Ciasto francuskie – charakterystyka, skład, zastosowanie, kalorie, jak zrobić ciasto francuskie w domu

0
46

Choć ciasto francuskie kojarzy się nam przede wszystkim z Francją, bardzo prawdopodobne jest, że było popularne już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce stało się ono popularne dopiero w osiemnastym wieku. Czym dokładnie jest ciasto francuskie? Ile kalorii ma ten wyjątkowy przysmak? Jak samodzielnie zrobić ciasto francuskie?

Co to jest ciasto francuskie?

Ciasto francuskie (znane również jako „pâte feuilletée”, czyli ciasto płatkowe) jest wypiekiem, który otrzymujemy poprzez połączenie dwóch ciast. Pierwszym jest grunt, czyli ciasto podstawowe. Wyrabia się je z oczyszczonej mąki pszennej, soli, jaj (w wersji oryginalnej także octu, ewentualnie kwasku cytrynowego). Drugie to ciasto maślane, które wyrabia się z masła i małej ilości mąki. Przygotowanie tego typu wypieku polega na przekładaniu warstw ciasta i masła. W trakcie pieczenia woda znajdująca się w cieście paruje, ale zostaje zatrzymana przez warstwę tłuszczu. Charakterystycznym jest, że para wodna zajmuje większą powierzchnię niż woda – w rezultacie tłuszcz i ciasto ulegają oddzieleniu. Źródła historyczne podają, że ciasto francuskie we Francji było znane już w czasach średniowiecza. Bardzo podobny wypiek (tyle, że na bazie oliwy) był popularny w starożytności. Ciasto francuskie ma wiele zastosowań. Można podawać je w formie wytrawnej lub na słodko. Słone wyroby z ciasta francuskiego to na przykład paszteciki, czy diablotki (często podaje się je do barszczu lub bulionu). Do najpopularniejszych wypieków słodkich zaliczamy croissanty, koperty, grzebienie i rożki. Ciasto francuskie idealnie pasuje do dań tradycyjnych i nowoczesnych. Wypiek znakomicie nadaje się do mrożenia.

Jak samodzielnie zrobić ciasto francuskie?

Wykonanie ciasta francuskiego nie jest trudne, za to zajmuje sporo czasu (należy zarezerwować sobie nawet dwanaście godzin). Do jego przygotowania potrzebujemy:

– około 200 ml zimnej wody,

– 250 g mąki pszennej,

– 150 g mąki krupczatki,

– 500 g masła (ważne, żeby było w temperaturze pokojowej),

– jedna łyżka drobno zmielonej soli.

Do miski wsypujemy mąkę (oba rodzaje). W szklance wody rozpuszczamy sól. W małym garnku roztapiamy 75 g masła. Do mąki dodajemy roztopione masło i wodę z solą. Następnie z tych składników zagniatamy ciasto, które formujemy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię. Ciasto wkładamy do lodówki na około dwie godziny.

Masło, które nam zostało przekładamy do miski, kroimy na małe kawałki i ucieramy na gładką masę. Następnie układamy je na warstwie folii lub papieru do pieczenia i przykrywamy kolejną warstwą. Tak zabezpieczone należy rozwałkować – powinniśmy uzyskać prostokąt o średnicy 2 centymetrów. Odkładamy masło do lodówki.

Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki ciasto. Układamy je na stolnicy, którą uprzednio opruszyliśmy mąką i wałkujemy. Zależy nam na uzyskaniu kwadratowego placka o średnicy 2 centymetrów (a nawet cieńszego). Ważne jest, żeby środek ciasta był grubszy niż boki. 

Na środku rozwałkowanego ciasta układamy schłodzone masło – rogi masła powinny znajdować się pośrodku boków ciasta.

blankKolejnym krokiem jest połączenie rogów ciasta nad masłem – formujemy je w kopertę (w taki sposób, żeby masło nie wydostawało się na zewnątrz). 

Rozpoczynamy wałkowanie ciasta z masłem w środku. Naszym celem jest uzyskanie prostokąta, którego długość jest trzy razy większa niż szerokość. Następnie ciasto składamy na trzy części (w prostokąt) i wkładamy je ponownie do lodówki na dwie godziny.

Po upływie dwóch godzin wyjmujemy ciasto z lodówki, obracamy o dziewięćdziesiąt stopni i wałkujemy. Składamy je na trzy części i wkładamy na godzinę do lodówki. Postępujemy w ten sposób jeszcze sześć razy (za każdym razem umieszczamy ciasto w lodówce na dwie godziny).

Przed włożeniem do piekarnika ciasto należy rozwałkować w taki sposób by uzyskało średnicę od trzech do pięciu milimetrów. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto francuskie przez 13 do 15 minut (w zależności od jego grubości).

Ciasto francuskie – kalorie

Nie da się ukryć, że ciasto francuskie należy do produktów wysokokalorycznych. W kawałku ważącym 100 g znajduje się około 558 kcal. W takiej porcji znajduje się około 62% tłuszczów, 33%  węglowodanów i 5% białka. Do tych wartości często trzeba doliczyć również dodatki do ciasta takie jak kremy, farsze, czy posypki.

Choć ciasto francuskie jest prawdziwą bombą kaloryczną, nie oznacza to, że osoby na diecie redukcyjnej muszą z niego całkowicie rezygnować (chyba, że jest to dieta eliminacyjna). Jednocześnie należy pamiętać, by pozwolić sobie jedynie na jeden kawałek nie częściej niż raz w miesiącu.

Przeciwwskazania do spożywania ciasta francuskiego

Ciasto francuskie nie jest przysmakiem dla każdego. Od czasu do czasu mogą pozwolić sobie na nie osoby zdrowe. W żadnym wypadku nie powinny po nie sięgać osoby z chorobami wątroby, dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego, trzustki. Do poważnych przeciwwskazań zaliczamy również zaburzenia gospodarki lipidowej (pamiętajmy, że ciasto francuskie zawiera bardzo duże ilości cholesterolu). Apetyczne, aczkolwiek niezdrowe ciasto nie jest odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę i zmagających się z otyłością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here