Aromatyczny kurczak z makaronem i szpinakiem, czyli idealny przepis na obiad

0

Mięso z piersi kurczaka dostarcza nam pełnowartościowego białka i innych ważnych substancji odżywczych, dlatego warto jeść je regularnie. Ciekawym sposobem na pierś z kurczaka jest podanie jej ze szpinakiem i makaronem. Podajemy sprawdzony przepis na kurczaka, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Danie znakomicie smakuje, a co równie ważne – jego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.

Kurczak z makaronem i szpinakiem – jakie składniki są niezbędne do przygotowania tego dania?

Do przygotowania potrawy będziemy potrzebowali jednej piersi z kurczaka (zdecydowanie polecamy kupowanie piersi z kurczaka od sprawdzonych dostawców; może być ona nieco droższa, ale z pewnością jest zdrowsza.). Kurczaka dobrze jest kupić w całości i samodzielnie podzielić go na części. Jeżeli kupujemy samą pierś, warto jest wybierać mięso zapakowane w opakowanie próżniowe. Ponadto będą nam niezbędne:

  • szklanka makaronu pełnoziarnistego (może być makaron penne, świderki, a nawet spaghetti),
  • około 300 g szpinaku (najlepiej jest użyć szpinaku świeżego, jeżeli jednak nie mamy do niego dostępu sprawdzi się także mrożony),
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego, 
  • dwie łyżki oliwy z oliwek, 
  • trzy ząbki czosnku,
  • słodka papryka,
  • bazylia,
  • sól i pieprz.

Kurczak z makaronem i szpinakiem w kilku krokach

Przygotowanie dania dobrze jest zacząć od dokładnego umycia mięsa. Następnie należy je pokroić w paseczki. Przyprawy mieszamy z oliwą z oliwek. Tak powstałą marynatą smarujemy kurczaka i odstawiamy go na kilka godzin.

Czosnek, szpinak, oliwę i jogurt przekładamy na patelnię i chwilę dusimy (pilnujmy, żeby nie doszło do przypalenia sosu). Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go z ugotowanym al dente makaronem. Makaron podajemy z usmażonym (dopuszczalne jest również pieczenie i grillowanie) kurczakiem.

Kurczak z makaronem – dla kogo? 

Kurczak z makaronem i szpinakiem to danie, które polubi wiele osób. Jest on smaczny, a co równie ważne – jego przygotowanie nie powinno zająć nam wiele czasu. Do  przygotowania dania warto jest użyć makaronu pełnoziarnistego, gdyż zawiera on duże ilości błonnika (wyjątkiem jest sytuacja, kiedy cierpimy na schorzenia układu pokarmowego i błonnik jest dla nas niewskazany).

Mięso z piersi kurczaka jest odpowiednie dla każdego, w tym także osób stosujących dietę redukcyjną (zalecamy im upieczenie lub grillowanie kurczaka zamiast smażenia go na tłuszczu. Pierś z kurczaka jest niskokaloryczna – w 100 g zawiera około 164 kcal. Ponadto jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego nie powinno zabraknąć jej w diecie osób uprawiających sport, czy prowadzących aktywny tryb życia.

Kurczak z makaronem i szpinakiem należy do dań poprawiających nam humor. Dzieje się tak, gdyż  pierś z kurczaka zawiera duże ilości witamin z grupy B. Warto pamiętać, że mięso kurczaka jest również bogate w związki mineralne takie jak fosfor, magnez, selen, czy cynk. Pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia ma również bogaty w witaminy i minerały szpinak.

4.7/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here