Cynthia Sass jest współautorką książki o diecie, która w ciągu miesiąca pozwala uzyskać płaski brzuch. Jej koncepcja odchudzania wzbudziła zainteresowanie, gdyż oprócz warzyw i owoców nie brakuje w niej również czekolady. Jakie są szczegółowe zasady tej diety? Na jakie efekty możemy liczyć? Czy dieta płaskiego brzucha ma jakieś wady?
Dieta płaskiego brzucha – założenia
Dieta płaskiego brzucha została stworzona przez dwie kobiety – Liz Vaccariello, która jest redaktorką jednego z amerykańskich czasopism o zdrowiu, a także Cynthię Sass, która jest specjalistką od spraw zdrowego żywienia i jednocześnie redaktorką tego samego czasopisma.
Popularna kuracja odchudzająca została stworzona z myślą o osobach, które mają problemy z otyłością brzuszną. Zdaniem autorki dieta może pozwolić na schudnięcie nawet piętnastu kilogramów w ciągu trzydziestu dwóch dni.
Dieta płaskiego brzucha składa się z dwóch etapów. Pierwszy trwa cztery dni, drugi natomiast dwadzieścia osiem dni. Kuracja jest niskokaloryczna, gdyż dzienna dawka kalorii w pierwszym etapie diety nie powinna przekraczać 1200 (co nie pozwala na pokrycie zapotrzebowania kalorycznego większości dorosłych osób).
Podczas kuracji spożywamy produkty szczególnie bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), które są szczególnie pomocne w spalaniu tłuszczu zgromadzonego wokół pasa. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład każdego posiłku, który spożywamy w drugim etapie kuracji.
Dieta płaskiego brzucha – pierwszy etap
Zadaniem pierwszej fazy diety Cynthii Sass jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przygotowanie go na dalszy etap kuracji odchudzającej. Podczas pierwszego etapu nie można spożywać dziennie więcej niż 1200 kcal. Bardzo ważne jest picie dużych ilości niegazowanej wody mineralnej (przynajmniej dwa litry). Kuracja w dużej mierze opiera się na zasadach diety śródziemnomorskiej, przy czym należy położyć nacisk na wyeliminowanie z manu nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają szczególnie sprzyjać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Unikamy takich produktów spożywczych jak:
- smalec,
- śmietana,
- mięso wieprzowe,
- masło,
- tłuste sery.
Ważne jest spożywanie posiłków co trzy godziny, co ma na celu niedopuszczenie do pojawienia się głodu.
Dieta Cynthii Sass – drugi etap
Trwający dwadzieścia osiem dni drugi etap diety płaskiego brzucha zakłada zwiększenie ilości spożywanych kalorii do 1600, co jest wystarczające dla kobiet, które prowadzą siedzący tryb życia, niewystarczające natomiast dla większości mężczyzn, a także kobiet aktywnych fizycznie.
Menu powinno składać się z żywności nisko przetworzonej. Do najważniejszych produktów należy zaliczyć warzywa i owoce. Warto postawić tu na różnorodność. W każdym posiłku muszą znaleźć się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy między innymi w:
- oliwie z oliwek,
- awokado,
- oleju rzepakowym,
- różnych rodzajach orzechów,
- oliwkach (zarówno czarnych, jak i zielonych),
- a nawet ciemnej czekoladzie (należy wybierać taką czekoladę która zawiera przynajmniej siedemdziesiąt procent kakao).
Każdy posiłek uzupełniamy garścią orzechów kawałkiem awokado, kilkoma kostkami czekolady lub łyżką oleju. Produkty te są wysokokaloryczne, dlatego należy pilnować, żeby nie spożywać ich w nadmiarze.
Oprócz warzyw i owoców możemy spożywać mięso drobiowe (kurczak lub indyk), różne rodzaje ryb, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, a także (o ile nie występuje alergia lub nietolerancja pokarmowa) – mleko i jego przetwory.
Dbamy o nawodnienie organizmu
Żeby dieta płaskiego brzucha okazała się skuteczna, bardzo ważna jest dbałość o prawidłowe nawodnienie organizmu. Cynthia Sass podaje przepis na wodę, którą łatwiej jest wypić w tak dużych ilościach. Jest to dobry pomysł, kiedy nie jesteśmy przyzwyczajeni do picia dużych ilości wody, ewentualnie jest zima i nie mamy potrzeby picia większej ilości płynów. Do przygotowania napoju potrzebujemy:
- dwóch litrów wody mineralnej,
- cytryny pokrojonej w plasterki,
- kilku plasterków ogórka,
- kilkanaście listków mięty,
- świeżego, posiekanego imbiru.
Wszystkie składniki łączymy i wstawiamy na noc do lodówki, żeby woda przesiąknęła ich aromatem.
Podczas kuracji odchudzającej zaleca się wprowadzenie aktywności fizycznej, która ma przyspieszyć efekty.
Dieta płaskiego brzucha – na jakie efekty możemy liczyć
Autorka diety płaskiego brzucha przekonuje, że w trakcie miesięcznej kuracji odchudzającej możliwe jest zgubienie nawet piętnastu kilogramów. Nie jest to niemożliwe, jednak raczej nierelane w przypadku większości osób. Na tak dużą utratę wagi mogą liczyć osoby otyłe. Warto zdawać sobie, że tempo chudnięcia jest zależne od wielu czynników – między innymi wagi wyjściowej, wieku, płci, tempa metabolizmu.
Jakie wady ma dieta Cynthii Sass?
Dieta płaskiego brzucha ma wiele zalet. Nie jest jednak pozbawiona wad. Przede wszystkim nie jest dostosowana do indywidualnych potrzeb każdej osoby. O ile 1600 kcal to wartość odpowiednia dla niskich kobiet prowadzących siedzący tryb życia, o tyle całkowicie niedoborowa w przypadku wysokiego mężczyzny, który jest cały dzień w ruchu.
Minusem diety może być również konieczność częstego spożywania posiłków. Jedzenie co trzy godziny może być trudne dla niektórych pracujących osób.
Zalecenia aktywności fizycznej w przypadku części osób, zwłaszcza tych, dla których dieta jest niedoborowa wydaje się zbyt dużym wymaganiem.
Jeżeli w naszym przypadku dieta jest niedoborowa, po jej zakończeniu może pojawić się efekty jojo.