Błonnik i jego odchudzająca moc

0

Dieta błonnikowa cieszy się coraz większą popularnością. Łącząc dietę błonnikową z dietą ubogą w tłuszcze zmieniamy sposób żywienia na zdrowszy, zaczynamy chudnąć, ograniczamy nadmierny apetyt. Taka dieta jest bardzo korzystna dla zdrowia.

Owoce, warzywa, niektóre ziarna i rośliny zawierają błonnik. Błonnik z owoców może być rozpuszczalny lub nierozpuszczalny. Również orzechy zawierają sporo błonnika. Warto pamiętać, że błonnik znajdziemy w jabłkach, grejpfrutach, bananach, suszonych owocach, gruszkach, morelach, truskawkach, awokado i jagodach. Nie brakuje go także w fasoli, kapuście, marchewce, kukurydzy, groszku, szpinaku, ziemniakach, szparagach, brokułach, pomidorach, kalafiorze, ogórkach, cebuli, papryce i sałacie. Otręby, owsianka, brązowy ryż, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty zawierają sporo błonnika.

Rola błonnika jest nie do przecenienia. Odgrywa on ważną rolę w trawieniu, zapobiega zaparciom, obniża poziom cukru i złego cholesterolu w ludzkim organizmie. Jeżeli oprócz diety błonnikowej zastosujemy ruch, czyli ćwiczenia fizyczne, spacery oraz wypijemy 2 litry wody mineralnej niegazowanej codziennie, to na pewno schudniemy.

Przykład potrawy z błonnikiem
200 gramów czarnej fasoli moczymy przez noc, 200 gramów surowego kuskus, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6-8 ząbków czosnku, 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka pieprzu. Kaszę kuskus gotujemy na parze. Fasolę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, pieprz, kminek, oregano. Gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż zmięknie. Dokładnie mieszamy. Potrawę serwuje się z kaszką kuskus. Jest to dobre, pożywne i zdrowe danie obiadowe.

4.5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here