Ananas – wartości odżywcze, zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce, odchudzanie, ananas w kuchni

0
61

Ananas jest jednym z najsmaczniejszych owoców dostępnych na polskim rynku. Uprawiany jest w krajach Ameryki Południowej, jednak bez problemu kupimy go w większości rodzimych supermarketów. Często dodajemy go do deserów, nie zdając sobie nawet sprawy, że posiada on właściwości odchudzające i prozdrowotne. Ananas pozytywnie wpływa na procesy trawienia, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Owoc ten jest źródłem ważnych witamin i minerałów. Jego wielkim atutem jest niska zawartość kalorii, dzięki czemu możemy jeść go bezkarnie. Warto wspomnieć, że ananasy wykorzystywane są również do produkcji kosmetyków. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tych niezwykłych owocach?

Czym jest ananas?

Ananas to owoc rośliny o nazwie ananas jadalny (także ananas właściwy lub ananas czubaty), która zaliczana jest do rodziny bromelinowatych. Ananas rośnie w warunkach tropikalnych. Na większą skalę uprawiany jest:

  • w Chinach,
  • na Hawajach,
  • w Brazylii,
  • w Meksyku,
  • czy na Filipinach.

W Europie można rośnie on jedynie w warunkach szklarniowych. Owoce ananasa jadalnego są beznasiennymi jagodami. Ich długość może przekroczyć dwadzieścia centymetrów, średnica to natomiast czternaście centymetrów. Współcześnie można spotkać się również z ananasami miniaturowymi. Duże, pełne soku owoce ananasa nadają się do spożywania na surowo, często sporządza się z nich również przetwory takie jak dżemy czy konfitury. Owoce i łodygi ananasa jadalnego wykorzystywane są w celach leczniczych. Jest to możliwe dzięki zawartości substancji o nazwie bromelina (bromelaina), która ma działanie przeciwzapalne. Co więcej bromelina może zwiększać działanie niektórych leków.

Wartości odżywcze ananasa

Ananas jest cennym źródłem witaminy C, która jest odpowiedzialna między innymi za prawidłowe działanie naszego układu odpornościowego. Egzotyczny owoc zawiera ponadto witaminy A, E i K. W soczystym ananasie znajdziemy również witaminy z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nasze samopoczucie, a także wspomagają procesy poznawcze. Jedzenie ananasów w trakcie nauki przed sesją prawdopodobnie sprawi, że zapamiętamy więcej materiału.

Po ananasa warto sięgnąć również ze względu na zawartość kluczowych dla naszego organizmu minerałów. W stu gramach tego owocu znajdziemy 109 mg potasu. Pierwiastek ten kontroluje pracę mięśni, reguluje ilość wody w organizmie, a także obniża ciśnienie krwi. Dzięki potasowi w naszym organizmie utrzymywana jest równowaga kwasowo-zasadowa. Żółte owoce zawierają także magnez, który reguluje pracę układu krwionośnego, obniża też poziom złego cholesterolu. Prawidłowe stężenie magnezu w organizmie zapobiega wystąpieniu osteoporozy, chroni również przed astmą, czy cukrzycą. Dzięki obecności wapnia ananas wzmacnia kości, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, gwarantuje też sprawną pracę mięśni.

Również obecność fosforu przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i mocnych kości. Pierwiastek ten przyczynia się do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, jest ponadto ważny dla układu nerwowego. Kolejnym pierwiastkiem obecnym w soczystych owocach ananasa jest miedź. Dzięki niej nasz mózg pracuje prawidłowo, żelazo lepiej się wchłania, a organizm chroniony jest przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Obecność manganu sprawia, że ananas pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, pełni również ważną rolę w procesach rozrodczych. Niewielkie ilości manganu są potrzebne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. W ananasie obecne jest także żelazo, które chroni przed anemią, bierze bowiem udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Pierwiastek ten wspiera układ odpornościowy, jest również niezbędny dla prawidłowej pracy mózgu.

Z kolei zawarty w ananasie cynk pełni ważną rolę w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Cynk reguluje ciśnienie tętnicze, chroni wątrobę, poprawia odporność, przyspiesza gojenie się ran, bierze też udział w wytwarzaniu różnych hormonów. Co więcej wykazuje bardzo korzystne działanie na skórę, włosy i paznokcie.

Dlaczego warto sięgnąć po ananasa na diecie redukcyjnej?

ananas centymetrAnanasy mogą wspomagać proces odchudzania, a to między innymi dzięki zawartości enzymu o nazwie bromelaina. Substancja ta reguluje procesy trawienne. Wykazuje również silne działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzakrzepowe.

