Comfort food to jedzenie, które ma nie tylko wartości odżywcze, ale także sentymentalne. Może poprawić nam nastrój, przywołać szczęśliwe chwile w naszym życiu, ważne dla nas osoby. Z tego typu jedzeniem wiążą się jednak pewne zagrożenia, z których należy zdawać sobie sprawę.
Czym jest comfort food?
Comfort food to tradycyjne jedzenie, do którego mamy ochotę powracać często, gdyż przywołuje ono ważne zdarzenia i osoby z naszej przeszłości. Pojęcie comfort food po raz pierwszy pojawiło się w 1977 roku. Odnosiło się ono do potraw przywołujących nostalgiczne wspomnienia. Sentymentalne jedzenie dla każdego może oznaczać coś innego. Dla części osób będzie to rosół, który w dzieciństwie przygotowywała im babcia. Dla innych będą to lody, gdyż jako dzieci byli zabierani przez rodziców do lodziarni. Termin comfort food nie musi odnosić się do dzieciństwa. Może mieć formę kremówek, które jedliśmy na naszej pierwszej randce. Niekiedy o wiele większe znaczenie ma sam rytuał przygotowania potrawy niż jej konsumpcja. To co łączy wszystkie komfortowe potrawy to fakt, że redukują one uczucie smutku i osamotnienia.
Jedzenie, które sprawia, że mamy lepszy nastrój
Dla niektórych comfort food to niezawodny sposób, żeby pozbyć się chandry, czy poczucia osamotnienia. Chłodne kakao i drożdżówka przenoszą ich w świat dzieciństwa, kiedy byli szczęśliwi, bezpieczni i otoczeni miłością. Komfortowe jedzenie zazwyczaj różni się w zależności od kultury, w której wychowywały się konkretne osoby. Przykładowo ludzie wychowujący się w Grecji często wybierają moussakę – tradycyjną zapiekankę, dla Włochów częściej jest to spaghetti carbonara. Mieszkańcy Indii przywołują wspomnieniami ryż z soczewicą, a ludność zamieszkująca Indonezję – smażone banany. Polskie comfort food to często:
- rosół,
- barszcz z uszkami,
- kotlet schabowy z ziemniakami,
- gulasz,
- zupa grzybowa,
- flaki,
- jagody ze śmietaną,
- sernik,
- śledzie,
- żurek,
- makaron ze śmietaną i truskawkami.
Cechą charakterystyczną większości comfort food jest fakt, że są to dania zawierające dużą ilość kalorii.
Zdaniem niektórych psychologów nie ma nic złego w poprawianiu sobie humoru jedzeniem, o ile zachowujemy nad tym kontrolę.
Zagrożenia wiążące się z comfort food
W sytuacji, kiedy jedzenie służy nam nie tylko do zaspokojenia zapotrzebowania naszego organizmu w niezbędne składniki odżywcze, ale pełni też funkcje poprawiacza humoru – jesteśmy o krok od uzależnienia. Osoby otyłe, a także osoby zmagające się z problemem kompulsywnego objadania się nie mogą pohamować nieposkromionego apetytu nie z powodu głodu, ale dlatego, że jedzenie daje im poczucie bezpieczeństwa.
Dodatkowym problemem jest fakt, że komfortowe jedzenie to zazwyczaj nie niskokaloryczne warzywa, a ciężkie i tłuste dania. Osoby, dla których comfort food jest sposobem na stres jedzą bez opamiętania, co jest poważnym zagrożeniem nie tylko dla szczupłej sylwetki ale także dla zdrowia.
Dla większości osób uzależnionych opanowanie chęci sięgnięcia po ulubione jedzenie jest bardzo trudne. Często nie są w stanie poradzić sobie z tym problemem bez wsparcia psychologicznego. Jeżeli trafią oni do dobrego terapeuty, uświadomi on im, że głównym zadaniem jedzenia jest zaspokojenie potrzeb fizjologicznych. W przypadku, kiedy odczuwamy strach, przygnębienie, czujemy się osamotnieni – jedzenie nie jest rozwiązaniem, gdyż w żaden sposób nie przyczynia się do rozwiązania naszych problemów. Sentymentalne dania pozwalają jedynie na chwilę zagłuszyć ból. Co więcej szkodzą nam, gdyż w nadmiarze powodują szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Ludzie, którzy wiedzą, że mają słabą wolę i skłonności do uzależnień powinni unikać wracania do potraw z dzieciństwa lub sięgać po nie tylko w szczególnych momentach – na przykład podczas świąt. Zachowanie comfort food na specjalne okazje to sposób, żeby uniknąć zaburzeń odżywiania. Warto również poszukać alternatywnych metod przywoływania szczęśliwych wspomnień. Może być to oglądanie starych zdjęć lub odwiedzanie miejsc, w których byliśmy szczęśliwi z bliskimi nam osobami. Zdecydowanie warto również nauczyć się żyć chwilą obecną i cieszyć się z tego, co przynosi nam każdy dzień. Nie mamy szans cofnąć czasu, a ciągłe powroty do przeszłości mogą sprawić, że przegapimy teraźniejszość.