Biała czekolada – charakterystyka, skład, wpływ na zdrowie, jak powstaje, biała czekolada na odchudzanie

0

Biała czekolada cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością od swojego tradycyjnego odpowiednika, choć ma także swoich zwolenników. Powszechnie wykorzystuje się ją w cukiernictwie. Z jakich składników produkuje się białą czekoladę? Jakie właściwości ona posiada? Jak wybrać białą czekoladę najwyższej jakości?

Czym jest biała czekolada?

Biała czekolada jest tak naprawdę wyrobem czekoladopodobnym. Nie zawiera ona bowiem minimalnej dla czekolady ilości kakao – czyli 35%. W dobrej jakości białych czekoladach znajdziemy natomiast masło kakaowe, które odpowiedzialne jest za charakterystyczny czekoladowy posmak. Dodatkowo nazwa biała czekolada jest nieścisła – wyrób ten powinien mieć kolor kości słoniowej. Biała czekolada charakteryzuje się wysoką kalorycznością, zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, śladowe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białko. Jest ponadto bogata w witaminy i minerały.

Jakie właściwości ma biała czekolada?

Biała czekolada jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Znajdziemy w niej niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest także źródłem witamin z grupy B, a także witamin A, E, D i K. Jej atutem jest ponadto obecność minerałów:

  • wapnia,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • fosforu,
  • i potasu.

Skład białej czekolady

Biała czekolada dobrej jakości składa się z:

  • tłuszczu kakaowego,
  • mleka,
  • cukru,
  • i ewentualnie dodatków smakowych.

W najlepszych czekoladach tego typu znajdziemy około 33% tłuszczu kakaowego. W produktach gorszej jakości tłuszcz kakaowy zastępowany jest innym tłuszczem roślinnym, co niekorzystnie odbija się na smaku.

Biała czekolada a odchudzanie

Na białą czekoladę powinny uważać osoby odchudzające się. Jest ona produktem wysokokalorycznym. W jednej 100-gramowej tabliczce znajdziemy około 600 kalorii. Czekolada jest ponadto bogata w cukier i nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego jej spożywanie nie sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy powinny z niej zrezygnować lub ograniczyć jej spożycie do dwóch kostek dziennie.

Wpływ białej czekolady na zdrowie

Biała czekolada zawiera spore ilości cholesterolu, dlatego niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Powinny z niej zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia układu krążenia, a także osoby zagrożone zachorowaniem na nie.

Choć biała czekolada zawiera pewne ilości witamin i minerałów, nie zawiera miazgi kakaowej, która charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym. Z tego względu jest zdecydowanie gorszym wyborem niż gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao.

Jak zrobić białą czekoladę?

produkcja białej czekoladyOsoby, które lubią smak białej czekolady, nie muszą z niej rezygnować. Jednak żeby mieć pewność, że zawiera ona jedynie najlepsze składniki, warto przygotować ją samodzielnie. Do wykonania białej czekolady potrzebujemy:

  • około 160 g tłuszczu kakaowego,
  • 250 ml cukru pudru,
  • 170 ml mleka w proszku (można użyć mleka sojowego, kokosowego lub krowiego),
  • opcjonalnie można dodać orzechy, rodzynki lub inne suszone owoce.

Wykonanie:

Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masła kakaowego w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu powinno ono osiągnąć temperaturę około 50 stopni Celsjusza. Następnie wkładamy tłuszcz do lodówki. Powinien on zostać schłodzony do około 25 stopni Celsjusza.

Mleko w proszku przesiewamy z cukrem pudrem. Tłuszcz roślinny podgrzewamy do temperatury 30 stopni Celsjusza, a następnie dodajemy do niego mleko i cukier. Wszystkie składniki muszą dokładnie się połączyć.

Kolejnym krokiem jest przelanie masy kakaowej do formy. Teraz jest czas, żeby posypać ją zmielonymi orzechami lub innymi wybranymi przez nas dodatkami.

Formę wkładamy na noc (lub do momentu aż czekolada stężeje) do lodówki.

Jak kupić najlepszą białą czekoladę?

Jeżeli zdecydujemy się na zakup białej czekolady w sklepie, uważnie czytajmy etykiety. Powinny się na nich znaleźć jedynie składniki, które są niezbędne do wykonania czekolady. Dobrej jakości produkt poznamy także po kolorze – wbrew nazwie czekolada nie powinna być biała, a kremowa. W przypadku, kiedy kolor jest biały, oznacza to, że do produkcji czekolady zamiast masła kakaowego użyto innych tłuszczów roślinnych.

 

4.8/10 - (3 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here