O zasadach dotyczących diety bezglutenowej pisałem w poprzednim artykule. Dzisiaj chcę się skupić na informacjach, które mogą być przydatne osobom na diecie bezglutenowej.
1. Czytaj etykiety
Musisz zwracać uwagę na etykiety, gdyż gluten jest ukryty w wielu produktach, wszystko przez to, że za jego sprawą żywność nabiera odpowiednią konsystencje. Jest to stały składnik wędlin, gotowych dań, wyrobów garmażeryjnych, sosów, ryb w puszkach. Można go także spotkać w jogurtach, napojach, lodach, a także mrożonych i puszkowanych warzywach oraz owocach, ponadto występuje w cukrze waniliowym i aromatach używanych w cukiernictwie. Czytanie etykiet to konieczność dla osoby, która zdecydowała się na dietę bezglutenową.
2. Słód jęczmienny
Można go znaleźć chociażby w płatkach śniadaniowych, jest to także produkt zabroniony, ponieważ występuje w nim gluten.
3. Suplementy, leki, witaminy
Gluten może także znajdować się w witaminach, suplementach diety odpowiedzialnych za odchudzanie czy w lekach.
4. Glutaminian sodu
Uważajmy na produkty, które w swoim składzie mają glutaminian sodu, ponieważ może od pochodzić z pszenicy i w konsekwencji zawierać gluten. Jeśli w składzie widnieje informacja, że został zastosowany glutaminian, a brakuje informacji, że może zaiwerać gluten, to produkt powinien być bezpieczny. Podobnie jest z syropem glukozowo-fruktozowym i skrobią modyfikowaną z pszenicy.
5. Dietetyk
- błonnik
- cynk
- żelazo
- kwas foliowy
- magnez