:
śniadanie: tarta marchewka (większa sztuka) z dodatkiem soku z cytryny,
obiad: chuda ryba (około 300g) ugotowana na parze
kolacja: pięć liści wybranej sałaty, befsztyk z wołowiny.
Jadłospis na dzień szósty i trzynasty:
śniadanie: jedna szklanka czarnej kawy z dodatkiem kostki cukru, grzanka,
obiad: pięć liści sałaty z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju i sokiem z cytryny, cały ugotowany kurczak,
kolacja: tego dnia rezygnujemy z kolacji
W dniu siódmym:
śniadanie: czarna herbata bez cukru,
obiad: owoc i kawałek wybranego chudego grillowanego mięsa,
kolacja: rezygnujemy z kolacji.
Zabronione jest spożywanie jakichkolwiek produktów, które nie zostały wymienione w menu. Podczas odchudzania należy pić duże ilości niegazowanej wody mineralnej. Nawodni ona organizm, a ponadto pomoże oszukać głód.
Zalety diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska umożliwia schudnięcie w krótkim czasie, dlatego przez wiele osób traktowana jest jako ostatnia deska ratunku. Osoby zdrowe, które skonsultowały się z lekarzem mogą stosować ją przed ważnym wydarzeniem, kiedy szczególnie zależy im na szczupłym wyglądzie.
Przygotowanie posiłków nie jest skomplikowane, dodatkowo są one bardzo monotonne, co ułatwia zastosowanie diety osobom pracującym lub wszystkim tym, którzy nie lubią gotować.
Dla niektórych osób dużym ułatwieniem będzie fakt, że jadłospis jest szczegółowo zaplanowany. Dzięki temu nie ma obaw, że spożyjemy zbyt dużo kalorii lub też użyjemy niewłaściwych produktów.
Odchudzanie trwa krótko. Chociaż dieta nie należy do przyjemnych, przy dużej motywacji każdy jest w stanie wytrwać na niej niecałe dwa tygodnie.
W diecie tej bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków. Z tego względu może być ona pomocna w wyrabianiu dobrych nawyków.
Wady diety kopenhaskiej
Lista wad diety trzynastodniowej jest znacznie dłuższa. Przede wszystkim nie pokrywa ona dziennego zapotrzebowania na kalorie. Ponadto powoduje pojawienie się niedoborów witamin i minerałów. Podczas stosowania diety zdarza się rezygnacja ze śniadań (sama kawa lub herbata) i kolacji, co może powodować zasłabnięcia.
Podczas trwania diety kopenhaskiej możemy cierpieć z powodu zawrotów głowy, czy złego samopoczucia. Możemy być rozkojarzeni, rozdrażnieni. U wielu osób pojawia się problem wypadających włosów, kondycja skóry ulega wyraźnemu pogorszeniu. Prawdopodobnie będziemy mieć problemy z zapamiętywaniem i koncentracją. Z tego względu warto jest pomyśleć o odchudzaniu w trakcie urlopu, kiedy nie chodzimy do pracy. Restrykcyjny jadłospis może nam bowiem utrudnić wykonywanie obowiązków zawodowych.
Dieta jest monotonna i niesmaczna, dlatego wiele osób ma problemy z wytrwaniem na niej trzynastu dni. Niedopuszczalne jest jakiekolwiek odstępstwo od menu, nie możemy zrobić ani jednego dnia przerwy. Nawet jeżeli zdarzy się nam zjeść dodatkowy owoc lub wypić sok – musimy natychmiast przerwać odchudzanie i zrobić kilkumiesięczną przerwę. Jeżeli się do tego nie zastosujemy, prawdopodobnie nie osiągniemy spodziewanych efektów.
Tego rodzaju dieta nie jest racjonalnym sposobem odżywiania. Powoduje ona wyniszczenie organizmu, dlatego w żadnym wypadku nie należy stosować jej przez dłuższy czas.
Jednym z większych problemów osób, które zdecydowały się na tą metodę odchudzania jest efekt jojo, którego bardzo trudno uniknąć. Podczas stosowania diety jemy bardzo mało, wręcz głodujemy. Po jej zakończeniu naturalną reakcją naszego organizmu będzie nadrabianie strat. Kiedy jesteśmy wygłodzeni, bardzo prawdopodobne jest, że „rzucimy się” na jedzenie. W efekcie szybko przybierzemy na wadze. Najprawdopodobniej jednak nie wrócimy do stanu wyjściowego, ale osiągniemy wagę wyższą niż przed rozpoczęciem odchudzania. Będzie to spowodowane spowolnieniem metabolizmu. Nawet jeżeli na diecie kopenhaskiej nasze kilogramy będą spadać szybko, po jej zakończeniu nie będzie to już takie proste.
Nawet jeśli uda się nam schudnąć na diecie trzynastodniowej, musimy być przygotowani na fakt, że nasze szczuplejsze ciało będzie dalekie od ideału. Szybki spadek wagi powoduje utratę jędrności skóry, często pojawiają się cellulit, worki pod oczami, a także rozstępy, które są należą do zmian nieodwracalnych. Jeżeli stosujemy restrykcyjną dietę, żeby wyglądać atrakcyjnie, nie osiągniemy zamierzonego celu.
Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej
Z diety kopenhaskiej nie mogą korzystać dzieci, nastolatki (może ona spowodować zaburzenia rozwoju), osoby w podeszłym wieku, kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią. Ten sposób odchudzania nie jest wskazany także dla osób chorych, z osłabioną odpornością. Może nam poważnie zaszkodzić zwłaszcza kiedy mamy chore serce i nerki. Poważnym wskazaniem jest nadciśnienie. Z diety w żadnym wypadku nie mogą korzystać osoby aktywne fizycznie i uprawiające sport.