Niewielka zawartość kalorii to kolejny atut ananasa. Sto gramów tego owocu to zaledwie około pięćdziesięciu kalorii. Zjedzenie nawet większej jego ilości nie sprawi, że przytyjemy. Ananasy zawierają błonnik, który przyspiesza trawienie, zapewnia również uczucie sytości na długi czas. Regularnie spożywane ananasy poprawiają również przemianę materii. Są ponadto pomocne w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dodatkowo owoce te zapobiegają zaparciom i wzdęciom, które często pojawiają się w wyniku radykalnej zmiany diety.

Ananas dla osób aktywnych fizycznie

Owoc ananasa zawiera duże ilości wody, dzięki czemu znakomicie nawadnia organizm. Ogromna ilość antyoksydantów sprawia, że ananas przeciwdziała zmęczeniu i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Działanie przeciwzapalne bromelainy wykorzystywane jest w przypadku urazów i kontuzji, które są codziennością osób aktywnych fizycznie. Jedzenie ananasów sprawia, że mamy więcej energii, a tym samym ochotę, żeby więcej trenować.

Ananas na stawy i zdrowe kości

Włączenie ananasów do codziennego menu rekomendowane jest osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, a także zagrożonym osteoporozą. Działanie przeciwzapalne zawartych w nich składników pozwala szybko załagodzić ból i usunąć obrzęk. Regularne spożywanie ananasów jest znakomitą profilaktyką osteoporozy. Owoc ten zawiera:

  • wapń,
  • mangan,
  • żelazo,
  • i miedź,

które współodpowiedzialne są za wzmocnienie kości.

Po ananasy powinny częściej sięgać kobiety przechodzące menopauzę, gdyż to one w największym stopniu zagrożone są ubytkiem tkanki kostnej. Co więcej ananas łagodzi wiele przykrych objawów menopauzy, takich jak na przykład częste wahania nastrojów.

Ananas na poprawę odporności

W ananasy powinny zaopatrzyć się osoby, które nie są zadowolone z odporności swojego organizmu. Za sprawą dużej dawki witaminy C tropikalne owoce zapobiegają częstym infekcjom, a gdy te już się pojawią – łagodzą i skracają ich przebieg.

Ananas przyczynia się do łagodzenia dolegliwości układu oddechowego. Sok z tego owocu łagodzi uporczywy kaszel, jest skuteczny również w leczeniu zapalenia oskrzeli czy astmy.

Kto nie powinien jeść ananasów?

Jak w przypadku większości zdrowych produktów, również i ananas nie jest polecany wszystkim. Nie powinny go spożywać osoby uczulone na zawarte w nim składniki. Owoc ten charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (po jego spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta), dlatego jest odradzany chorującym na cukrzycę. Ostrożność przy spożyciu ananasów powinny zachować również kobiety w ciąży. Jego włączenie do diety przyszłej mamy warto jest skonsultować z lekarzem.

Jak podawać ananasa?

Tak jak w przypadku większości owoców ananasy najlepiej jest spożywać na surowo. Pamiętajmy, że nawet krótka obróbka termiczna pozbawia je wielu cennych witamin i minerałów. Doskonały smak ananasa sprawia, że nie powinniśmy mieć problemów ze spożyciem go na surowo.

Owoce można jeść samodzielnie, a także w sałatce owocowej lub warzywnej. Ananas jest nieodłącznym składnikiem pizzy hawajskiej. Bardzo dobrze komponuje się także z rybami – na przykład śledziami lub tuńczykiem.

Zastosowanie ananasa w kosmetyce?

Ananas jest nie tylko pysznym owocem, ale również ważnym składnikiem kosmetyków. Ekstrakt z ananasa używany jest w peelingach enzymatycznych – zawarta w nim bromelaina usuwa obumarły naskórek nie podrażniając przy tym zdrowej skóry. Ekstrakty z ananasa znajdziemy w kremach i balsamach wyszczuplających i antycellulitowych – dzięki nim skóra staje się gładka i jędrna, a cellulit jest mniej widoczny.

Czy wiesz, że:

  • Doprawienie ananasa solą sprawi, że stanie się on jeszcze bardziej słodki.
  • Pierwszą hodowlę ananasów w Polsce (w warunkach szklarniowych) założył Kazimierz Poniatowski.
  • Ananasy do Europy trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba.
  • Zawarta w ananasach bromelina wykorzystywana jest do produkcji peelingów enzymatycznych, które delikatnie złuszczają naskórek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here