Barszcz biały – charakterystyka, przepis, wartości odżywcze

0
8

Barszcz biały to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Tradycyjne podajemy go na Wielkanoc. Zupa ta charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi. Mało kto zastanawia się ile zawiera kalorii i jakie ma wartości odżywcze. Czy barszcz biały jest zdrowy? Jak go przygotować? Czym barszcz biały różni się od żurku?

Co to jest barszcz biały?

Mianem białego barszczu określamy zupę, której bazą jest pszenna mąka. Tym właśnie różni się on od żurku, który przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Jednocześnie duża część osób nie zdaje sobie sprawy z tej różnicy i stosuje nazwy „żurek” i „biały barszcz” zamiennie. Możemy spotkać się również z barszczem białym sporządzanym na bazie wywaru z wędzonego mięsa z dodatkiem kiszonej kapusty. Zupa podawana jest z jajkami i kiełbasą. Zazwyczaj doprawiana jest chrzanem i zabielana śmietaną. Kaloryczność zupy zależy przede wszystkim od tego jakie dodatki zostaną użyte do jej przygotowania. Barszcz biały w Polsce przygotowywany jest z okazji Świąt Wielkanocnych.

Jakie wartości odżywcze posiada barszcz biały?

Barszcz biały to zupa, która zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów. Najwięcej jest tu witamin z grupy B, a także żelaza i fosforu. Jeżeli chodzi o kaloryczność – jest ona uzależniona od składników zupy. Oczywistym jest, że jeśli przygotujemy go na wywarze z boczku, będzie zawierał więcej kalorii niż wówczas, gdy jako bazy użyjemy chudego mięsa. Biały barszcz wielkanocny podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem. Wartość energetyczna takiego dania to około trzysta pięćdziesiąt kalorii.

Jak przygotować barszcz biały?

Do przygotowania barszczu białego będzie nam potrzebny wywar z kiełbasy, boczku lub innego mięsa. Dodaje się do niego warzywa i suszone grzyby.

Nie byłoby barszczu białego gdyby nie zakwas z mąki pszennej. Możemy przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy w butelkach (jest on dostępny w wielu sklepach spożywczych).

Przyprawy, które najczęściej dodaje się do białego barszczu to sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Bardzo często doprawia się go czosnkiem i chrzanem (nawet niewielka ilość chrzanu nadaje zupie charakterystyczny, wyrazisty smak). Zupę podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Jeżeli chcemy przygotować dietetyczną wersję – ograniczamy się do jajka.

Przygotowanie barszczu zaczynamy od włożenia do garnka umytego wcześniej mięsa i zalania go około trzema litrami wody. Kolejnym krokiem jest dodanie umytej, obranej i pokrojonej włoszczyzny (nie dodajemy jedynie pora). Dodajemy jeszcze przyprawy, suszone grzyby, a następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Po upływie tego czasu wkładamy do zupy białą kiełbasę i gotujemy przez około pół godziny,

Jeżeli chcemy, żeby nasza zupa miała intensywny, wyrazisty smak, dodajemy do niej dwa rozgniecione ząbki czosnku i jedną łyżeczkę tartego chrzanu.

Zupę należy nieco przestudzić, a następnie odcedzić. Następnie dodajemy zakwas i jeszcze raz gotujemy (przez dwie minuty). Do zupy można dodać grzyby, które zostały nam po odcedzeniu, a także kiełbasę (przed włożeniem do garnka kroimy ją w plasterki).

Barszcz doprawiamy do smaku, a następnie zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here