Wiele osób latami zmaga się z uczuciem zgagi i refluksu z góry zakładając, że problem jest nieuleczalny i każdy posiłek musi wiązać się z przykrymi konsekwencjami. W praktyce jednak warto pochylić się nad problemem głębiej i zidentyfikować produkty, po których zgaga dokucza najbardziej, a następnie zmodyfikować dietę tak, aby wykluczyć szkodliwe dla nas pożywienie.
Czym jest zgaga i refluks?
To uczucie nieprzyjemnego palenia za mostkiem lub bólu w klatce piersiowej, który pojawia się po obfitym posiłku. Paleniu towarzyszyć może odbijanie, kwaśny posmak w ustach lub chrypka. Objawy wynikają z nieprawidłowo funkcjonującej bariery pomiędzy przełykiem a żołądkiem, w wyniku czego po spożyciu posiłku treść pokarmowa cofa się zamiast być przesuwana do dalszych odcinków przewodu pokarmowego.
Jak zmienić dietę?
Na początek możemy prowadzić dzienniczek, w którym będziemy zapisywać spożyte posiłki i odnotowywać kiedy pojawiła się zgaga, jak długo trwała i jak bardzo była nasilona. Dzięki temu z łatwością wychwycimy produkty, które wywołują u nas dolegliwości.
Dodatkowo warto znać kilka sposobów, dzięki którym refluks będzie mniej nasilony:
- Spożywaj mniejsze porcje, ale jedz częściej, np. 4-5 posiłków.
- Przeżuwaj spokojnie i powoli.
- Staraj się nie popijać od razu spożytego jedzenia.
- Kolację jedz na 2-3 godziny przed snem.
- Tuż po posiłku unikaj pozycji leżącej, pochylonej i takiej, w której jedzenie łatwiej się cofa.
Jeżeli zdarzy Ci się popełnić błąd dietetyczny, zjeść zbyt dużą porcję i zaczniesz odczuwać przykre dolegliwości, sięgnij po lek, który zneutralizuje kwas solny i spowoduje szybkie ustąpienie dolegliwości, czyli Rennie. Jest on dostępny w formie tabletek, które leczą dolegliwości związane z nadkwaśnością soku żołądkowego, takie jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu oraz odbijanie.
Jakie produkty mogą wywoływać zgagę?
Produkty, które mogą być przyczynkiem do zgagi, to:
- alkohol i papierosy – osłabiają działanie zwieracza dolnego przełyku, który stanowi naturalną barierę między żołądkiem a przełykiem,
- tłuste i smażone potrawy – postaraj się piec lub dusić mięso na obiad, a tłuszcze spożywaj raczej surowe, jako dodatek do warzyw,
- czekolada,
- mocna kawa i herbata,
- cytrusy i soki owocowe,
- ostre przyprawy,
- warzywa takie jak cebula, czosnek, szczypiorek,
- proszek do pieczenia,
- wysoko przetworzone produkty zawierające glutaminian sodu.
Oczywiście nie wszystkie te produkty powodują refluks i zgagę u każdego z pacjentów, dlatego warto prześledzić swoją dietę i reakcje organizmu, a następnie indywidualnie wyeliminować szkodliwe dla nas produkty. Jeżeli mamy problem z odpowiednim komponowaniem diety, warto rozważyć wizytę u dietetyka.
Bibliografia:
[1] – Interna Szczeklika 2020/2021, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2020
[2] – Wocial T., Jak rozpoznawać i leczyć refluks żółci do żołądka i przełyku?, Gastroenterologia Kliniczna, 2012(4)
[3] – Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, PZWL