Dieta dukana – faza utrwalająca

0

Po drugiej fazie diety dukana, czyli po osiągnięciu wymarzonej wagi, czas przejść do fazy trzeciej. Trzecia faza diety dukana, jest nazywana fazą utrwalającą. Celem tego etapu jest stopniowe przyzwyczajenie naszego organizmu do dawnych metod odżywiania.

Faza naprzemienna włącza do naszego jadłospisu „urozmaicenie”, dzięki czemu dotychczasowa monotonia i znużenie jednolitymi posiłkami odejdą w niepamięć. Niech się Wam nie wydaje, że jest to łatwa faza w niej także przyda nam się silna wola i motywacja do utrzymania osiągniętej wagi. Należy teraz zrobić wszystko, aby podtrzymać to, co już wypracowaliśmy w fazie pierwszej i drugiej.

Określenie właściwej wagi

Ciężko jest nam określić poprawną wagę, jaką powinniśmy utrzymywać. Wiemy, że zależna jest ona od naszego wieku, stopnia sprawności, a także wzrostu. Jednak, aby być pewnym, że dobrze określiliśmy jej wartość, należy skonsultować się z lekarzem dietetykiem.

Podczas stosowania trzeciej fazy diety, należy zwrócić szczególną uwagę na efekt jo-jo. Jeśli tylko go zobaczymy należy szybko przeciwdziałać, a jest on oczywiście związany z  wcześniejszymi etapami odchudzania. Nasz organizm chce teraz odłożyć „zapasy”, które wcześniej utraciliśmy. Z efektem tym, sobie poradzimy określając czas trwania fazy utrwalającej. Jeśli utraciliśmy 10 kilo, powinniśmy wtedy stosować ten etap 10 dni, jeśli 5kilogramów 5dni i tak dalej.

Urozmaicanie jadłospisu

Dieta dukana w trzecim etapie nie tylko utrwali osiągniętą wagę, ale także zmusi nas do urozmaicenia naszego jadłospisu, co na pewno nas ucieszy. Oczywiście nie należy od razy sięgać po wszystkie produkty, a już na pewno nie wolno sięgać po słodycze i tłuste potrawy.

Nadal należy spożywać proteiny i warzywa, jednak można dołożyć do tego kasze, makarony, produkty pełnoziarniste, a także owoce. Zaleca się już pierwszego dnia zjeść owoce z uwzględnieniem tych zakazanych, czyli nie jemy: bananów, czereśni i owoców suszonych. Wszystko przez cukier, który zawierają. Warto jednak zjeść: gruszkę, jabłko, pomarańcze, grejpfrut, truskawki, maliny.

Prócz owoców warto dołożyć do codziennej diety, 1-2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, a także około 4 dag sera twardego, należy unikać serów typu: camembert czy kozich. Można także 2 razy w tygodniu pokusić się o posiłek z makaronem lub kaszą. Warto także unikać masła, oleju oraz śmietany.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here