Czerwień buraczana – charakterystyka, źródła, wpływ na zdrowie

0
2
e162

Czerwień buraczana (inaczej betanina) oznaczana jako E 162 to organiczny związek chemiczny, popularny dodatek do żywności, a niekiedy również kosmetyków. Betanina wytwarzana jest z buraka ćwikłowego. Jest ona w pełni naturalna, dlatego powszechnie uważa się ją za bezpieczny dodatek dla żywności. Współcześnie nie określono zalecanego dziennego spożycia tej substancji. Jest ona w pełni wydalana z organizmu wraz z moczem.

E 162 – gdzie występuje?

Betanina jest powszechnie stosowana w cukiernictwie, gdzie pełni funkcję barwnika – przybiera odcienie od ciemnoczerwonego do fioletowego. Znajdziemy ją w dżemach, konfiturach, ciastach, ciastkach, galaretkach owocowych, jogurtach, musztardach, pastach rybnych, serach topionych, zupach, wędzonych rybach,marmoladach, niektórych przetworach zbożowych, lodach, kiełbasach i niektórych napojach.

Czerwień buraczana jest bardzo wrażliwa na wysokie temperatury i światło, w związku z tym charakteryzuje się słabą trwałością.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here